Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Debian på min EeePC!

Jag har numera Debian på min EeePC och det är en ganska "lustig" historia om hur Debian hamnade där alla redan. Jag hade tankar kring en installation av Debian då den version av Xandros som finns från start är trist, begränsad osv. Men jag ville vänta ett par veckor till innan en sådan installation gjordes. Jag har ju bara haft datorn sen i fredags.

Hittade ett script i wikin på eeeuser.com som skulle göra att man fick ett lite roligare skrivbord. Detta script fungerade inte och ställde till det lite på min dator. Detta satte mig i valet att försöka fixa det som uppstått eller att byta till Debian redan nu. Som ni redan vet så blev valet att byta dist.

Jag tror att det kommer vara bättre för en person som mig att byta dist då jag vill ha större kontroll. Jag vill ha tillgång till fler applikationer. Jag vill inte att nån annan skall tala om för mig vilka program som jag skall ha tillgång till, vilka som skall vara enklast att starta, osv. Jag kan göra en lång lista över trista begränsningar som finns i grundutförandet av en EeePC men det hoppar jag över.

En sak som är värd att nämna innan jag går vidare är att jag testade programmet Easy Mode Editor som jag skrev om i en tidigare blogg. Detta gjorde jag innan jag körde scriptet som nämns ovan. Installationen av programmet gick bra vad jag kunde se, och det startade ordentligt. Men det verkade inte klara av att fixa saker. Jag provade aldrig att ta bort existerande ikoner eller flikar. Jag provade att lägga till GVIM med ikon under fliken Arbete men inget hände. Testade flera gånger och startade även om datorn men ingen förändring. Så det är inget program jag rekommenderar i dagsläget. Det var det om det...

Installationen av Debian var mycket enklare än vad jag trodde. Jag tog mitt usbminne på 256mb. Satte in det i en av usbportarna och laddade ner följande fil:

http://eeepc.debian.net/images/debian-eeepc.img (16mb)

Sen körde jag följande kommando för att få in avbilden på mitt minne:

dd if=debian-eeepc.img oflag=direct of=/dev/<YOUR-USB-DEVICE>

Jag startade sen om datorn och hade minnet i den ensamma usbporten på vänstra sidan. Detta ställde till det lite då jag inte fick fram usbminnet i menyn efter jag tryckt på ESC. Trodde först det var fel på minnet men det räckte att flytta det till en av dom usbportar som finns på höger sida.

Installationen startade och jag kom till en bekant installation. Det såg precis ut som i vilken Debianinstallation som helst. Nu började allt kännas underbart. Snart skulle man vara hemma i en miljö som man trivs i. Under installationens gång så undrade man hur mycket man fick från start och hur mycket man skulle få lägga till efteråt.

Jag är lite glad att man är så nyfiken som man är. Den gör att den försiktighet som existeras trycks undan eftersom nyfikenheten tvingar en till att göra större grejer. Hade jag inte varit så nyfiken så hade jag antagligen suttit med min EeePC i standardutförande ett bra tag framöver. Ibland behöver man tvingas till förändringar... Wink

Installationen av Debian gick smärtfritt och efter grundsystemet var inne så valde jag kategorierna "skrivbordsmiljö", "bärbar dator" och "standardsystem". Installationen tog väl nån timme. Jag glömde att ta tiden men det är endå inte så intressant. Det intressanta är vad man fått när det är klart.

Efter första inloggningen så körde jag kommandot "df -h" och det gav mig följande info:

* Mitt grundsystem tog 3,3gb av disken 12gb ledigt (450mb har jag för mig Xandros tog men jag hade bara 12gb ledigt där med så det måste funnits en dold del)

Skrivbordsmiljö efter första uppstart var Gnome, känns lite slött men får se om jag provar nåt lättare senare. Tyckte valet av applikationer var smartare i Debians EeePC dist.

Saker jag saknade under och efter installation:

* Möjligheten att kryptera disken som man kan i en vanlig debianinstallation (krypterad LVM)

Hårdvara som jag ännu inte testat eller inte kommer testa:

* Webbkameran - Testar denna vid ett senare tillfälle då den inte används
* Trådlöst nätverk - Har inget trådlöst att testa mot i dagsläget

Hårdvara som fungerade direkt efter installation:

* Touchpad

Hårdvara som inte fungerade eller fungerade dåligt:

* Batteri - I detta fall så är det indikeringen som inte stämmer men det är ett känt fel
* Usbminnen - Användare saknar rättigheter att montera
* Kortläsare - Samma som med Usbminnen

Efter installationen så startade jag synaptics och den var förberedd ordentligt med rätt paketförråd och man fick tillgång till contrib och non-free. Lite störande att usbminnen och sd-kort inte monteras korrekt. Får titta lite på det då det verkar ha nåt med hal att göra.
Förhoppningsvis så skall det inte vara så svårt att lösa. När det gäller möjligheten att ha koll på batteriet så får man hoppas på uppdatering inom kort. Tills dess så får man köra på och hoppas man har koll på när batteriet börjar bli svagt. Det är som sagt bara indikatorn som det är fel på.
Jag är ganska nöjd efter mitt byte och jag hoppas att det bara blir bättre allt eftersom. Debianfolket brukar ju få iordning på grejer och EeePCn verkar ha blivit populär även bland dessa.