Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En snabbtitt på MonoDevelop!

Jag har börjat att komma igång lite smått med mina C# studier. Använder mig av en bok som heter Practical Mono. Tidigare har jag suttit och lekt lite i Visual C# Express Edition i Windowsmiljö men jag ville få bort mitt Windowsanvändande så jag har nu börjat titta mer seriöst på MonoDevelop.

Notera: Jag är i början av mina C# studier och jag hann inte lära mig så mycket om Visual C# Express Edition så det blir lite svårt för mig att jämföra det med MonoDevelop på ett vettigt sätt. Vad jag har märkt är att code-completion känns bättre i MonoDevelop, båda har bra syntax-highlighting, det är ungefär likadant att starta ett nytt projekt i båda programmen och inställningsmöjligheterna är många.

Jag har för övrigt valt C# för en anställning där det var aktuellt med programmering och då gällde C#. Vilket jag sagt tidigare i år. Dock vet jag inte hur det blir med den delen, men eftersom jag lagt ut 800kr på böcker så tänker jag fortsätta med C# även om Python lockar mer. C# är inget dåligt språk på nåt sätt, det känns bara lite konstigt att använda i Linuxmiljö.

En första uppstart av MonoDevelop

När man startar upp MonoDevelop så möts man av ett fönster som presenterar lite alternativ. Här ser du dom senaste projekten som du arbetat med. Du får lite supportlänkar m.m.

Jag tycker programmet är bra designat och man hittar lätt bland menyer och inställningar. Programmet är också stabilt och fullt funktionsdugligt både för glada amatörer och professionella kodare. Dom har visserligen hållt på ett tag så det borde ju vara så nu.

Skapa nytt projekt

Går man till menyn och väljer att skapa ett nytt projekt så kommer ett nytt fönster upp. Här presenteras lite alternativ och man ser vilka språk som stöds och vilka typer av projekt man kan skapa. T.ex. så kan man välja att skapa ett C#/GTK# program eller ett konsolprogram i C#. Man kan också koda i C/C++ i MonoDevelop.

Projektfunktioner

När du genomgått första steget i att skapa ett nytt projekt så presenteras du med några projektfunktioner. Här kan du välja sånt som:

  • Vilken GTK# version som skall stödjas (lägsta versionsnummer och sen uppåt)
  • Hantera paketering
  • Unixintegration
  • Språk

Dags att börja koda

När du gått igenom guiden för ett nytt projekt så skapas nödvändiga filer och du presenteras med ett fönster där du kan börja att koda. Som jag sa tidigare så har man bra överblick över saker i programmet, code-completion är riktigt bra och det är relativt enkelt att börja koda. Även för en nybörjare som mig som får tips genom code-completion.

Inställningar i MonoDevelop

Inställningsmöjligheterna i MonoDevelop känns bra. Jag har inte hunnit att gå igenom allt men hittills har jag inte träffat på nåt som stör mig och jag saknar heller inget.

Tilläggshanterare

Det finns en tilläggshanterare där du smidigt kan hantera olika tillägg. Allt är uppdelat i kategorier och det känns bra.

Projektalternativ

Det finns också en hel del projektalternativ som man kan pilla med under projektets gång. Här kan du bland annat ställa in:

  • Kompilering
  • Makefil
  • GTK# inställningar
  • m.m.

Stetic

Stetic är ett program för att skapa GTK# program med. Här arbetar man med fönstret till sitt program istället för att hårdkoda. Detta fungerar likt QT Designer eller liknande program. När jag testade Stetic i våras så var det riktigt ostabilt, men nu verkar det som dom har löst dom problemen. Hittills har programmet i alla fall inte kraschat...

Stetic är integrerat i MonoDevelop men går också att starta fristående om man nu vill göra detta...

Några avslutande tankar

Så här i starten så känns MonoDevelop riktigt bra och jag finner ingen anledning att leta upp nåt annat IDE. Det känns som att man får dom verktyg man behöver. Nu är jag inte nån professionell C# kodare så jag kan inte ge en rättvis bild för den delen. Men för en nybörjare som mig så känns det som att man får allt man behöver.

Jag kör idagsläget bara MonoDevelop på min vanliga laptop. Jag arbetar på att få in den på min EeePC också men har stött på lite småproblem. Har varit upptagen med att skriva guider och kommentarer på LP att jag lagt det åt sidan. Smile

 

Uppdaterat

Efter att ha läst lite på monodevelops hemsida så har jag fått uppfattningen om att stetic inte är integrerat utan dom har lagt in en egen version av stetic i monodevelop. Det är i grunden stetic men kan skilja lite kanske om man startar stetic självt. Spelar väl inte så stor roll kanske men felaktig info vill man ju inte sprida Wink

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

falconixs bild

Synd att man inte kan C# och .net tekniken, men det där ser riktigt fint ut. Lite att man skulle lära sig .net och C# också. börjar bli många språk på min to know lista

Marcuss bild

Det är faktiskt inte alls så klurigt som man kan tro. Smile

Missade att skriva resten. Fick lite att göra Wink. MonoDevelop är en av de bättre IDE:erna jag testat. Känns smidig att jobba i och att är som du säger lätthittat.Den är nog t.om bättre än kdevelop

mikaeljs bild


Nog? Wink

Jag vågar påstå att få IDE i linux kommer upp i samma klass, medräknat eclipse, anjuta, kdevelop och liknande. Har inte testat netbeans så den uttalar jag mig inte om Smile~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

jonasbjorks bild

Jag har tänkt att titta lite på C# och GTK# nu under hösten när skolan kommit igång. Ditt inlägg passade mig mycket bra! Nu kan jag ju enkelt förstå miljön iaf Smile

--
Vi har ingenting att förlora och jag vet att det lönar sig att kämpa. Ingenting har vi att förlora och jag vet att det lönar sig att vänta. (Mange Schmidt)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikaeljs bild


Kul att ni uppskattade mitt lilla nattarbete. Vaknade till i natt och kunde inte somna om så jag satte mig och började titta lite på programmet. Bestämde mig för att skriva en liten text. Smile

Programmet är riktigt trevligt och det är riktigt roligt att koda när man sitter i den miljön.~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~