Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

TweakEEE

Det har varit lite diskussioner om att skapa ett inställningsprogram för EeePC. Jag har nu under natten testat TweakEEE som har många inställningsmöjligheter. Det är lätt att få fram icemenyn, att ändra teman, installera program, få ikonen att dyka upp i easy mode samt mycket mer.

Jag har testat att plocka fram workspaces, ladda ner och installera ett nytt tema (allt med 2 knapptryckningar), m.m. Allt verkar fungera riktigt bra.

Jag kommer göra fler tester framöver men är tacksam om fler kan testa så att man vet om det fungerar lika smidigt som för mig. Kanske siflax kan ta sig en titt. Du är ju ny med EeePC och linux. Om programmet är tillräckligt enkelt för dig så kanske man kan börja dokumentera TweakEEE i wikin. Då behöver vi inte ge oss in i nåt kodprojekt just nu.

Koden finns på:
http://www.infinitedesigns.org/archives/195

Installera:
sudo dpkg --install tweakeee_0.4-0.i386.deb
(eller högerklicka på filen i filhanteraren och välj att installera deb-fil)

Starta:
tweakeee

Skärmskott är bifogat...

 

Uppdaterat

Tweakee är skrivet i python. Värt att notera om det nu skulle vara så att man vill skriva ett eget. En del tips och lärdom kan man ju få från tweakeee i så fall. Källkoden finns på samma länk ovan.

BilagaStorlek
tweakeee2.png50.46 kB

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

siflaxs bild

Självklart kan jag göra ett försök. Tyvärr ska jag snart iväg och kommer att vara på kurs hela helgen, men om jag får tid över där så gör jag det, annars anammar jag detta på måndag.

Ja, kan jag fixa det så kan nog alla andra det också...Flört

mikaeljs bild


Hah, jag tror nog att din kompentensnivå ligger högre än så Wink

Prova när du får tid, ingen brådska. Ju fler som testar desto bättre. Kan man sen sammanställa lite erfarenheter och liknande längre fram så är det bra.

Enklaste testet du kan göra är att aktivera menyn om du inte redan har den. Att installera ett tema kändes också enkelt så vill du ha lite snyggare fönsterlist än den megastora xpinspirerade så finns en ubuntuinfluerad som fungerar bra Smile~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

siflaxs bild

Nu har jag provat detta, genom att klicka på länken - ladda ner - högerklicka - installerat DEB-fil. Det gick bra, men ska du skriva ner detta så tycker jag att du kan lägga till att man ska göra en omstart för att iconen ska synas. Även att man ska skriva in sitt lösenord, som ny blir jag lite osäker när en sån ruta dyker upp när det inte står att den ska göra det.

Annars var det lätt när jag slapp att skriva i terminalen...ler...

//Sissi

 

Uppdatering:

Nu har jag suttit och faktiskt klarat av att lägga till en startmeny. Men när jag kikade en liten stund så fann jag VLC som jag gärna vill ha, men då fick jag detta som svar:

You have to enable the extra repos first.

Och när jag ska göra det får jag något meddelande om att ändringar av repos och pinnings kommer att ske och om jag verkligen vill det...vad är detta och vill jag det???

jentins bild

Pinning stoppar att felaktiga uppdateringar sker om man lägger till repos och kör update.. Man bör ta en kopia på sina repos innan man gör detta om man lagt in något speciellt själv.

Tweakeee gör en egen pinning fil /etc/apt/preferences så den tar alltså inte bort funktionen.

-------------------------------------

Linux e skitkul

siflaxs bild

Tack för ditt svar, men jag är alltså helt ny på detta och har inte en aning vad en repos är. Det enda jag har gjort är att jag har lyckats koppla in trådlöst + mobilt bredband, laddat ner några spel och lärt mig få dem att fungera (extrahera filerna) + att jag nu då oxå har lyckats med att få den här tweaken på plats Glad. Då har jag väl inte lagt till någon repos??? Språket ni använder är för mig helt främmande, förhoppningsvis kommer jag en dag att förstå det. Vore kul att kunna använda datorn lite mer än som en skrivmaskin.

Jag är glad för all hjälp jag får här på LP.

jeffs bild

Jag skall göra ytterligare ett försök att förklara hur det ligger till.

I linuxvärlden fungerar inte hela proceduren med att installera nya program som i Windows eller MacOS. Oftast så laddar du inte själv ner några filer från internet och installerar dem manuellt, utan den distribution, den variant av linux du använder, har något som kallas för pakethanteringssystem som hämtar och installerar filer åt dig. Bland de största distributionerna finns det två olika sorters system för att hantera program, dels RPM-system och dels DEB-system. RPM-system finns i bland annat Red Hat, SUSE och Mandriva. DEB-system är bland andra Ubuntu, Debian och Xandros (Xandros är den distribution som kommer på Eeen ursprungligen).

RPM och DEB är dock inga program som faktiskt gör något annat än att placera ut filer i din dator där de skall vara, för att hämta hem filerna så behövs något ytterligare program. Dessa kan vara Yum, Smart, Zypper, Apt eller Aptitude, för att nämna några (det finns massor av allting till Linux). För att dessa system skall veta vart de skall leta efter filer som kan installeras så säger man åt programmen att leta i speciella paketförråd (på engelska "package repositories"). Det är i dessa paketförråd som nås via internet som exempelvis ASUS lägger ut sina officiella program för Eeen och privatpersoner eller organisationer kan också skapa paketförråd som du kan välja att lägga till om du litar på personen eller organisationen. Detta är också ett sätt att se till att inga versioner av program som kan ha modifierats eller infekterats med spionprogram eller likannde sprids, då du helst bara skall hämta paket från källor som du litar på, som officiella källor.

Pinning är en egenskap som är specifik för Apt (ett av de system som hanterar DEB-paket) och enkelt förklarat så säger det till pakethanteraren, Apt, från vilken källa den skall föredra att hämta paketfiler. Du kanske har angett flera paketkällor som har samma paket, men i olika versioner, kanske är paketförråden för olika versioner av din distribution? I dessa fall så kan du mha pinning säga åt pakethanteraren att föredra att hämta från de källor som du vet fungerar bäst och är säkrast och bara i nödfall, om ett paket inte finns tillgängligt från någon annan källa, hämta det från det mindre pålitliga eller mindre kompatibla förrådet.

 

Hoppas att det förklarar saken lite bättre. Dessutom bör jag tillägga att jag själv inte använder mig av DEB-baserade distributioner så jag kan ha missuppfattat något om hur man skall använda sig av pinning och då får någon som förstått mer såklart gärna rätta mig.

------

annes bild

Ja visst är de roliga ibland! Laughing out loud

Med "repos" så menar har "repositories" som är engelska uttrycket för platsen/källan där installationspaketen hämtas från. Det låter som om du inte har skrivit in några själv ännu.

Det jentin funderar över är om du skulle kunna få problem med att datorn uppdaterar mer än du vill/behöver om du lägger till fler installationskällor/repos. Jag tror att han skriver att TweakEEE gör en egen fil  så att du har den gamla uppbackad om du behöver, men jag förstår inte heller det där med pinning tillräckligt bra så någon annan bör nog svara på det... Tongue

Edit: Jeff var snabbare och han är dessutom bättre på att förklara så jag får en chans att lära mig mer också. Tack! Smile

mikaeljs bild


Jag antar att du har 7-serien eftersom så mycket fungerar. Jag har inte fått någon ikon efter installation av tweakeee. Jag visste inte ens att den skulle göra så, så det blir svårt att informera om det.

Det med lösenordet var en miss av mig. Skall fixa... Smile

Om du kör en EeePC 701 så kommer tweakeee vara riktigt roligt för dig. Skrev om detta i en annan tråd. Saker är anpassade för den modellen och då skall det mesta fungera vad jag hört. Har man en 900 som mig så är det en hel del som inte fungerar.

Kör incremental backup knappen. Sen är det bara att lägga till extra paketförråd (repo) och uppdatera dessa Smile

Sen är det bara att köra på...~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

siflaxs bild

Nej, jag har en 900...jag har försökt att installera vädret, men det kan jag inte hitta nu...

mikaeljs bild

Eum... ok... det verkar ju konstigt. Programmet är anpassat för 7-serien och repos (paketförråd) likaså. För mig har inte ikoner lagts till t.ex. ~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

siflaxs bild

Den frågade var jag skulle packa upp den och då kryssade jag i "work" efter det så startade jag om och då låg det en icon under "arbete"...fråga inte när och var för det minns jag inte...i så fall måste jag göra om det och då måste du tala om hur jag tar bort den först...ler...