Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Användarguider (sidan i wikin)

Tyckte att sidan för Användarguider i wikin kändes ostrukturerad och jobbig. Det är mycket att skrolla igenom och allt eftersom wikin växer så tror jag det blir än värre.

Så jag satte mig och pillade lite. Det är ett första utkast gjort av en som inte är så bekväm med hur mediawiki fungerar. Men jag tror ni förstår grundidén.

Tanken är att man kommer till en grundsida som sen presenterar olika underavdelningar. På så sätt så tror jag det blir bättre översikt och lättare att begripa/hitta rätt avdelning. Där jag placerat tux så skulle jag vilja ha anpassade ikoner, kanske nån villig som kan skapa/rita några?

Gillar ni idén så fortsätter jag gärna med grovjobbet men behöver hjälp från er som är lite mer kunniga med hur design etc fungerar i mediawiki. Kom gärna med kritik, tankar, förslag etc. Smile

http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Anv%C3%A4ndarguider_Exempel

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild


Måste det heta Audio, Video & Multimedia. Innefattas inte ljud och video i termen Multimedia och därmed borde det räcka att kalla sektionen för just Multimedia?

Ni får ursäkta att jag spammar med bloggar och wikisidor. Har mycket dötid och försöker vara produktiv. Vet inte hur länge till jag har dötid, verkar röra på sig med anställningsmöjligheterna... Wink~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
///////  #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

FoHs bild

Tycker det ser bra ut. Endera kör man med ditt förslag eller så använder man sig av innehållsförteckning för att göra innehållet mer överskådligt. Som sidan Användarguider ser ut nu så blir det mycket scrollande för att hitta rätt, och veta var man är.

Tror en del av problemet också är att det finns några artiklar som beskriver ungefär samma saker, det blir lite rörigt. Kanske borde man också vara lite mer selektiv i vilka guider man visar på sidan. Ta de som är bäst strukturerade och innehållsrika och länka sedan vidare till andra för fördjupning. Alternativt skriva om och slå ihop några.

Jag tar mig en titt på det när jag har tid. Ska först och främst uppdatera mina egna bidrag lite.

Angående ikoner så kanske vi kan titta på Tango-projektet? Jag gillar dom i vart fall Smile Ta en titt på http://tango.freedesktop.org/Tango_Icon_Library
Tror man skulle kunna använda sig av ikonerna i mappen "categories".

mikaeljs bild


Vi kan ju småpilla med min exempelsida och se vad man kan åstakomma. En ny färdig sida behöver ju inte bli klar denna veckan. Ikonerna du tipsa om verkar vara intressanta. Skall titta mer på det.

Jag håller också på att försöka förstå mediawiki bättre men det är mycket att ta in. Smile~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

FoHs bild

Jag kom att tänka på en sak. Tror det vore bättre om man gick igenom artiklarna och tilldelade dom kategorier, och sedan skapar man en innehållssida med lite fina ikoner som länkar till vissa kategorier. En artikel kan tilldelas till flera kategorier, och man kan även skapa underkategorier. På det viset slipper man problem under vilken kategori på en innehållssida som en artikel ska ligga. Ett exempel: En guide som tar upp installation av något multimediaprogram på en Eee-dator skulle t.ex. kunna både höra hemma under Multimedia-kategorin men även under Netbooks. Det blir inte så bra om man skriver dit dubbletter tror jag.

Eller jag vet inte. Kanske borde man göra både och. Lyfta fram bra artiklar på den här sidan med Användarguider, och sedan kategorisera artiklar (majoriteten av artiklar saknar kategori) och även någonstans skapa en sådan innehållsförteckning. Fördelen med kategorier är att de sidorna blir dynamiska, man behöver inte redigera dom hela tiden för att få med nya artiklar så länge artikelförfattaren tilldelar en kategori.

Mycket jobb blir det Tongue

Uppdatering:
Har gjort lite efterforskning. Kategorier låter allt mer som en intressant lösning. Även Kategori-sidor kan redigeras. Det innebär att man t.ex. på kategorin Ubuntu kan redigera sidan så att den lyfter fram de viktigaste artiklarna, och sedan under detta visas den fullständiga förteckningen av artiklar som ingår i kategorin och eventuella underartiklar (man kommer inte ifrån denna förteckning). Sidan Användarguider tycker jag ska finnas kvar, som guidar användaren in på lämpliga kategorier. Kanske räcker med några bilder och länkar till respektive kategori, så blir det lite mer överskådligt. Har redigerat exempelsidan lite för att visa vad jag menar. Upptäckte även en intressant sak med bildsidor, att man kan omdirigera dom också. Normalt hamnar man på Wiki-sidan för den bilden, vilket förmodligen inte är riktigt vad användaren tänkt när de klickar på bilder på sådana här innehållsförteckningar. Men Ubuntu-loggan är t.ex. omdirigerad till Ubuntu, så med andra ord kan man ändå hamna rätt! Fast min tanke är att bilderna man använder på den här Användarguider-sidan ska omdirigera till den kategorin som de representerar Smile

Kommentarer!

mikaeljs bild


Eum... va? en gång till? Wink

Låter intressant. Vet inte hur mycket jag kan bistå i detta arbete. Kanske nån crashcourse behövs för det känns lite överkurs för mig just nu.~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

FoHs bild

Tar det där med omdirigering av bilder först. Normalt när du klickar på en bild hamnar du på en sån här sida:
http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Bild:Arch.png
Den sidan kan du redigera precis som vilken annan Wiki-sida. Om du skriver ett #REDIRECT-"kommando" på den sidan som kommer användare slussas vidare till den artikel du anger, när de klickar på bilden. Om du t.ex. besöker den här adressen:
http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Bild:Ubuntu_logo.png
Så hamnar du inte på sidan för bilden Ubuntu_logo.png, utan på sidan om Ubuntu (eftersom jag omdirigerat sidan dit). För att hamna på sidan för bilden måste man istället besöka
http://wiki.linuxportalen.se/index.php?title=Bild:Ubuntu_logo.png&redire...
(Tryck på redigera-fliken på den sidan så ser du vad jag lagt till för kod.)

Jag har nu ändrat förstasidan på Linuxportalens wiki efter detta mönster. Klickar man på bilderna så hamnar man på den sida som de representerar (förut hamnade man på bildsidorna).

---

Det om det! Man kan kategorisera sidor genom att skriva [[Kategori:Kategorinamn]] på en sida (var som helst, men förslagsvis längst ner så man hittar det enkelt. På den här sidan kan du se vilka kategorier som finns, vilka sidor som inte är kategoriserade osv: http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Special:Specialpages

Tror kategorin Distributioner illustrerar bäst det jag pratade om. Så här ser den ut om man besöker den:
http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Kategori:Distributioner
Då ser man alltså först underkategorier, och sedan samtliga artiklar som innehåller [[Kategori:Distributioner]]. Mitt förslag är alltså att man skapar den här Användarguider-sidan med länkar som går till huvudkategorier inom respektive område (t.ex. en för multimedia, en för nybörjare osv osv), och använder MediaWikis inbyggda funktion för att bygga upp navigeringen. Exempelvis kan man skapa en kategori för Notebooks som har underkategorierna Eee och Aspire One. Eee har i sin tur underkategorin 701, 900, 901 osv. Om användaren enkelt vill ha fram alla artiklar som berör 901:an besöker denne alltså kategorisidan för 901:an, och alla sidor listas automatiskt utan att du och jag och en massa andra behöver skapa innehållsförteckning över vilka artiklar som finns. Är det inte genialiskt så säg Tongue

En artikel som http://wiki.linuxportalen.se/index.php/EeePC/Qemu kan och kanske bör kategoriseras som både EeePC och Qemu. En effektiv kategorisering innebär att läsarna inte missar information, på grund av att de missar att se en sida.

jeffs bild

Låter som en bra ide. Jag kan ta en kik på det ikväll.

------

markkuss bild

Jag tycker det är oöverskådligt.

I exemplet finns nio ganska stora fyrkanter. För att se all informationen måste man skanna med blicken över hela sidan. Inte bra alls. Hur blir det om man behöver mer än nio? Då kommer inte sidan räcka till, utan man måste scrolla bilden i höjdled.

Om man ska använda ikoner bör dessa tillför något utöver texten och inte bara vara dekorationer. I exemplet fyller pingvinen ingen funktion alls, men kanske kan man hitta något som är mera meningsfullt, som har en koppling till den underliggande texten.

Ta inte min kritik allt för negativt. Exemplet kan säkert vidareutvecklas till något bättre, men det måste finnas en tanke bakom upplägget. På nåtet finns mycket information om hur en bra webbsida bör se.

mvh
Markku

mvh
Markku

mikaeljs bild


Pingvinen/Tux är placerad där för att jag ville visa vart jag ville ha ikoner. Dessa tänkta ikoner skulle exempelvis visa en ritad netbook för den sektionen osv.

Rutorna är ju i alla fall mer överskådliga än den sida som används nu Smile

Det var bara ett första utkast för att få igång diskussioner och få folk att komma med idéer Smile~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~