Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mindre recension av Nokia E71

Är något besviken på min nya mobil Nokia E71. Den buggar rejält mestadels verkar det vara mjukvaran som borde uppdateras snarast möjligt.

 

Kommer ringa nokia support på måndag och klaga för så här ska det fan inte vara när företag släpper produkter!!!

Nedan är några exempel:

* Kameran är under all kritik. vet inte om det e mjukvaran som e för buggig men den tar otroligt dåliga bilder. Vet äldre mobilkameror med lägre upplösning som tar bättre bilder. Kameran är iofs inget jag kommer nyttja så mycker men ädnå...

* Trots jag konfiggat emailen och valt ta bort menyn "konfigurera email" så kommer ikonen upp igen vid omstart eller om jag switchar profil från arbete till hem. (SOm i övrigt verkar vara en bra funktion)

* När jag installerat några program( python, putty och oggplay) och gick in i en undermeny "installerade program" refresha den inte ikonerna till följd att man trodde man stod kvar i samma menynivå. Lösningen var att avinstallera progerammen igen och nu har jag bara installerat python för att se om problemet återkommer.

* wlan verkar lite struligt fick det att funka på min linksys(linux)router i skolan men här hemma med samma slags router funkar det inte. Kan iofs vara en inställning på routern som e fel.... Finns ju femtielva olika varianter av kryptering AES/TKIP/radius osv...  och vet inte vad nokia stöder den hittar wlanet men när den connectar säger den bara "xcant find network". Kan ju hoppas de släpper koden snart för själva mobilen OS. Nu när symbian i sig e fritt.

Vidare har jag hört att en del haft problem med minneskortet vissa av ovan problem KAN vara av den orsaken men vet inte så ska ringa nokia support på måndag som sagt...

Men lite kredit får jag väl ge Nokia E71 med:

 

* Tangentbordet e helt klart godkänt trots så liten

* Mobilen är lika tunn som Iphone  och går alltså lätt ner i fickan. väger nog  tom något mindre än iphone.

* Blåtanden funkar perfa med linux. Dock suger gnome (som vanligt) för GVFS har FORFARANDE inte stöd för att skriva filer till mobilen :-/ Vet inte hur det är med KDE på den fronten.

* Python for S60 series funkade direkt. Och det ska tydligen gå "prata" med python konsolen i nokian via serial -> bluetooth. Vetefan hur man confar linux för det men ska gå Smile antar man får fippla med rfcomm och sptool Smile så  får väl försöka med det sen...

 

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mindlights bild

Jag får min E71a imorgon, måndag, så rapportera allt om E71 och Linux... tips på sync m m är av intresse.

(bara det att putty funkar gör mig lycklig Laughing out loud )

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikehers bild

Ja eftersom det går att skriva blåtands program direkt i python så lär det nog finnas eller komma finnas en del  snart Smile

dock verkar det vara pilligt som fanken att skapa SIS filer för installation. (Vilket verkar vara ända sättet)

men här är lite info om python i vart fall:

http://wiki.opensource.nokia.com/projects/Python_for_S60

 

yanns bild

Låter som de har förbättrat mjukvaran en del; jag fick min för någon dag sedan, och den har fungerat väl.

 • Kameran är förvisso bedrövlig, men jag var förvarnad och valde att offra den för batteritid och tangentbord. Den är ett bra exempel på att upplösning inte är allt.
 • Att ta bort email-raden från hemskärmen gick bra med min; det görs under Lägen->Startskärmsprogram->Aktiverade program. Lägena har var sin uppsättning av dessa inställningar.
 • Ikonerna har konsekvent uppdaterats rätt för mig.
 • Min accesspunkt (linuxdator med madwifi) har trasslat mer än vanligt med telefonen i nätet. "Stuck beacon" dyker upp i dmesg och WLANet slutar fungera helt. Felet ligger inte i telefonen, men det är trist att det triggas så lätt.
 • Överföring av filer från KDE (kbtobexclient) fungerar. Telefonen tar emot data automatiskt, och visar dem som inkomna meddelanden.

Jag har även med visst besvär fått kontakt med opensync genom syncml över http, men det fungerar inte riktigt rätt än (duplicerar allt).

Den medföljande programvaran har många små irriterande brister:

 • Kalkylbladsprogrammet känner bara till fem utländska valutor, en av dem t.o.m. utan symbol (kinesiska yuan). Man kan inte välja en egen. Inte ens alla som finns visas korrekt; fonten i bladet innehöll inte eurotecknet, fast dialogen gjorde det.
 • PDF-visaren klarar inte att visa PDFen med dokumentation för Python för S60, version 1.4.4. Klart misslyckat!
 • Kalendern verkar inte stöda repetition av en händelse utvalda veckodagar varje vecka.
 • S60-miniräknaren är löjligt klumpig. Jag installerade cCalcPro.
 • Nokias kartprogram äter upp stora delar av skärmen för att visa ett sökfält, knappbeskrivningar, och adress man pekar på. Detta är värre än på andra telefoner då skärmen inte kan växlas till porträtt. Samtidigt demonstreras i t.ex. Kamera att det inte behöver vara så. Dessutom hoppar den till närliggande gator, vilket är rent fel när jag sitter i ett tåg eller är ute och går.
 • VPN-klienten har inget gränssnitt för att sättas upp; den vill ha en konfigurationsfil, och nämner inte vilken sort eller var. Jag tror det ska vara ett format Cisco tror på.
 • Inställningen för talsyntes erbjuder endast engelska, men då telefonens språk är svenska är det vad som används (och låter inte bra). Distinkt virrigt.
 • Ordboken är begränsad till tre språk och varnar inte om detta. När man startar den efter att ha lagt till språk är allt man får göra att ta bort språk tills man är under gränsen.
 • Jag saknar den hopslagna samtalslistan jag vant mig vid från Ericssontelefoner.
 • Det är blandat vilka platser som har flikar eller inte; t.ex. är de första kategorierna i Inställningar flikar, men inte djupare.
 • Det är långt ifrån uppenbart hur man får upp nya fönster eller flikar i webläsaren. Jag får dem hittills genom att gå olika vägar, t.ex. ett från Sökning och ett direkt startat.

Jag är ändå nöjd så här långt, vilket i hög grad hänger ihop med att den kan anpassas. Egna tillägg hittills är bl.a. putty, python, Ped (editor för python), JoikuSpot Light, OggPlay och Screenshot.