Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Flaskhalsar i KDE repsektive gnome

Med risk att FOSS fanatiker blir snea men följande irriterar mig med ubuntu/kubuntu:

Som slutanvändare vill man inte fippla med nedan problem:

Ubuntu:

* Gnome för lite user Gnome inställningar för dualscreen och nvidia kan man helt glömma både med open och closed drivern. Kort sagt ta bort appleten helt istället för att förvirra användaren när den ändå inte funkar.

* Buggigt sftp stöd.

KUbuntu

* Plasma forfarande något instabil

Båda:

* Eclipse i ubuntu är outdated och helt värdelös för nya utvecklare inom embedded eller java eftersom man kompilerat den med gcj java 1.4 Sad

* Java GCJ borde skrotas med omedelbar verkan använd SUN java som default for got sake! Vare sig det är licensfjanteri på vissa delare eller inte så är det det antiproodukltivt envisas med att allt ska vara GPL. Om man vill köra 100% GPL använd debian! Slutanvändare orkar inte bry sig om detaljer in i det minsta. Inte ens jag som kört linux i 10 år tror att allt kan vara GPL:at.

* Firefox mörkt tema i KDE/Gnome fuckar ofta upp Firefox.

Ovan problem är helt klart irriterande problem och jag önskar man haft tid hjälpa till fixa sånt för det är sådant här som får folk att gå tillbaka till windows om man testar linux för första gången.

Jag läste nånstans att nu vill man att GPL flash (minns ej namnet på den) ska vara standard i ubuntu jag säger NEJTACK den är INTE tillräckligt stabil för slutanvändare! Firefox krachar tillräckligt ändå med adobes egna version och att då köra OSS versionen som är ännu mer instabil gör bara slutanvändare irriterad! Natulrigvis ska den finnas i repon men den ska inte vara default val.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Trevligt med lite kritik på både ubuntu och kubuntu.

Men går det inte rätt lätt att installera sun java?

Som KDE användare så är jag nyfiken på vad som strular med plasma då jag inte upplevt det själv?

Eller är det så att det beror på en grafikrutin och bara uppstår med effekter påslagna?

mikehers bild

plasma krachar lite randomly plus att plasmawidgets iblandinte resizar korrekt. Fast nu har jag mina panelen till höger/vänster istället för top/bottom så att säga kanske inte har betatestats lika mycket med den geometrin?

Men det där med krachar ibland tror jag är closed nvidia drivern. Lite synd för Nvidia var ju väldigt stabil med compiz så förstår inte riktigt varför. Tydligen gör man inte samma "OPenGL API anrop" i Compiz som i KWin/Plasma?

Tack för förklaringen.

Jag testade att aktivera effekter och jag kunde då uppleva några panel krasher med ati catalyst på mitt x1400 kort.

Så nu har jag upplevt att det existerar, så nu ska jag leta buggrapporter och ev. skriva om det saknas eller bekräfta en befintlig.

leochingkwakes bild

Nu är jag väl egentligen ingen FOSS-fanatiker, men tycker väl inte det finns nåt att gnälla på när det gäller ditt inlägg. Det är väl själva tanken egentligen med öppen källkod? Att man skall testa och komma med åsikter/förslag? Vad skall annars utvecklarna ha buggrapporter och andra åsikter för? Wink

Tycker man att något fungerar dåligt så skall man ju påpeka det. Kan man hjälpa till så gör man det, om inte så får man kontakta utvecklarna och påpeka det man vill skall fixas och hoppas att det kommer med. Dom flesta utvecklare lyssnar ju faktiskt på konstruktiv kritik.

Jag älskar FOSS-världen då den ger mig tillgång till massvis med fantastiska verktyg. Är dom inte fulländade så finns det ofta nån som börjat bygga på nåt som kan ha potential att bli nåt bra i framtiden.

Jag har själv varit lite dålig på att engagera mig i projekt på senaste och skall försöka ta tag i det. Alla FOSS-projekt behöver hjälp. Hjälp med utveckling, testning, dokumentation osv. Jag skall försöka leta reda på projekt där jag tror jag kan hjälpa till. Blir dock i projekt som hjälper mig själv direkt eftersom jag kommer välja sådana program som jag själv använder. Smile

FoHs bild

Kontentan av ditt inlägg är: Hellre inget som helst stöd än lite stöd. Så länge det framgår vad användaren kör så har jag ingen förståelse för din kritik. Vad hindrar dig från att ladda ned den version av Eclipse som du vill ha? Det är ju förmodligen vad de som kommer från Windows-världen ändå är inställda på, eftersom det saknas paketförråd där Smile

För att få flash-support idag så krävs både på Linux och Windows att man installerar flash-plugin. I Linux är det enklare tack vare paketförråd. Men varför inte erbjuda grundläggande flash-stöd direkt efter installation om man kan? Givetvis bör man informera användaren om vad de faktiskt använder så de inte tror att de kör Adobes flash men att det inte fungerar i Linux.

Angående Java tror jag du blandar ihop det lite. GCJ ser jag inte riktigt varför man ska skrota. Förmodligen syftar du på OpenJDK, men det är ju också "Suns Java" och numera väldigt kompatibelt.

Jag tror båda ovanstående exempel är fall där GPL:ad mjukvara föredras helt enkelt för att det inte är något krångel med distributionsregler. Med andra ord tror jag inte det är själva öppenheten som är det viktiga, utan friheten till att distribuera det som du vill. Canonical är som bekant inte de som håller hårdast på att allt måste vara GPL.

mikehers bild

Vanliga användare förstår inte att det finns en annan Eclipse eller för den delen att det finns "flera versioner och olika sorters Java" thats my point. De har ingen lust fippla med sånt och inte ens jag har lust att använda en föråldrad GCJ Java kompiler. Vill folk ha den lägg den en gfeek dist istället som debian upstream eller nåt.

Eclipse i ubuntu disten är helt enkelt värdelös om du ska använda Java API:et för exempelvis kurser på skolan. Den är helt enkelt för inkompatibel och buggig. Dessutom  funkar den inte heller för embedded projekt. Och varför ska vi ha GCJ om vi har sun-javac? Har vi inte tillräckliogt med inkompabilitetskaos ändå? Vad är det för fel på Sun javac? Vad jag förstått är den dessutom helt under GPL nu och därmed borde tom de värsta FOSS fanatikerna kunna acceptera den? Java Sun finns ju i repon så några licensproblem borde det inte vara. Kör den som default för vanliga användare.

För att ge ett annat exempel: Eaglecad den som chippas med i Ubuntu är 2 generationer gammal med Motif GUI. Denna buggiga och "fula" version borde helt tas bort istället för att lura slutanvändaren att "EagleCad för linux suger. Windows versionen är mycket bättre". EagleCad gick över till QT för snart ett år sen.

Ett annat exempel är Atmel AVR-GCC som även de för gammal och har inte stöd för nya processorfamiljer. Följden blir även här "Sicket skräp linux är AvrWIN är mycket bättre "(trots att det är GCC det också!). Jag förstår om de inte har maintainers för allt men om det inte finns maintainers som kan underhålla dessa program ta helt bort dem från repositoryn för att slippa dependies konflikter. I dessa fallet är det helt enkelt bättre om användaren själv laddar ner senaste versionerna från hemsidan annars är risken man råkar ha båda versionerna installerade och de blir kaos. Så var fallet för mig med Eclipse för nåt år sen trots att jag är en van Linux användare. Och hur tror du då det blir för en ny användare?

om normal användare är dessa grejer ett hinder för att välja Linux de har som sagt inte tid och lust fippla en massa :-/ Det vill bara att det ska fungera! de orkar inte läsa massa licensavtal eller att ditt eller datt är bättre för det är GPL.

 

Har du medelat dina åsikter till ansvariga på ubuntu?

 

mikehers bild

För det första var det här ett blogg inlägg men jag vet att det diskuterats tidigare på forum och på deras i mitt tycke värdelösa debugsajt launchpad. Åtminstone vad gäller frågan  om eclipse så finns den sen tidigare på launchpad.

 

Kristians bild

Av samma anledning ger folk bort rättigheterna till sina bilder via Facebook ...

Förmodligen saknades en del finesser i den fria Javan för att få Eclipse 3.2 > att fungera. Det ett tag innan openjdk kom i ordning, men nu ska den ju fungera så jag ser inget juridiskt/tekniskts skäl till att inte Eclipse skulle kunna uppdateras.

Du verkar lite bitter över fri programvara i allmänhet. Kom ihåg att det i grund och botten är gratisprogram, och sådana kan man inte begära någonting av.

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

mikehers bild

Varför är man "bitter" för man har åsikter om fri programvara äör det förbjudet att säga nåt negativt om Open Source eller? Som jag sagt tidigare ska man få fler testa Linux/Open Source då måste man kanske gå en viss medelväg och inte vara så negativ till atrt släppa in vissa icke 100% öppna licenser.

Hur många här använder Linux dagligen i skolan eller på arbetet? Jag gör det och är jag rätt nöjd efter att jag fått fippla med eclipse osv. Men som jag ser det är det delvis meninglösa fippel som vanliga användare vill slippa. Måste säga att vad gäller desktopsidan blev det en del mindre strul av att jag bytte från Gnome till KDE (mer fungerande GUI inställningar som exempel Smile.

Nej jag måste erkänna att jag skriver lite på pin kiv för att se reaktionerna här. Vissa är ju rätt så "Håll käften klaga inte på Open source alllt är helt perfekt" vilket det inte är.Det är bara korkat försöka övertyga fler köra Linux om inte ens communityn själva kan erkänna att det finns brister.

Jag har själv programmerat en del OSS tidigare och vet att det är jobbigt få allt på plats men lite självkritik i OSS rörelsen är nog inte fel annars kan vi inte driva det framåt om vi alltid stryker allt medhårs.

Men tack och lov verkar kommentarerna här rätt så icke fanatiska Smile

 

Kristians bild

Om en licens inte godkänds av OSI/FSF så är det ofta för att den på något vis ställer till bekymmer för utvecklare och/eller användare. Det gör kanske ingenting i mindre distar som används av ett fåtal människor, men en dist som vill växa och nå företag och allmänhet måste hålla sig inom lagens gränser samt se till att ha rätt att fritt köra/modifiera/distribuera sin programvara/dokumentation/grafik efter behov. Tänk till exempel ifall debian tvingades betala en licenskostnad på en dollar per användare för någon särskild teknik de inte kan leva utan. Det skulle vara omöjligt att bedriva en sådan rörelse för en ideel organisation.

Så visst låter det bra med en dist som kommer med "allt" i form av codecs, java, ickefria drivrutiner osv, men juridiskt är man ute och cyklar på andra sidan grannens gödselhög.

Givetvis är inte FLOSS perfekt, men vad är perfekt i denna värld? Wink

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

mikehers bild

Men du missar min poäng. Varför har man med en gammal outdated
EagleCad som exempel (den är inte GPL)?

Det vore ju bättre de helt tog bort den från disten (iställer för att förvirra användaren) och att
folk själva ladda ner från företagets hemsida eller alternativt att
det fanns en kommersiell repo där företagen själva väljer om de vill
supporta XXXX disten.

Likaså Java. Sun Java finns med i repon och är troligen helt legal men Ubuntu envisas med att köra GNUJava som "standard" och det första jag fått göra är att avinstallera det på X antal datorer till kompisar eller mig själv.

 

Kristians bild

"Man" har förmodligen mycket annat att göra, eller så har programmets skapare ändrat distributionsreglerna för programmet. Om du vill att det ska finnas i multiverse och har tid och möjlighet att ordna ett paket så tror jag säkerligen ubuntufolket blir jätteglada.

Menar du OpenJDK? Jag skulle nog också rösta för att den borde ersätta GnuJavan som standard. Jag har testat den i begränsad omfattning och den verkar funka väldigt bra och är betydligt rappare än GCJ. Fria program (main/universe) kan inte bero på program ifrån multiverse - då måste de flyttas dit och därför kan man inte låta Eclipse bero på Suns Java.

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

FoHs bild

På vilket vis är det bättre att gömma programmet för användaren genom att ta bort det från repos:en? Ser du ingen som helst fördel i att användaren kan upptäcka "EagleCAD" via den inbyggda pakethanteraren? Dina alternativ må göra användaren mindre förvirrad, men det är ju istället på grund av att de inte är medvetna om att de öht har ett val. Själv ser jag väldigt stora fördelar genom att folk kan hitta stabila, möjligtvis äldre versioner av program i paketarkivet som de kan testa på enklast möjligast sätt. Gillar de programmet kan de sedan efterforska själva om det finns någon nyare version. Ser inte riktigt var denna påstådda förvirring kommer in i bilden. Problemen med komersiella repos går jag inte in på här.

Med "standard" menar du förinstallerat. Återigen, bättre att det finns ett stöd out-of-the-box för Java-program än inget alls. Vad orsakar mest förvirring tror du? Är man ny med Linux är det kanske inte gott att sätta sig in i en installation av Java det första man gör. Om en liten minoritet av användarna sedan har ett behov av Sun Java kan de installera det på egen hand. Det kanske är helt "legalt" att skicka med Sun Java, men förmodligen inte inom ramen för de friheter man vill ha med distributionen. Jag kan gissa att Sun har vissa regler för hur deras stängda Java får distribueras och till vem. Tror du inte Microsoft skulle skickat med det annars?

FoHs bild

Jag tycker personligen att du ofta är ute och cyklar med din sk kritik. Inte för att öppen källkod är perfekt, utan för att du verkar sakna förståelse för varför något är som det är. Med andra ord är det mycket gnäll/bitterhet över att något inte är perfekt, men varför det inte är "perfekt" reflekteras det inte över. Om du nu inte fäster något värde på öppen källkod (kanske undantaget att det är gratis?) så förstår jag inte varför du inte propagerar för exempelvis Windows istället. Som man brukar säga: man kan inte äta kakan och fortfarande ha den kvar.

FoHs bild

Delar inte din definition av "vanlig användare", det låter mer som okunniga/dumma användare. Om man har kunskap om ett programmeringsspråk bör man känna till något så grundläggande som att det finns program i olika versioner och att de kan installeras separat.

Javac är inte detsamma som GCJ. De har delvis samma funktionalitet men även olika funktionalitet. Så vitt jag vet så kan javac inte kompilera till maskinkod, vilket kan vara en anledning till att man kanske vill ha GCJ istället, och GCJ kan då tas i bruk via andra VM:ar. Som sagt tror jag mer på friheten i distribution och dyligt och inte att det prompt måste vara GPL. Mycket möjligt att det här kommer se annorlunda ut om några Ubuntu-versioner.

Vad det gäller skolanvändning av Eclipse så tror jag inte eleverna har som ansvar att installera sina egna utvecklingsmiljöer. Det hoppas jag man ålägger läraren att ta reda på vad som fungerar och inte fungerar.

Angående Eagle så är det inte fri mjukvara och har inte stöd av Ubuntu, med andra ord kan man knappast förvänta sig att det ska hållas uppdaterat. Om det dessutom är beroende av QT så har du nog kanske en till anledning varför man inte uppdaterar det i Ubuntu (så slipper användaren dra in en massa bibliotek extra). Det är fullständigt orimligt att förvänta sig att Canonical och Ubuntu-communityn ska hålla samtliga program som finns till Linux uppdaterade för att skona okunniga användare från lite huvudbry. Att programmet öht finns i programförrådet för att ladda ned och testa tycker jag är bra. Om användaren tycker det verkar intressant har denne själv ett ansvar att se om det finns nyare versioner. För övrigt bör det nog anses vara grundläggande mjukvarukunskap att förstå att olika versioner av samma program installerade samtidigt kan orsaka problem. Det gäller oavsett om användaren har ett paketförråd eller inte (som i Windows). Om paketförrådet hjälper användaren att inse det: bra!

Kom ihåg att Ubuntu inte är alla de 20 000 program som finns i paketförrådet. Det är en Linuxdistribution med egentligen de program som följer med från början. Det är de programmen du rimligtvis kan ställa krav på. Allt annat bör nog ses som bonus så länge det inte har Ubuntu-loggan bredvid sig i paketförrådet. Att låta användare tro att alla program till Linux finns i paketförråden är att invagga dom i falsk säkerhet.

jonasbjorks bild

I skolan är det jag som ordnar in programmen till eleverna, så det är upp till mig att ha koll Smile

Angående beroendet av Qt, till skillnad från GTK är Qt _en_ dependency - inte hundratals. Skriver du ett program mot Qt behöver du _en_ fil som innehåller Qt, inget annat.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Den som vill kan länka ihop glib, pango, cairo, atk, gtk till ett bibliotek och distribuera det. Vill du ha extra lull får du ta med gstreamer och clutter men sen har du mig veterligen allt du behöver för GTK-programmering.

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

FoHs bild

Eftersom jag redan har en del QT-program installerat så kan jag inte med säkerhet säga hur många extra paket som Eagle skulle behöva i en ny Ubuntu-installation, men min tidigare erfarenhet säger mig att det inte bara är ett extra paket som installeras när man väljer ett QT-baserat program. Det har åtminstone för mig varit åtskilliga Smile Exempelvis Kgrubeditor (som kanske är tätare knutet till KDE?) är beroende av kdebase-runtime, kdelibs5, libqtcore4, libqtgui4, med flera icke QT-relaterade paket. Nu var det ingen kritik för QT från min sida, och jag vet att det vinner över Gnome med lätthet på den fronten. Man drabbas naturligtvis av samma sak första gången man installerar ett GTK-program i KDE-baserad skrivbordsmiljö.

Jag tror inte det ensamt skulle vara en anledning till att inte uppdatera ett program, men sammantaget kanske det påverkar lite. Det där första programmet man installerar tenderar ju att bli åtskilligt mycket större än vad man trodde.

Kristians bild

http://www.joelonsoftware.com/articles/fog0000000020.html

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Kontrar med att kasta in en länk lite random http://people.freebsd.org/~adamw/gnome_kde_deps/

Om inget annat så tycker jag bilderna talar för sig själva.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Så du menar att jag inte kan installera KWrite utan att få med Konsole, KTorrent, KView och Konqueror (eftersom de uppenbarligen måste ingå i något av klumparna på bilden)? KDE-bilden visar ett fåtal metapaket medan Gnome-bilden visar enskilda paket. Det är lite som att studera en kartbild på Sverige i Google Earth. På stort avstånd ser det ut som ett enkelt streck, men zoomar man in uppenbarar sig ett virrvarr av vägar, bäckar och hus. Din jämförelse "skalar" inte Wink

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Notera att det inte är "min" jämförelse.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jeffs bild

Pojkar, pojkar... Släpp genast sanden och kom upp ur era sandlådehål. Inte blir någon av er så mycket klokare på denna runtirindiskussion? Kan ni inte enas kring Emacs storhet eller någon annan bevisad storhet som inte kan bestridas?`:-)

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

En QT applikation kräver endast QT från kde-sviten för att fungera.

Ett kde-knutet program brukar kräva kde-libs som för kde4.2.2 ligger på ca 15M.

Ett kde program som normalt ingår i kde-sviten eller integreras i kde kräver nog betydligt mycket mer dvs kde.

Nu är just Kgrubeditor mera ett kde program och integrerad med systeminställningar i kde och kräver därför även kdebase-runtime. (ca 70M)

Men den gamla QGRUBEditor har betydligt mindre beroenden då det är ee qt-applikation och inte den senare kde portningen.

 

FoHs bild

Misstänkte att det kunde vara något sådant. Jag ser egentligen inget ont i modulariteten. Det är lätt att lura sig lite när man tittar på enstaka dependencies, exempelvis anki som "bara" beror av python-qt4, men som i sin tur beror av ca 10 andra qt-paket. Vet inte riktigt varför Jonas länk slutar vid de stora samlingspaketen för KDE medan man för Gnome verkar snurra sig nedåt.
http://packages.ubuntu.com/intrepid/kde/kdebase
http://packages.ubuntu.com/intrepid/kde/kdebase-runtime

mikehers bild

Om man har kunskap om ett programmeringsspråk
bör man känna till något så grundläggande som att det finns program i
olika versioner och att de kan installeras separat.

Jag ska ge dig ett konkret exempel från skolan i höstas:

Jag fick några studenter att testa linux. De frågade om VisualStudio fanns för linux. Jag svara nej men det finns Eclipse vilket duger minst lika bra för Java och C/C++ (de språk som används i kurserna)

Jag sa först till dem att installera eclipse från pakethanteraren. Dock kom jag senare att tänka på att det nog inte var ett så bra förslag.

För faktum kvarstår att Eclipse i ubuntu är outdated och INTE kompatibel med senaste Java API som används i kursen. Därmed fanns det två lösningar avinstallera eller också installera java-sun vid sidan av och fippla lite i Eclipse så att den väljer rätt java kompiler åtminstone.

Förstår inte ens varför man vill försvara ovan med att "folk som kan programmering bör veta det!?". Det finns för mig inget själ till varför man ska behöva hålla reda på sånt GCJ vs SuN-java.  Och varför skulle folk hålla reda på java varianter bara för man programmerar?Inte ens jag orkar hålla reda på alla versioner av kompilers osv...

Att låta användare tro att alla program till Linux finns i paketförråden är att invagga dom i falsk säkerhet.

Precis!!! just därför ska outdatedprogram inte ens vara med i repositoryn thats my point. Heller inte en old EagleCad för inte heller den är GPL:-)

Om man vill ha kommersiella program i nån repo fine men håll den uptodate i så fall Smile Eclipse inräknad. Vilket naturligvis blir kommersiella företagets uppgift inte Canonicals eller möjligen nåpt sammarbete med dem.

leochingkwakes bild

Olika distar har olika filosofier. Kolla paketversioner i Debian Stable så ser du hur dom arbetar. Jag kör Debian Testing för att programmen där är nyare. Vill man ha det senaste så måste man nog tyvärr köra en bleeding-edge dist.

Jag gillar inte att Debian Stable alltid har haft så gamla versioner men samtidigt så vill jag inte köra det absolut senaste. Det känns tryggare att veta att programmen som finns med är någolunda testade och förhoppningsvis någolunda buggfria.

Hur Ubuntufolket tänker här har jag inte kollat men dom kanske är lite influerade av Debianfolket?

hoths bild

Ubuntu hör väl till gruppen bleading edge, eller?

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

leochingkwakes bild

Jag vet faktiskt inte, har aldrig tittat på paketversioner eller så med Ubuntu Smile

FoHs bild

Bleading edge skulle jag nog inte kalla det (det brukar väl svn-versioner anses vara? Smile), utan någonstans mellan bleading edge och Debian-stabilt kanske Tongue

mikehers bild

debian är definitivt INTE för vanliga användare om nån är GPL fanatisklt så är det ju debian Smile Därmed inte sagt det är en dålig dist för det men ska man ha senaste eclipse, eaglecad osv är nog debian ännu sämre än ubuntu.

 

FoHs bild

För faktum kvarstår att Eclipse i ubuntu är outdated
och INTE kompatibel med senaste Java API som används i kursen.

Ok, så det är Canonicals fel att deras repository inte håller jämna mått med din kurs? Jag förstår inte hur man kan komma undan med att som lärare inte ta reda på vilka grundläggande förutsättningar som finns i utvecklingsmiljön man säger åt sina elever att använda, och anpassa kursinnehållet efter verktygen om man nu prompt måste använda just dom. Det är fullständigt absurt att du lägger någon som helst skuld på Linuxdistributionen när du inte gjort nödvändigt förarbete. Vad du borde gjort var att se till att installera en utvecklingsmiljö där du själv, utan att förlita dig på mjukvaruarkivet, installerar den version som du tycker att din kurs behöver för att kunna genomföras. Din kritik är lika berättigad som om någon annan lärare byggt sin kurs på Ubuntu 8.10 med Eclipse 3.2, säger åt sina elever att installera Ubuntu 9.04 och upptäcker att Eclipse har en ny version som inte är kompatibel med kursen, och därefter klagar över att Canonical inte tillhandahållit just hans version.

Nåväl, det om hur oberättigad din kritik är. Nu till varför det är som det är: https://help.ubuntu.com/community/EclipseIDE
Ställ dig även frågan varför Suns Java ska vara förvalt i en miljö byggd på öppen källkod i huvudsak för personer som bygger öppen källkods-applikationer. Om Suns stängda Java-version var förvald skulle det innebära ett större problem för en större grupp människor än vise versa. Värderar du inte öppen källkod bör du rekommendera dina elever att använda VisualStudio på Windows, eller varför inte ladda hem en enkel exe-fil av Eclipse till den plattformen.

Förstår inte ens varför man vill försvara ovan med att "folk som kan
programmering bör veta det!?". Det finns för mig inget själ till varför
man ska behöva hålla reda på sånt GCJ vs SuN-java.  Och varför skulle
folk hålla reda på java varianter bara för man programmerar?Inte ens
jag orkar hålla reda på alla versioner av kompilers osv...

Jag försvarade iofs inte det du skrev nu i ditt inlägg, utan jag förväntar mig att folk som gör datorprogram förstår att det finns olika versioner av datorprogram. Det är ett minimumkrav innan man ger sig in i världen för mjukvaruutveckling. Och vet man då om att program kommer i olika versioner bör man ha det sunda förnuftet att efterforska lite. Även om Ubuntus repos skulle kunna innehålla de absolut senaste versionerna av program varje gång det släpps (det är inte möjligt, pga ett visst mått av stabilitet krävs) så skulle det vara "outdated" innan nästa version av Ubuntu släpps (det går ett halvår mellan releaserna). Hur löser du det problemet? Det är iofs inget problem för de allra flesta människor, men råkar man nu vara så konstigt funtad att man anser det vara ett problem så låter man bli Ubuntu och håller sig till exempelvis Arch eller Gentoo. Förmodligen finns inte det komplicerade paketet Eclipse i deras repos öht, och då landar man som användare på den gamla hederliga Windows-metoden: dvs att ladda ned en fil och installera programmet utan pakethanterare. Teh horror!!

Det finns flera skäl till att hålla reda på skillnaden mellan Suns Java och Suns OpenJDK, exempelvis. Det mest självklara, vilket alla med lite öppen källkods-förnuft förstår, är att det är olika licenser. Som jag skrev ovan så är förmodligen den största delen av Linuxanvändare och tillika mjukvaruutvecklare, sådana att de utvecklar öppen källkods-produkter. Då kan det vara vääääldigt bra med OpenJDK. Sen tror jag inte du läst på vad GCJ är. Det finns inget "GCJ vs Sun-java". Men ok, dina elever kanske inte bryr sig om huruvida biblioteken de använder är öppen källkod eller ej, men se då till att sätta dom i en miljö där standardalternativen är sådana att de uppfyller dina krav: med andra ord, installera Eclipse i Windows så får du säkert med Sun Java (får du inte det där heller så är det nog IBM du ska klaga hos).

Om man vill ha kommersiella program i nån repo fine men håll den
uptodate i så fall Smile Eclipse inräknad. Vilket naturligvis blir
kommersiella företagets uppgift inte Canonicals eller möjligen nåpt
sammarbete med dem.

Det här är en omöjlighet eftersom Ubuntu släpps en gång i halvåret (se ovan för vidareutveckling av det). Komersiella aktörer har som egen uppgift att få ut sin mjukvara i senaste version på de plattformar de önskar stödja. Det är direkt dåligt om de tilläts göra det i Canonicals repos. Canonical har som ansvar för att innehållet i deras repos är förhållandevis stabilt och garanterat fritt från skadlig mjukvara. Det ska inte råda under ett företags ekonomiska incitament. Det är naturligtvis upp till varje företag att själv skapa ett repos med sin mjukvara i, om du nu tycker det är bättre än att ladda ned en fil för att installera.

Jag förstår inte varför du använder Linux öht. Dina krav liknar mest att paketarkivet ska hållas uppdaterat med samtliga tillgängliga program, oavsett licenser, i senaste versionerna, så att du slipper leta på internet efter installationsfiler. Det låter som ett Windows med ett uppdaterat paketarkiv, ärligt talat. Är det bekvämligheten i paketarkivet som gör att du kör Linux, och sedan gnäller du när du inser att du ändå var tvungen att göra lite eget arbete? Skärp dig!

mikehers bild

Ok, så det är Canonicals fel att deras repository inte håller jämna mått med din kurs?

Men snälla nån? För det första var det frågan om man överhuvudtaget ska använda Linux i skoloan och jag vill det men då måte ju saker Fungera!

Om du går en utbildning så krävs det faktiskt att skolorna hänger med är uptodate med hjur det ser ut på arbetsmarknaden! Faktum och ska man vara ärlig borde utbildningen här t.o.m. inrikta sig på mer Flash, C# för det är vad som KRÄVS ute i arbetslivet!! Så ditt argument att skolan skulle göra fel av att vara mer uptoddate eller bleeding edge faller pladask.

Dessutom Java bleeding edge!? vet du hur länge java 1.5/1.6 har funnits ute!??Dessutom ska man hålla folk kvar i Java då MÅSTE man köra senaste Java som har en del förbättringar som påmminer om C#. (Generics/foreach osv.. > 1.4)

Vet du hur länge senaste eclipse funnits ute?

Det handlar inte bara om ubuntu i sig utan det faktum att iom Linux ska kunna nå ut till vanligt folk, skolor, myndigheter måste Linux distarna hänga med annars halkar de efter och folk tvingas välja andra OS (MacOSX/Windows)! Och det är väl knappast vad vi vill eller?

Sån är verkligheten sen kan GPL fanatiker sitta i ditt lilla hörn och försvara GPL med näbbar och klor och vägra se nackdelarna. Vilket knappast löser nåt.

Canonical har dessutom pengar bak sig och skulle kunna prioritera såna saker om de vill nå ut till fler använadre. Det är en hyffsad dist men måste bli bättre.

Canonical har som ansvar för att innehållet i deras repos är
förhållandevis stabilt och garanterat fritt från skadlig mjukvara. Det
ska inte råda under ett företags
ekonomiska incitament.

Halvårsdistarna är knappast "stabila" enligt egen erfarenhet. Longtime kanske.

Sen kan inte låta bli påpeka att Canonical är också ett företag som strävar efter att tjäna pengar om du tror nåt annat är du väldigt naiv.

Så ja de skulle visst kunna ha en separat repo där de sammarbetade med företagen om att distribuera den i sina longtime support distar tex. Naturligvis ska det vara upp till användaren om den ska inkluderas i repon.

Jag tror faktiskkt det blir så i förlängningen för distar som Ubuntu/OpenSuse osv.. Allt kan nämligen inte vara GPL... Där har även jag svängt sista året.

 

 

Kristians bild

Citerar mig själv - "Program i main/universe kan inte bero på program i
multiverse, för då skulle de också behöva ligga i multiverse". Jag hoppas att man snart gör OpenJDK till standardjava, men Suns Java kan inte komma på tal i detta avseende.

Återigen kan man inte begära ett dugg av gratisprogram. Om användare/företag behöver en modernare eclipse så får de gå samman och bygga paket som passar dem (och än bättre uppfyller de krav som distributionen har så att paketen kan integreras i main-repon). Det hjälper inte att sitta som fågelungar i boet och argt vänta på gratismat från Canonical eller den överarbetade communityn.

Du verkar begära professionell support/kvalitet och senaste versioner av alla programvara av en leverantör som ger ut något gratis. Sorry, då får du köpa ett supportavtal av någon linuxdistributör och/eller bidra på de områden som är viktiga för dig.

Allting måste inte alls vara GPL:at. Det ordet förekommer nästan lika ofta i dina inlägg som "RMS-bullerbyn" i pluns skriverier. Något som däremot behövs är att communityn har möjlighet att fritt använda/modifiera/distribuera programvaran som disten består av. Det finns det en mängd licenser som tillser, även om GPL är en av de mest kända.

Frågan är hur hett C#/Flash är om 5-6 år när eleverna gått ut gymnasiet och slutfört en universitetsutbildning. En elev som verkligen lär sig förstå programmering kan lära sig vilket språk som helst senare. Det är principer och arbetsmetoder som är viktiga, inte vilken färg det är på presentpappret. Att lära sig det som är hetast för dagen istället för att berika sig med långsiktig kunskap är dömt att misslyckas.

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

FoHs bild

Absolut, håller med om utbildningen där. Utbildning upp till och med gymnasienivå bör inte vara spjutspetsinriktad utan funktionsinriktad, så att säga. Spjutspetskompetensen bör komma på universitetet där man mer kan bestämma över sin utbildning, samt samarbete med näringsliv.

mikehers bild

1. Jag har sagt det och säger det igen GNUJava 1.4kompabilitet) är för gammal. Att GPL communityn envisas GNUJava med det får stå för dem men Canonical skulle likväll kunna välja Sun-Java som default för sun-java ingår forfarande i repon som jag sagt nu tre gånger.

 

2. Och angående trender: vem använder idag Swing och tycker det är snyggt eller ens använbart!? Ska vi gå tillbaka till Motif med kanske? Lika bra vara ännu mer bakåsträvvande när vi ändå är i farten.

3. Överarbetat community? Canonical har väl betalda heltidsprogrammerare räcker de inte får de väl anställa fler OpenSource kodare om de ska lyckas göra succe.

4. Jag snackar universitet nu inte gymnasiet! Men Gymnasiet har delvis en kunskap att även där informera elever om vad som finns och därmed inte köra en version av GPLJava som endast är kompatibel med en Java som är minst tre år gammal(om inte mer). För som du skriver om du nu t.om. anser Flash/C# är föråldrat om fem år vad är då inte Java 1.4 som redan är minst 3 år gammal?

5. Ska man få fler använda Opensource måste man komprimissa och inte låsa in sig i ett hörn och hoppas det inte finns nån C#(Microsoft), ObjectC(Apple) och vill man få fler använda Java är det SunJava som är mest utvecklad. Du får inte ens mig som är GPL förespråkare att använda en allt för gammal GNUJava kompiler. Många av GPL projekten stödjer väl inte ens GCJ?

6. Ska man få fler kommersiella företag satsta på Linux måste det finnass ett hyffsat API och därmed inte olika slags Java eller ens för många distrubitioner med X antal olika versioner av QT/GTK+/Motif.

7. Vad folk än inbillar sig så kan inte alla program vara GPL.

8. Eclipse versionen i Ubuntu funkar heller inte om man ska syssla med ARM embedded och exempelvis installera openocd som är en debuggserver för gdb . Bland annat för att Eclipse är rätt kompllext monster och vill helst vara ihemkatalogen för att kunna installera plugins för embedded kompilers/plugins tilläg. 

9. För att klargöra det igen Elcipse i ubuntu fyller alltså ingen funkltion och borde inte finnas i repon thats my point. Sen bryr jag mig inte om försvarstalen om licenavtal. Kan man inte underhålla den pga licens eller det saknas maintainers. Spelar ingen roll! Bort med den från repon(eller ev. separat repo) för att slippa missuppfatningar att "Linux suger.".

 

FoHs bild

1. Vad menar du med GNU Java? OpenJDK är Sun det också. Vissa distributioner använder exempelvis GCJ och/eller Gnu Classpath för utökad funktionalitet.

2. Tror väldigt många använder Swing idag. Eller har du hört talas om något ännu nyare och hetare som ersatt det?

3. Canonical använder sig mer än exempelvis openSUSE och Fedora av communityn för sin utveckling skulle jag tro. Hur som helst är det ju sjukligt kul att du kräver av företagen att anställa mer programmerare så att du kan få dina behov tillfredsställda Smile

4. Universitetselever som utbildar sig till programmerare har nog kunskap nog att installera Eclipse på egen hand. Annars är det jävligt illa. OpenJDK (det du kallar GPLJava) är minst lika uppdaterat som Sun Java. Det är några enstaka pusselbitar som gör att det inte går igenom 100% av alla kompatibilitetstester som Sun har. Gör lite bättre efterforskning så kanske du hittar lite kött att ha på benen iaf.

5. Kompromisser är precis vad stora distributioner som Ubuntu, openSUSE och Fedora är. Du vill dock inte ha en kompromiss, du vill ha det du vill ha. Och återigen, OpenJDK är inte föråldrat eller eftersatt i utvecklingen. GCJ har knappt något utrymme i de här diskussionerna. Möjligtvis har du läst något om GNU Classpath, men grejen med det är att det i Ubuntu bara används för kopplingen till IcedTea. I övrigt är det OpenJDK.

6. OpenJDK är "samma" API som vanliga Java. Kommersiella företag har ju dessutom pengar att köpa det du efterfrågar, så varför ska Linux skänka det gratis till dom? Finns inget självändamål i ökat Linuxanvändande. Sun har garanterat företagslösningar för Linuxplattformen.

7. Bara du som inbillar dig att någon annan här inbillar sig det.

8. Buuuuhuuuu, installera det själv. Du slår ju dessutom huvudet på spiken angående komplexiteten. Varför ska Canonical sätta in en massa arbetskraft på att upprätthålla stabilitet och kompatibilitet i hela Eclipse-projektet med diverse olika plugins för diverse olika plattformar?

9. Det fyller definitivt en funktion. Det fyller inte DIN funktion, men det är inte samma sak som INGEN funktion. Dra upp huvudet ur sanden. Vill se dig bemöta det där om Windows som kräver att man installerar Eclipse separat. Men Linux suger helt plötsligt för att användaren har orimliga förväntningar. Härnäst förväntar du dig väl att Linux ska torka dig i arslet när du varit på toaletten.

mikehers bild

Dra upp huvudet ur sanden. Vill se dig bemöta det där om Windows som
kräver att man installerar Eclipse separat. Men Linux suger helt
plötsligt för att användaren har orimliga förväntningar. Härnäst
förväntar du dig väl att Linux ska torka dig i arslet när du varit på
toaletten.

Rent ut sagt vafan har windows med saken att göra? Tog argumenten slut för en FOSS-fanatikern, för tragiskt nog verkar du tillhöra den skaran. Så som du går på. Och såna personer orkar jag fan inte ens diskutera med. 

Den här diskussioner har ändå bara utmynnat i en nedrans massa upprepningar så jag lägger ner. Trodde det skulle gå diskutera här men det verkar mest utmynna i en massa "rör inte mitt linux".

Jag har använt linux i fler år än många av er tonåringar här. Men än så länge har jag inte blivit så insnöad så jag kräver att det ska torka mig i arslet!

Men jag skulle inte heller hylla Richard Stallman som nån Gud vilket jag börjar tro att många här kommer att göra när den mannen går ur tiden bevara mig väl.

 

 

Kristians bild

Du verkar inte ha läst mitt inlägg, då du tar upp 7). 

Du bryr dig inte om licensavtal, men det måste en community med rent mjöl i påsen göra.

Canonical kan inte ha anställd personal nog att underhålla alla program och uppnå en perfekt kombination mellan stabilitet/features. De stödjer vad som finns i main, men inte universe eller multiverse. Vill du bara ha main-källan på din maskin så ta bort övriga, varsågod.

Vilket universitet undervisar specifikt i Flash/C#? På LTH förekommer det i alla fall inte.

Du vill inte bli beroende av enskilda företag, ha fri konkurrens men samtidigt ha förbestämda val i form av bibliotek/program. Hur går det ihop? Bästa biblioteket vinner, så är leken. Open source är evolution, inte intelligent design. Det är beroende av frivilliga företag och användare för att utvecklas. Det är den som bidrar som bestämmer i motsats till vad många troll tror.

Jag tror att du har rätt, open source suger. Sluta använd det. Det saknas heltidsanställda som jobbar gratis, det är antingen instabilt eller hopplöst omodernt, det kryllar av licenstomtar och man stödjer inte propritära tekniker till fullo. Trolleri hjälper ingen överhuvudtaget, därför tänker jag inte svara på fler inlägg i den här tråden.

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

mikehers bild

1. Naturligvis måste de förlja licensen du tycks inte förstå poängen. Faktum kvarstår sun-java finns i repon varför är inte den default  iställer för föråldrade koffe/gcj?

2. Varför är ens en urgammal eaglecad med om nu licensen inte tillåter det?

3. För femtielfte gången jag begär inte att kommersiella program ska vara med i repon men OM ska de vara den nyaste annars ser jag ingen vits med det!!!

4. Jag är inte emot opensource däremot kan inte allt vara gratis eller GPL licens hört talas om medelväg? Nej trodde väl det börjar tro att folk här gärna sett en diktaturstat med GPL/LinuxOnly invånare.

5. Heltidsanställda som jobbar gratis???

Ja jag tröttna också framförallt när folk inte vill se eller förstå vad man skriver. För när FAEN sa jag exempevlikis att heltidsanställa FOSS programmerare ska jobba gratis. Om nån vill att folk ska ha betalt är det väl jag till skillnad från vissa på linmuxportalen som tror allt kan vara gratis.

 

 

FoHs bild

1. Koffee/GCJ är inte JDK, och det JDK som finns med i reposen är inte föråldrad. Detta är fakta, och har inget med poängförståelse att göra.

2. Vem har sagt att Eagles licens inte tillåter att den finns med? Du som är så mycket emot "förvirringen" för "vanliga användare" måste ju förstå att det kanske är problematiskt när licensen inte är fri. Dessutom är freeware-versionen av Eagle behäftat med en hel del begränsningar, och vill du verkligen att Linux ska bli förknippat med sådant begränsat skräp? Här faller du på eget grepp sirru!

3. Bör det inte vara upp till företagen vilken version de vill distribuera? Tror ärligt talat företagen inte bryr sig om just din åsikt.

4. Självklart förstår de flesta här fördelen med den gyllene medelvägen. Finns rätt få GNU:er här tycker jag. Vad det här handlar om är inte att allt ska vara gratis (det verkar ju för övrigt vara din linje, att få allt du vill ha utan kostnad) eller GPL, utan att det inte ska vara möjligt att distribuera via de kanaler som erbjuds. Varför tror du exempelvis att Skype inte är med? Det är ju kostnadsfritt och finns för Linux. Problemet är att Canonical skulle behöva göra olika versioner av sin distribution beroende på vem som laddar ner, möjligtvis något distributionsavtal med Skype. Det är bättre att denna kontroll av distributionen av Skype sköts av Skype. Ett öppet program har inte de problemen.

5. Det är du som tjatar om hur Ubuntu/Eclipse inte uppfyller dina högst personliga krav, trots att det är kostnadsfritt. Om du vill betala för dig, så är jag övertygad om att det finns en Linuxdistribution bland alla tillgängliga som kostar några kronor och som kommer med en nyare version av Eclipse. Med andra ord har du inget att gnälla över Smile

FoHs bild

Jag har inte klagat på skolor som försöker vara bleeding edge, jag har klagat på DIG som inte kan se till att fixa den miljö som du kräver att dina elever har. Du har ingen rätt att ställa krav på Ubuntu (en färdig distribution) efter dina högst personliga åsikter och krav, speciellt inte när du inte förstått den bakomliggande orsaken. Återigen, du kan få ditt "bleeding edge"-Eclipse på Ubuntu, om du inte vore så lat att du förlitade på paketförrådet. Sen verkar du inte känna till att det finns läroplaner att hålla sig till. Påstår du att de uppdateras för det du kallar "bleeding edge"? Jag skulle inte tro det. Vidare förstår jag inte varför du tjatar om Java-version, när du kan välja vilken Java-version du vill till Eclipse. Jag har svårt att tro att den äldre version av Eclipse som finns i Ubuntus paketförråd skulle köra java 1.4. Om du har belägg för det får du gärna länka.

Vad det här handlar om är att du inte inser att Linuxmiljön är fri. DU kan anpassa den som du vill. Så vad gnäller du över? Du gnäller över att Ubuntu inte anpassat åt dig. För det är enligt din definition att nå ut till fler användare (du är en person). Om du vill att Linux ska nå ut, anpassa det till de behov som du har. Det finns inget som hindrar dig förutom din egen lathet, tydligen. Ubuntu är ingen distribution för Java-utbildning. Det är en ingen spjutspetsdistribution, och som sådan ska den passa basbehovet för en väldigt stor andel människor. På vilket sätt skulle Windows vara det val som du och din skola skulle "tvingas" välja nu när Ubuntu inte skickar med senaste Eclipse och Sun Java? Har Windows dom programmen out-of-the-box? Windows är inte anpassat ett förbannade dugg! Ser du inte de gigantiska hålen i dina resonemang? Smile

Diskussionen har för mig ingenting med GPL-fanatism att göra. Jag är själv väldigt skeptisk till en överdriven GPL-fanatism. Däremot kan jag mycket väl förstå att friheten hos GPL kan behövas i vissa situationer.

Halvårsdistarna är knappast "stabila" enligt egen erfarenhet.

Jaha. Ännu ett gigantiskt hål. Du kräver nyare, mer "bleeding edge"-mjukvara, men tycker att halvårsdistar är för ostabila (ja, jag vet att Eclipse 3.2 är äldre än ett halvår, men om du läste länken jag postade i mitt tidigare inlägg ser du varför det fortfarande inte skulle fungera). Hur hade du tänkt få ihop det här?

Sen kan inte låta bli påpeka att Canonical är också ett företag som
strävar efter att tjäna pengar om du tror nåt annat är du väldigt naiv.

Varför skulle jag tro något annat? Det är ju du som sitter här och förväntar dig välgörenhet från dom, att du ska få allt servat utan att göra något eget arbete {#emotions_dlg.smile}

Canonical har redan samarbete för viss tredjepartsmjukvara. Problemet uppstår när de låter ekonomiskt incitament bestämma vad som hamnar i huvudrepos, då det lär tummas på stabilitet etc. Canonical måste ha kontroll över vad som finns i deras repos eftersom de garanterat supporten. Det kommer "aldrig" dyka upp en "Click here to buy"-knapp i Synaptic. Externa tredjepartsrepos som du pratar om kan man naturligtvis redan lägga till. Finns exempelvis en inofficiell repos för nyare Eclipse-versioner i Ubuntu. Men det har du väl inte brytt dig om att efterforska?

mikehers bild

Ehh mina elever? Sen när blev jag lärare?

Jag försökte bara få nya studenter att testa linux och lobbade mer för inux på högskolan. Men det visade sig att Linux har
en del flaskhalsar kvar forfarande. Det är det detta handlar om.

Du tycks eller vägrar förstå vad jag säger det handlar Iinte om mig det handlar om andra användares syn på linux. Vanliga användare vet knappt vad en "repository" . Dessvärre är säkerligen du liksom jag själv "datornörd". Det vill säga vi vet sånt men begär inte att Svensson eller vanliga studenter som ska testa linux för första gånger ska kunna hålla reda på sånt. Men när de få lite hum vore det faktiskt najs om saker funkade lite bättre det är det detta handlar om!

Tyvärr är det alldeles för många här som konstant vägrar se några som helst problem och vill skylla det på "användarfel" eller "licensfel" eller att "företag är onda därför ska man inte använda deras produkter" och det ena med det tredje.

Åter igen jag begär inte det ens ska finnas i repon men om det finns en version i repon ska det vara den senaste eller ingen alls.


"Finns exempelvis en inofficiell repos för nyare Eclipse-versioner i
Ubuntu. Men det har du väl inte brytt dig om att efterforska?"

Hade du läst vad jag skrivit hade du föstått att jag valde att ladda ner Ganymede direkt från eclipse hemsida.

Men det är klart man läser väl helst bara det man vill läsa.

 

FoHs bild

"Dina elever" som i det "konkreta" exemplet du gav. Kunde inte avgöra från det du skrivit om det var dina eller någon annans, men det är för väl att de inte har dig som lärare då Smile Den enda flaskhalsen här är den in till ditt huvud Laughing out loud

Men nåväl, jag ska göra ett försök till. Det här handlar i allra högsta grad om dig. Jag håller med dig om att "vanliga" användare (dvs Windows-användare) är helt oförstående för en repository. Men det är ju det som är hela det sk problemets kärna: Om de inte känner till vad en repository är, varför envisas du så förbaskat med att de måste använda den? Eclipse finns att ladda hem även till Linux, precis som de är vana med från Windows-världen. Den lilla plutt med användare som du hakar upp dig på är tydligen de som inte ens kan ladda hem ett program själva, och då ska de helt plötsligt programmera dom menar du. Hur många gånger ska jag behöva rasera ditt exempel innan du ska inse att du behöver omvärdera din ståndpunkt? Linux fungerar alldeles utmärkt om man har den minsta lilla flexibilitet. Du säger ju på fullaste allvar att du vill slussa Windows-användare ("vanliga användare") in i Linux och indoktrinera dom med att alla nya program måste finnas i paketförrådet.

Du är ju bara larvig som försöker få det här till att jag tycker att företag är onda, det har jag inte sagt ett knyst om. Du har fått för dig att du diskuterar med en GNU/GPL-fanatiker bara för att jag inte råkar hålla med om dina knasiga exempel, men så är inte fallet. Licensproblem (distribution) är i allra högsta grad ett problem som inte kan ignoreras. Inser du inte det så har du verkligen inte förstått något av det mest fundamentala med fri mjukvara (jag kan inte nog många gånger dra upp Windows som jämförelse). Användarfelet, som du kallar det, antar jag du syftar på att jag förväntar mig att Windows-användare kan falla tillbaka på Windows-praxis om de vill installera mjukvara. Det är inget fel, det är något normalt.

Om ditt krav på paketförrådet skulle gälla så hade exempelvis Ubuntu 8.04 inte haft OpenOffice öht (nästan, med några dagars marginal). Det illustrerar hur lite verklighetsförankring ditt krav har. I den här mjukvaruvärlden som du är i så är många små uppdateringar praxis, att då ställa ett sådant där krav är liksom inte genomförbart.

Hade du läst vad jag skrivit hade du föstått att jag
valde att ladda ner Ganymede direkt från eclipse hemsida.

Jag vet att du gjorde det, och just därför är det ju så obegripligt att du gnäller så fruktansvärt mycket. Att Eclipse finns i externa repos precis som du ville gör ju att du kan sluta gnälla. Eller? Nu kanske du vill gnälla om att det inte står direkt på skrivbordsbakgrunden att just den reposen finns?

Det bästa du skrivit är helt klart din avslutande mening. Det verkar vara enda punkten vi kan enas om Smile

mikehers bild

Men förfan om det finns en eclipse i repon är det väl logiskt för en vanlig användare att han väljer den misstag eller ej!!!?

Kort sagt den bör alltså inte vara där om den inte är uptodate? Hur svårt ska det vara att förstå?

.....

Nej vid närmare eftertanke...

Den här tråden har bara blivit urbota larvig för vi bara upprepar oss och vi förstår uppenbart inte varandra alls.

Så jag ger upp...

 

Peace and out.

 

 

FoHs bild

Huruvida det är logiskt att en "vanlig användare" väljer den av misstag kan jag inte svara på. Du är ju återigen tillbaka i det där vanliga användare-träsket nu. Ska man utveckla applikationer i Eclipse vet jag inte om man direkt är en "vanlig användare" längre. Jag tycker inte det verkar vidare logiskt att installera Eclipse och bara förvänta sig att programmets funktioner hoppar in i skallen på en. Med andra ord tycker jag att ett mer logiskt arbetssätt vore att läsa lite om Eclipse och hur utveckling i det fungerar, tex via tutorials på Eclipse-hemsidan. Då bör man nog oundvikligen se vilken version som är den senaste, och följdaktligen kan man ju avgöra om man vill installera den version som finns i paketförrådet.

Om man å andra sidan bara installerar Eclipse för "att testa lite", så tror jag faktiskt inte att det spelar någon större roll vilken version det råkar vara. Är man seriös i sitt Eclipse-användande bör man "logiskt" sett hamna på dess hemsida förr eller senare, och voila! där finns det installationsfiler att ladda hem Smile

(Utöver det är det ju inte alls säkert att man skulle sakna några funktioner i version 3.2. Det följer väl inte med någon inbäddad Java-version med Eclipse? Det är ju Java-versionen du verkar ha störst bekymmer med. För övrigt förstår jag dina inlägg precis, men jag håller inte med dom. Stor skillnad {#emotions_dlg.wink})

Kristians bild

Avaktivera alla repon förutom main, det är det enda som stöds av Canonical.

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------