Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Windows only

Att halmstad högskola, som är en liten byhåla i dataingenjörssamanhang, valt Microsofts server platform på hela skolan är ju knappast förvånande.

 

Men nu har jag hört rykten om att Chalmer valt Microsoft rakt igenom också. Om detta är sant undrar jag var i h*lv*e datoringenjörsutbilningarna i det här landet är på väg.

Nog för att jag vet att de flesta studenter har en egen dator men om labbar och allt på skolans ska ske på en windowsplatform undrar jag vad det är för Microsoft only utbildade ingenjörer och för den delen webbdesigners som vi får?

Är det tänkt att alla dessa sen ska jobba med DotNet och Winmobile eller kanske på Microsoft?

Jag har totalt tappat tron på utbilndingarna i detta landet. Man borde fan emigrera utomlands.

När Microsoft faller följer sverige med Sad Jag hoppas dock Chalmersryktet är falskt för jag har haft lite högre tro på dem!

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

På "min tid" (dvs för några år sedan) körde EFD på LTH (Fysik, Elektro och Data) till sådär 90% Sun-burkar, sådär 9% Windows och 1% MacOSX. Något år senare så växte antalet Windows-burkar något och Sun-burkarna ersattes av PC-maskiner med Debian. Jag vet inte hur det ser ut nu.

---------------------------------------

 

gustavnilssons bild

 Kan inte svara på hur fördelningen ser ut på LTH idag exakt, men på EFD's datorer är det nog cirka hälften med Debian och hälften med Windows.

I grundkursen i programmering för ett flertal program blir studenterna mer eller mindre tvunga att jobba i Linux och Emacs, vilket gör att en del studenter får upp ögonen för Linux.

mindlights bild

Jag betvivlar starkt att de på universiteten utbildade ingenjörerna alltid har varit utbildade på annat än kommersiellt styrda plattformar.

På min tid (1900-talet) när jag var ansvarig för Novell Netware file- & print på Lunds Datacentral (Lunds Universitet) så var det Vax VMS, DEC, SUN, Windows NT och Apple som gällde... Visserligen var mycket *NIX men väldigt lite var GNU / OpenSource om man tittar på den stora helheten.

Så du får ursäkta mig... men nog fan finns det en framtid inom Mono för en utvecklare utbildad i dotNet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

abergmans bild

Jag tycker inte det är så konstigt, windows är bra lobbyister, gör en mjukvara som är enkel att hantera i enterprisemiljöer och som erbjuder bra supportavtal. Dessutom så är det långt fler som kan administrera windows än linux, så då minskar man inlåsningseffekten och kravet på en eller några få konsultfirmor/anställda.

 

 

polters bild

Jo visst så är givetvis logiskt att tänka inom vissa ramar, men om man ska lära sig hur mjukvara fungerar överlag så tycker jag att möjligheterna är klart större i Linux.

Att pilla med Linux har bjudit mig på förståelse för hur operativsystem fungerar, samt mycket annan grundläggande mjukvara, och jag tycker att det vore nyttigt att erbjuda sina studenter en sådan bas att stå på. Om man inriktar sig på att utbilda framtida IT-ledare så bör ju dessa dessutom ha en bred förståelse för olika system för att kunna ge rekommendationer.

Det är självklart att skolor anpassar sig efter marknaden men det betyder inte att det finns klara nackdelar med att erbjuda enbart Microsoft-utbildning.

mindlights bild

"Att pilla med Linux har bjudit mig på förståelse för hur operativsystem fungerar, samt mycket annan grundläggande mjukvara, och jag tycker att det vore nyttigt att erbjuda sina studenter en sådan bas att stå på."

Är basen du hänvisar till i ditt resonemang "Linux" eller "förståelse för hur operativsystem fungerar"?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

polters bild

Där var jag otydlig. Jag menade förståelsen för hur operativsystem fungerar.