Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

N900 liten recension

Okej har nu haft luren tre veckor och utan att ljuga kan jag säga att jag ångrar inte ens fem öre att jag sålde min HTC Magic och skaffa en N900. Visst har den sina barnsjukdomar men bättre lur har jag då inte haft Smile

Mjukvaran(Linux Maemo OS)

* Stabilt OS

* Mycket bra och "användarvänlig" webbläsare

* Oavsett man gillar flash eller ej så är skiten standard på nätet. N900 har fullt stöd för detta till skillnad mot många andra mobila OS.

* Fler Blåtands profiler än Android/Iphone som standard utan en massa tweekande (A2DP, HPS, RFCOMM osv...

* en riktig Xterminal för geeks woho Laughing out loud Med rootaccess eller varför inte installera sshserver och logga in remote via wifi/3g (de senare ej testat misstänker att mobilleveratnörer spärrar trafik in til mobiler?). sshserver/client Finns i pakethanteraren, igen utan att behöva roota/flasha om telefonen.

* Riktigt snabbt GUI till skilnad mot min HTCMagic eller nån annan Android/Symbian vad jag vet.

* En core Linux system inget "lager ovanpå hopkok" som Andriod.

*  Sms/GTalk/MSN/telefondel/skype osv integrerad i samma kontaktlista/program vilket kan vara förvirrande till en början men faktiskt riktigt bra då man enkelt kan skicka ett SMS eller IM, VoIP, ringa beroende på om mottagaren e online på internet elller på mobilen.

Hårdvarumässigt:

* det går nästan att skriva romaner med tangentbordet Wink Okej jag överdriver lite, men faktum e att jag ofta svarar på chattmeddelande på den istället för på datorn trots jag sitter framför den stationära.  trots dess litenhet är det lätt att skriva rätt till skillnad mot att skriva på en touchcreen skärm eller motsvarande.

* Snabb CPU

* Hyffsad kamera

Övrigt:

* En riktig geekphone

Men framförallt en mer öppen mobil får man nog leta efter och ska jag vara ärlig så e det frågan om nästa Maemobaserade lur kommer vara lika "öppen". Naturligvis är Core drivare för GFX, Acc  forfarande closed men över lag är luren mer öppet än Android. Inget trams med att flasha om hela luren för att få rootaccess bara installera rootsh från extras-repon Smile

Apps man bara måste installera (som förståss e gratis Smile (har säkert glömt några)

* Streama Live via Qik snabbt och smidigt.

* skicka upp bilder via pixmania till valfri community.

* skicka upp bilder direkt till facebook

Möjliga nackdelar:

Batteritiden, men knappast ovanligt problem på en så pass avancerad smartphone/dator. En dag klarar den dock utan problem.

Kan kännas lite tung kanske men personligen ser jag det inte som en nackdel då jag trots allt märkt att det känns bättre för mina skakiga nävar.

Inte lika många apps som Iphone/ANdroid men än så länge saknar jag ingen app som jag hade på HTCMagic eller jo möjligen en facebook widget på homescreen men det lär väl dyka upp annars får man väl skriva en själv Smile

Inget MMS stöd(ännu) för de som använder det. Personligen förstår jag inte vitsen med det på en så avancerad mobil. Vill man ladda upp multimedia gör man ju hellre det på sin egen sajt eller ens favoritcommunity. Vet dock att ThirdParty jobbar på MMS stöd. Kanske Nokia med för den delen...

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Syftet med MMS är väl mest att skicka multimedia till andra telefoner, och inte till nätet. Annars kan man förstås lika gärna mejla.

valdermans bild

När du säger att den klarar en dag utan problem, hur använder du då telefonen under dagen? Hur många timmar ingår i din "dag?" Är det huvudsakligen standby-tid, eller ringer du samtal, surfar, spelar Wesnoth och annat under den tiden?

Hur mycket gav du för den?

Har allvarligt talat gått och funderat på att skaffa en sån ett tag nu, trots den gräsliga prislappen, men brist på MMS är trist och om batteriet inte ens håller en dag under tung användning är det en total showstopper för min del.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mikehers bild

Jag gav 5100 kr vilket den helt klart e värd jämfört med "motsvarande" Androids och Iphone.

ska väl erkänna att jag ringer knappt alls men e knappast samtal som drar ström utan snarare  GPRS och framförallt 3G nätet drar kopiöst med energi oavsett mobil om man surfar mycket över det. Wlan och BT är också flaskhalsar förståss och GPS vid uppstart och om den inte hittar sateliter.

Men jag har allt på hela tiden (borsett GPS) och använder stereoheadseten till från jobbet ungefär 45 min dag. och surfar mer och mer med säkert den, dock mest över Wlanet. hur mycket mer 3G drar egentligen är för tidigt att avgöra. Då jag knappt surfat på den utomhus. Har Wlan både hemma och på jobbet.

Sen e det nog  bara att inse ska man ha en avancerad telefon är det laddning varje natt som gäller ett tag framöver. det är nåt man får ta med i beräkningen på smarthpones i denna klass. Det lär ta några år innan batteriet har utvecklats för att klara det bättre så vidare man inte är beredd bära ett fetbatteri som väger ännu mer. Sitter själv på jobbet med embedded GPRS/GPS och vet vilket helvete det är med powersafe även om det jag sysslar med riktigt kan jämföras Smile

Fördelen e ju dock att man kan ladda den via USB också så man slipper idiotadaptrar (som i Iphone fallet tex eller SE mobiler som verkar byta kontakter efter varje ny mobil)

Nokia kör ju USB standardkontakter (mikrousb)

Men jag tror helt klart att en dag klarar den med en del användning inkl. titta på Filmer eller skicka filmer/bilder över 3G/wlan... Nästa firmware version lär nog också ha optimerat vissa delar av koden också med bättre powersave.

Ska göra en mer utförlig test senare på batteritiden. Framförallt då på 3G biten men väntar tills snökaoset lagt sig så man orkar gå ut.

Vad gäller MMS lär det dyka upp för er som nu envisas med det Wink Men jag tror att ni kommer märka att ni kommer använda MMS allt mindre efter tiden går då ni upptäcker fördelarna med att skicka videos/streama/fota på andra så mycket smidigare sätt Wink MMS är på väg ut.

 

 

 

 

FoHs bild

Jag tror snarare det är tvärtom: WLAN drar mer än 3G. Det är min uppfattning. Vet att min Touch Diamond verkligen drog batteri när man satte igång WLAN. Var praktiskt taget oanvändbart. Och tänker man på det är det väl mer logiskt att man idag har tagit fram mer strömsnåla kretsar för 3G-nätet än WLAN-moduler, när det kommer till telefoner. Telefonen är ju ändå uppkopplad mot 3G-nätet hela tiden, så det är naturligtvis viktigt att den inte drar allt för mycket ström.

På min Hero stängs WLAN av varje gång skärmen släcks, och den går över till 3G för data istället. Detta gör den för att spara ström. Vore WLAN effektivare än 3G när det gäller strömsparfunktioner så skulle ju tillverkaren inte skapat denna funktion.

valdermans bild

Visst är MMS rent tekniskt underlägset, men det har den stora fördelen att man kan skicka foton på katter/snö/andra relativt ointressanta saker till den stora majoritet av sina kontakter som inte har en portabel Linuxterminal i fickan.

Ser fram emot den mer grundliga batteritidsundersökningen; att ladda telefonen under natten är fullt acceptabelt; att vara tvungen att snåla med användningen under dagen för att batteriet ska räcka tills man kommer hem är det inte.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mikehers bild

Linux? E okej nu är det ju så att majoriteten av smartphone mobiler idag har stöd för 3G/GPRS och därmed Internet och därmed använder man hellre IM nätverken på dem. Dessutom är väl MMS dyrtr i förhållande till Internet på mobilen. Internet  kontankkort kostar runt 60kr/månaden frisurf medans SMS och MMS kostar per mess man skickar.

De flesta, även billiga mobilerna idag, har stöd för IM/Chatt som MSN, GTalk alltså borde det rimligen bättre utveckla dessa åtm. GTalk som är Jabber och öppen standard istället för MMS som endast funkar för mobiler.

Därmed kan vem som helst ta emot messet istället för som idag endast på mobilen. Dessutom hur e det med formaten på dem? Går det ens spela upp vissa av dessa sk. filmklipp på en dator? Om man nu vill det.

 

 

FoHs bild

Och hur många har smartphones? Jag är den enda i familjen (pappa och mamma med respektive, bror med familj osv) som har en. IM/Chatt finns inte på deras mobiler.

MMS är just det, ett "säkert" sätt att skicka den där "onödiga" bilden till någon annan, som får den på sin mobil direkt. Det finns inget annat som konkurrerar med det. Mobilen är ju något man har med sig till skillnad från en dator, så huruvida man kan skicka meddelanden till GTalk eller något annat känns ju föga relevant.

Det är ingen diskussion om vilken teknik som är bäst, utan vilken som är mest använd idag. När alla har mobiler med IM, och faktiskt använder den tekniken (skulle aldrig mina föräldrar göra), då kan du börja snacka. Till dess är MMS odiskutabelt herren på täppan när det gäller att skicka meddelanden med multimedia-innehåll som man vill att andra ska kunna läsa direkt.

(Jag gissar bara, men jag misstänker att de flesta mobiler skickar filmer i 3GP eller MP4, dvs samma format som de själva spelar in i. Finns liksom ingen anledning att tro att de kodar om dom.)

valdermans bild

Verkligheten anropar - enbart direktörer och prylnördar har smartphones. Min bekantskapskrets inkluderar väldiigt få av varje.

IM är klart underlägset t ex SMS av den enkla anledningen att folk inte är uppkopplade på MSN med sin telefon, oavsett om de har en teoretisk möjlighet eller ej. Du kan prata hur mycket du vill om tekniska detaljer och öppna standarder, men det lilla faktum att ingen använder din överlägsna teknologi gör den fullständigt oanvändbar för oss som är mer intresserade av att kommunicera med folk än att sitta och runka över våra prylars tekniska överlägsenhet.

Öppna standarder är bra; standarder som folk faktiskt använder, öppna eller ej, är bättre.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mikehers bild

Har väl iofs INTE påståt att alla har smartphone mobiler? men dagens ungdomar har väl ofta så pass bra mobiler så de klarar spela exempelvis MP3 och därmed brukar de vara så pass "avancerade" att de även har web/IMstöd och därmed e ju bara skicka en länk till filmen? OM det nu inte är så att man gråter blod för att man inte kan ta EMOT MMS från andra. Det e väl enda själet i såna fall Wink

SMS är en sak men om man ni bara är intresserad av textmeddelande är man väl totalt ointresserad av få en massa spam MMS med!? Och därmed ÄR MMS inte så viktigt. Lika mycket "runkfaktor" i MMS som i nåt annat protokoll som jag ser det i så fall Wink

Men FOH, att det skulle vara säkrare med MMS vad baserar du det på?  Det lilla jag förstått slussas det över Internet det också. Det går ju trots allt över GPRS och inte GSM som i SMS fallet om jag fattat saken rätt?

Att "gamlingar" har billigaste mobilerna och endast intresserade av ringa är en annan femma men de är ofta knappt inte ens intresserade av SMS 

heller och därmed är de totalt ointresserade av MMS med.

Men skitsamma MMS kommer till N900 med tiden Smile

Se länk nedan.

 

FoHs bild

Alltså, jag får nog säga som valderman: "Verkligheten anropar!" Tycker du vrider och vänder på argumenten för att passa in i din lilla världsbild, det är logiska kullerbyttor både hit och dit. Möjligtvis har hela din bekantskapskrets tillgång till IM på sina telefoner, eller så är de inte intresserade av MMS (dina två "argument"). Kan garantera att du är ganska ensam i världen då.

Med "säkert" menar jag alltså att du kan vara "säker" på att den tilltänkta mottagaren kan ta emot och se innehållet. Jag vet inte hur du gör, men jag har inga långa listor på vad man mina vänner och bekanta har för märke och modell på sina telefoner, och huruvida de är kapabla till att ta emot exempelvis mejl på den eller om de har IM. Har de IM kan jag förvisso se om de är inloggade, men det är man ju inte hela tiden. Vad gör man då? Ett MMS kommer fram direkt! Det gör inte ett mejl. Om mottagaren mot förmodan inte kan se MMS på sin telefon får den åtminstone på direkten ett meddelande om att det finns ett MMS att hämta på nätet.

Förstår inte hur du får ihop logiken "mycket intresserad av SMS => inte alls intresserad av MMS". Är väl snarare tvärtom, messar man mycket med mobilen så använder man båda teknikerna snarare än bara en (och det där med spam är ju totalt irrelevant).

Angående "gamlingar" då... mina föräldrar är inte 80 år. De befinner sig runt 50-strecket och har således halv-anammat den nya teknologin. Min kära mor messar för fullt, både SMS och MMS. Jag har nog till och med fått ett och annat SMS från min mormor. Din marginalisering av den äldre åldersgruppen är ganska larvig. Känns inte som du tittar utanför din bubbla riktigt.

valdermans bild

Det spelar ingen roll vad telefonerna är kapabla till; folk använder dem till att skicka och ta emot MMS, inte till att skicka och ta emot länkar till material man publicerad nånstans på nätet, och det är det som spelar roll.

Jag skulle vara mycket lyckligare om man istället använde email, som japanerna, eftersom det tvivelsutan är en smartare och mer flexibel teknisk lösning. Tyvärr är det inte så, och då får man anpassa sig efter verkligheten om man vill kommunicera med sin bekantskapskrets.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mikehers bild

Okej må så vara att MMS används av X antal personer mellan 15 och 50 fine. Jag har väl en sne "verklighetsuppfatning" i det fallet då.

Men jag tror ändå ni missar min poäng lite. För frågan var från början om det verkligen är nödvändigt ont på en så pass anvancerad telefon som N900 och Iphone (som förvisso har det idag). Vill man ha det fine köp en vanlig lur för uppenbartr har man inte förstått vitsen med såna mobiler.

Poängen är , och jag står forfarande fast där, att jag tror inte många av de som har dessa telefoner använder MMS funktionen om den så kommer på plats i slutändan. För så jävla viktigt ser jag inte den funktionen. Vill jag skicka ett klipp så kan jag skicka det via email, IM, facebook, picassa whatever. Sen att mottagaren inte kanske ser det DIREKT (för att han inte är online på internet) det kan åtm. jag stå ut med. SMS däremot kan jag mer förstå för då vill man ha tag i nån snabbt. Men om nåpt jävla klipp jag skickar inte kommer fram direkt är väl ändå oviktigt

Sen att jag inte kan ta emot, I det fallet får jag väl stå ut med att logga in på telenor eller be sändaren skicka via email eller till nån annan online tjänst när denna har möjlighet komma online.

Sen att folk inte använder IM på dagens "vanliga" SE, nokia mobiler är kanske inte så konstigt med tanke på att gränssnitten i dessa OS suger men inom nåt år kommer sånt fungera på billigare mobiler också. För telefontillvekare och framförallt operatörerna handlar om att göra folk beroende av en viss teknik. MMS har inte funnits i all evighet även om vissa här tycks tro det. Det tog några år innan alla kunde ta emot MMS också. Nu är det teknikskifte igen.

Oavsett vad ni säger så trors jag MMS kommer försvinna snabbare än vad ni tror Smile Man behöver inte vara "tekniknörd" för att få folk att köpa moderna "vanliga" mobiler som har fungerande stöd för online tjänster. Mobilpriserna kommer sjunka även för vanliga mobiler för att mobiloperatörerna vill tjäna pengar på datatrafiken också logisk utveckling.

 

 

 

 

FoHs bild

Ja, det är ett "nödvändigt ont". Det är fortfarande en telefon, eller hur? Det är en smal sak att ordna MMS-stöd, så det finns ingen anledning att inte ha med det. Ska man argumentera som dig så finns det ju ingen anledning att kunna ringa via vanliga mobilnätet på en sån avancerad telefon heller, istället borde man köra Skype för hela slanten! Det hela handlar om att kunna nå ANDRA på deras villkor.

För så jävla viktigt ser jag inte den funktionen.

Men din åsikt representerar inte verkligheten Smile Andra använder telefoner på andra sätt.

SMS däremot kan jag mer förstå för då vill man ha tag i nån snabbt.

Hur tänker du nu? Varför skulle det vara någon skillnad? Vill du ha tag i någon snabbt kan du ju ringa. Använd mejl istället för att sms:a! Wink

Det tog några år innan alla kunde ta emot MMS också.

Så därför ska mobiltillverkarna helt strunta i MMS och tvinga användaren att mejla hemifrån istället? Varför inte ha båda teknikerna och låta användarna välja vilken de tycker är bäst? Om mejl är så överlägset så kommer teknikskiftet ske oavsett.

Oavsett vad ni säger så trors jag MMS kommer försvinna snabbare än vad ni tror

Vad vi säger är att MMS IDAG är ett tämligen säkert sätt att nå sina vänner på. Jag har personligen inte sagt något om hur länge tekniken som sådan finns kvar, eller uttryckt att den skulle ha funnits i evigheter. Sluta fantisera ihop saker.

mikehers bild

Så därför ska mobiltillverkarna helt strunta i MMS och tvinga användaren att mejla hemifrån istället? Varför inte ha båda teknikerna och låta användarna välja vilken de tycker är bäst? Om mejl är så överlägset så kommer teknikskiftet ske oavsett.

 

För det första sa jag väl inte att de som har "vanlig" mobil skulle maila hemifrån!? De har ju MMS!

Däremot sa jag att OM de vill få ett klipp från mig och inte har onlinestöd på sin mobil så skickar jag det till deras emailkonto på min N900 eftersom det är minst lika enkelt för mig(om inte tom enklare) eller ger dem en länk till nån online tjänst så de kan kolla när de ÄR online på laptopen eller vad man nu har?

Vill jag nå dem desperat då kan jag forfarande ringa dem eller SMS:a dem. Jag kan då inte se nåt j*kla tillfälle i världen då jag MÅSTE skicka ett bild/multimedia inlägg som bara måste fram till mottagaren direkt heller! och får jag ett MMS får jag väl skylla mig själv eller logga in på telenors hemsida och glo.

Sen måste man inse en väsentlig sak vad gäller stöd för gammal teknik:

För tillverkare och operatörer är det främst att sälja som gäller och då får utvecklingsingenjörerna en viss summa och xx antal timmar för att utveckla när den är slut då är den slut!

Alltså handlar det om att prioritera vad som ska in först på produkten! Fungerande Email/online tjänster som FaceBook, Picassa whatever eller halvtaskiga sådant och fortsätta i gamla invanda mönster med tekniker som kommer försvinna på sikt? För dem är allt bussiness as usual och samtidigt tänka nytt för att locka massan. Thats why Iphone och HTC snor marknadsandelar från SE och Nokia. De tänker lite mer "nytt".

För en gång skull tänker Nokia nytt med Maemo platformen också och då får de gärna offra MMS stödet. Hellre att de lägger de mantimmarna på att förbättra mycket annat som jag ser som mer väsentligt på en sån platform.

Men  kanske gjorde Nokia samma misstag som Apple borde lagt in MMS och sålt fler N900 vad vet jag? men jag bryr mig inte jag är nöjd med den Smile

Jag gråter inte blod för att jag inte har MMS, eftersom jag vet att om jag haft det troligen fått offra något annat som jag saknat!

 

 

 

FoHs bild

De har ju MMS!

Vad bra att du inser det och håller med oss andra då!

För övrigt skiter jag högaktningsfullt i vad du gör med din telefon (diskussionen handlar inte om dig, hur gärna du än vill), men det är ju det som är ditt problem: du kan inte se utanför din lilla bubbla. Bara för att du inte tycker det är viktigt att skicka multimedia-baserade meddelanden innebär det inte att andra finner ett visst nöje i det. Med andra ord finns det ett incitament att ha MMS. Med en sån avancerad mobil finns det inga ursäkter att stödja något så simpelt som MMS. EOD.

mikehers bild

Varför är då inte OSS versionen av MMS stödet redan fullt fungerande?

Du kan ju fråga hur många timmar OpenSource MMS killen lagt hittils på stödet?

Kort sagt

TID ÄR PENGAR och som jag skrev Nokia prititerade annat före vilket jag personligen tycker  är rätt

. Kan inte du acceptera det skiter jag högaktningfullt i det också.

 

FoHs bild

Fast nu handlade ju inte diskussionen om prioriteringsordning, förrän du vinklade in det på det för att du kanske insåg att din ursprungliga ståndpunkt inte höll Smile Du menade att MMS inte tjänade något syfte i en sån avancerad telefon, med argument som att du inte hade användning för det ("vilket jag personligen tycker är rätt" förekommer i ditt senaste inlägg till och med). Och din åsikt i vad som är rätt för dig skiter jag som sagt högaktningsfullt i, när verkligheten är en helt annan för den telefonbrukande massan.

Men nu verkar du ju svängt i frågan och anse att MMS ska finnas med, men att det inte är först på prioriteringslistan. Bra att du håller med oss andra! Wink

hoths bild

Hittade en recension i GP om den, se nedan

http://blogg.gp.se/teknik/2010/01/04/datormobil-med-tyngd/

----
Linux växer snabbast!

jelhs bild

 Jag har också en sedan 2 veckor tillbaka och är jättenöjd. Väntar med intresse på uppgraderingen.

Det lär vara ett högkapacitetsbatteri på gång: www.maemosweden.com/alla-bloggar/teknikbloggen/47-nytt-high-performance-...

mikehers bild

För er som måste ha MMS så är det under utveckling:

http://www.maemosweden.com/alla-bloggar/maemobloggen/70-skicka-och-ta-em...