Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Har varit inne på det här tidivgare men nu igen

OpenOffice är ett skämt åtminstone i Ubuntu.  Börjar ärligt bli trött på att distar lägger in speciallpatchar endast för deras egna distar som i Open Office fallet, om jag förstått saken rätt.

Eller är det bara så enkelt att OpenOffice i Ubuntu är för gammal? Eller är OpenSuse versionen bättre? Suns/Oracles variant!? Eller är det helt enkelt så att sk Wysiwyg verktyg är totalt värdelöst?

Själv föredrar jag Latex faktiskt men eftersom kunder inte alltid kan det måste man ju skriva det i nått nåt Word program och då e det ju inte för mycket begärt att grundläggande funktioner (utan specialmallar/formateringar) fungerar.

Kort sagt en kollega till mig som e projektanställd skulle skriva dokumentation för sitt projekt och eftersom den maskin han använder, liksom min, kör Linux föll valet självfallet på att skriva spec i OpenOffice. Kravet från kund var dock att det ska gå att läsa in i Microsoft Word så att denna kan göra slutdokumentation/ändringar.

Jag tänkte är väl inga problem att exportera. Men så fel jag hade det visa sig att export funktionen är undemålig.

Efter dokumentationen skrivits och sparat som *.doc skulle det testas på vår chefs senaste XP med senaste Office. Det visa sig vara ren kaos bilder hamna fel osv. Sen kom jag att tänka på att nyaste Office ju ska klara OpenDocument men icke ungefär samma kaos. Då tänkte vi docx export borde funka men icke.? 

Jag önskar försått det där förbannade Microsoft gamla *.Doc formatet förkastades till h*lv*tet och utrotades från denna planet men enkelt är det ju inte. Att få oerfarna datoranvändare, som vant sig vid Office, byta till Open Office är nog lika svårt som att få mig gå tillbaka till Windows.

Saken görs ju inte bättre av att senaste Microsoft Office inte verkar klara av OpenDocument ordenligt och Ubuntus OpenOffice inte klarar Microsofts nya standardierade dokument format (som jag glömt namnet på).

Summan av summarum är att det FORFARANDE 2010 inte finns en GEMENSAM standard (förutom på papper) på dokumentformat vilket är skrämmande. HUR fan svårt kan det vara att enas om en sån sak när webbläsare idag är relativt eniga? Eller iofs kanske inte det heller Sad Vi kan resa till månen men att få företagen att enas om en gemensam öppet dokumentformat OMG! complicated

Tyvärr ser jag samma tendenser i Linux  världen där det är distributioner som inte kan enas om att köra samma standarder eller patchar med egna varianter av dievrse libbar eller i detta fallet OpenOffice paketet.

Saken gör det ju intre mindre irriterande när mamn kommer hem på kvällen och upptäcker att bankid vägrat funka IGEN!

Delvis kan jag faktiskt förstå konsulterna som tagit fram det till Linux kan bli frustrerade, åter igen, av det faktum att olika distar kör olika versioner av standardbiblioteken som libtls osv.

Denne gången vet jag inte varfölr skiten strular dock för jkag har senaste versionen installerad ändå klagar skatteverket.se på nexusklienten. (du bör ha senaste versionen 4.10.2.16, kollar jo jag har senaste suck)

Kort sagt jag förstått att folk väljer bort linux om man inte är geek för vem vill in och pilla en massa i bilioteks när man ska betala en räkning!? Det e ju tillräckligt irriterande att behöva betala räkningen Wink

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Vilken version av open office var det du använde?

Opensuse versionen är det go-oo som avses då eller?

mikehers bild

Ubuntus OpenOffice 3.1 testade även ladda ner senaste från Sun/Oracle (jag antar det e den som är mest "ren" men samtidigt den som sämst stöd för fungerande export fuktioner?

OpenSuse versionen har jag ej testat. främst för vi inte har hur mycket tid som helst att fippla med det men som jag förstått det har de en egen "variant" av OO kanske bättre? OO i olika varianter e nog det som e mest förvirrande för vanliga användare.

Jag inser att det ibland handlar om "licensproblem" men ändå irriterande för användare med olika versioner/patchar hit och dit från alla håll.

 

tufftuffs bild

Novellversionen av OpenOffice har bla visst stöd för excel-macron.

Folk brukar rekommendera att man använder tredjepartsverktyg för att konvertera ODF till .DOC, importen i Office 2007 suger. Det sägs att Microsoft avsiktligt misstolkat ODF-specen bara för att sabotera...

Så vitt jag vet finns det ingen som har stöd för det standardiserade ms ooxml. Man kan ju dessutom fråga sig vilken standard, eftersom den numera MS-dominerade kommiten inför väsentliga ändringar, men man kallar dom "mindre redigeringar". Inte ens Microsoft har stöd, stöd förväntas i det kommande office 2010, tveksamt i vilken omfattning. Man kan tex på http://www.robweir.com/blog/2009/11/asking-right-questions-about-office.... hitta följande:

  • Office 2010 will conform to the Transitional consumer and producer classes defined in the OOXML standards. Any bugs that are found in the shipped version of Office 2010 will be “fixed” by retroactively changing the standards to match what Office actually does, as is currently being done by Microsoft-packed SC34/WG4 committee with similar bugs found in Office 2007’s OOXML support.
  • Office 2010 will not have conforming support for OOXML Strict producer or consumer classes.
  • Office 2010 will write dozens of non-interoperable, proprietary extensions into their OOXML documents, extensions which are not defined by the OOXML standards and which have not been reviewed or standardized by any standards committee and which will not be fully interoperable with other OOXML editors, or even with previous versions of MS Office.

pingus bild

Problemet är sällan kompatibiliteten mellan programmen utan att typsnitten är olika. Det är ju inte bara utseende som skiljer mellan typsnitt! Storlek o hur mycket utrymme typerna tar kan skilja rejält t.ex.

I Windows får du med en handfull, i Linux mångamånga - men inte de som finns i Windows. Dessa måste installeras separat, finns dock i programförråden (åtm för Debian) så installationen är enkel.

Så installera MS-typsnitten ("ttf-mscorefonts-installer") och se till att använda dessa typsnitt- bara dessa! MS-folk har nästan aldrig andra typsnitt installerade! - så ska du se att problemet försvinner till ca 99%.

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

mikehers bild

Yepp men de mscorrefonts installerades och jag tror han använde dem också eftersom han installerade dem. Problemet var mest bilderna hamna fel osv.

Ska kolla mer imorgon. Kanske det trots allt e vi som gör fel. Både jag och kollegan är väl inte direkt office fanboys man föredrar ju Latex Smile

johnh3s bild

Jag kan rekommendera denna blogg där man får många tips om Open Office:

http://pavel.frimix.se/

 

Här går han in på filformaten bland annat:

http://pavel.frimix.se/category/filformat/

marremuss bild

Hej,

Jag använder OO mycket i Suse och gillar det. Det funkar prima. I Suse finns ett repositorium bara för Open Office. Jag kan varmt rekommendera det.

 

MM

 

Ora et Labora