Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux still for geeks yes...

Jag tänkte att kanske dags testa en linuxdist som e mer användarvänlig för "vanlig folk" främst för att jag har för avsikt att köra dual/virtuelt på jobbet och att det kräver en dist som är relativt smärtfri och har hyffsat stöd för exchange, windows nätverk osv. Likaså att Open Office, Sun Java, Eclipse, fungerar från scratch plus att kravet är att man inte sabbat linux med totalt egna lösningar (Google varning).

Så jag tänkte OpenSuse borde väl fungera hyffsat eftersom dess huvudägare är Novell som ju har en del samarbeten med Microsoft för oavsett om man gillar Microsoft eller ej så har de tyvärr makten.

Men tyvär blev jag rätt besviken faktisk. Efter att ha installerat 11.2 via USB sticka kommer jag till KDE desktop där jag får meddelandet "there is new packages to install". Inget konstigt med det, men när jag klickar på download står den bara och tuggar och inget händer till slut bestämmer jag mig för att avsluta och försöka via konsollen istället "yast2 --update" och det fungerar. Men knappast okej för en icke geek.

Min första fråga blir? Varför funkar aldrig GUI i linux som det ska utan tweekande i konsollen => geekwarning I

Vidare:

Dags att ändra hostname eftersom jag aldrig fick göra det i installations skedet. I min iver försöker jag göra detta i Yast men icke. KNetworkManager has privileges  "Yast cant change settings". Ytterliggare förviring för ny användare!

Fråga2: Min undran varför stänger man inte av externa configprogram om man nu har ett eget system i sin dist!

Jag är säker på att yast skulle kunna funka bättre än KDE:s/gnomes egna lösningar men att då blanda med KDE/Gnome configprogram skapar bara förvirring för slutanvändare! Saken hör till att KNetworkManager inte ens ville starta när jag försökte med den så nu sitter jag forfarande med ett krypto hostname. Jo jag VET hur man ändrar detta i konsollen men det är geekwarning II

Vidare:

Som vi vet är GFX och Linux ett stort j-vl* bigjoke h*ll!! GPL drivare blandat med closed drivers och av licensskäl kan de inte göra annat än att installera GPL drivarna som standard som för det mesta suger åtm vad gäller ATI och Nvidia.

Sitter nu och skriver på en upplösning av 800x600 ungefär samma upplösning som min N900 har och det säger ju en del. Kort sagt, Nej!!! denna upplösning är inte okej på en 24" skärm.

Nu blir det att googla efter rätt driver och ta reda på hur f-n man slår på repositoryn för detta i Open Suse.

Non-Oss är aktiv men söker jag i Yast GUI finner jag inget med namnet Nvidia så jag antar jag måste slå på en repo till? eller igen använda konsollversionen och lära mig kommandona => geekwarning III

Vilket får mig fundera på en sak till vi geeks har en förmåga att slänga oss i "tekniska termer" jag menar repository?!? hur sjutton ska en ickegeek förstå vad det betyder? Eller i installations programmet checkbox med "Hardware is using UTC Time"? UTC? wtf? is that!? :-S Jag säger inte att Windows eller nåt annat OS skulle vara bättre på att förklara det Smile men det får ändå en att fundera på om det forfarande inte finns en marknad för att göra ett optimalt OS som passar för vanliga användare där man plockar bort allt teknisk tjafs. Nån borde f*n ställa upp i draknästet och tigga startkapital av gubbarna där för nog sjutton borde det finnas en marknad här!?

Ett exempel på halvlyckat användarvänligt OS är ju trots allt MacOSX och för den delen Iphone, på embedded. Nackdelen är att det är en lika galen VD som Microsoft där man låser in användaren och därmed kommer det inte fungera för mer än de som redan är indoktrinerade i  tanklen om att superegokapitalism är det ända rätta.

Kort sagt jag vill se ett kommersiellt öppet OS för vanliga användare NU. Var är det? Finns det en marknad eller piratkopierar alla idag!? Medans geeksen sitter i Linux och har en överdriven bild om Peace and Love i tron att alla vill tweekar i konsollen Wink

Just nu kan jag bara konstatera: Glöm Linux på skrivbordet om du inte är nörd like me för trots allt så kommer jag npg hitta hur fan jag ska få rätt på Suse med Wink

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pingus bild

Jag blir lika fascinerad varje gång jag läser ett sånt här inlägg.
"Linux duger inte på skrivbordet för X funkar inte för mig i den dist jag prövat, alltså funkar ingenting för någon" - däremot anses allt funka perfekt i Windows från start!!

Jag undrar hur många gånger jag hjälpt folk med Windowsproblem, hur många gånger folk skrikit av frustration över hur dåligt & krångligt Windows är - för att 5 minuter efter att jag äntligen fixat problemet lovprisa Windows!

Kritisera gärna den dist du prövat, förvisso finns svagheter det vet jag nog, men
1) En dist är inte lika med Linux och
2) Jämför Linux & Windows med samma förutsättningar så vinner Linux med hästlängder. Bara en sån här sak:

"Likaså att Open Office, Sun Java, Eclipse, fungerar från scratch"

Inte en chans att det funkar från scratch i Windows!

Efter att ha installerat 11.2 via USB sticka

Det var lätt gjort eller hur? Pröva installera Windows via USB - det går, har läst instruktionerna jösses sicket bök!

Sitter nu och skriver på en upplösning av 800x600

Det är vad jag fått på varenda nyinstallation av Windows innan jag manuellt installerat grafikdrivisar.

Summa summarum: ös på med kritik av vad som inte funkar bra, det leder utvecklingen framåt - men sänk inte Linux som sådant pga en "sopig" dist!

(Har efter mycket testande valt renodlad Debian m kde3.5, en dist där allt funkar från start och jag dessutom kan konfa skrivbordet som jag vill - i konsoll el GUI efter eget val. Saknar kontrollpanel dock men man kan inte få allt!)

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

Lyfangs bild

Det var lätt gjort eller hur? Pröva installera Windows via USB - det går, har läst instruktionerna jösses sicket bök!

Windows 7 USB/DVD Download Tool:

http://store.microsoft.com/Help/ISO-Tool

mikehers bild

Nu var väl inte mitt syfte att jämföra med Windows hela tiden!? Förstår inte varför man hela tiden ska försvara Linux med att "Ja men XX funkar inte i windows heller" hör väl knappast hit!?!?

Vad jag är ute efter är att få fram ett OS som är användarvänligt för icke datorvana.

Jag trodde Linux skulle kunna bli det men på sista tiden har Linux distarna allt mer börjat efterapa windows "användarvänlighet" vilket jag tycker är rätt käpp åt skogen fel väg att gå.

 

valdermans bild

+1

Att X inte funkar på Windows ursäktar inte att Y inte funkar på Linux, men det absolut värsta som kan hända är att Linux fortsätter i riktningen "ständigt eftersläpande OSX-kopia som är omöjlig att konfigurera utan att något skiter sig och omöjlig att diagnosticera när någonting oundvikligen går fel."

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

Installera nya PCLinuxOS 2010 (eller min svenska remaster PCLinuxOS-EXTON 2010) så fungerar ALLT garanterat från start. Skulle förvåna mig mycket om du får problem med någonting.

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Jag har använt Linux i 13 år och windows i 15 år och jag har garanterat lagt ner mer oönskad tid till att fixa saker i windows än i Linux. Och det är definitivt fullt möjligt idag att fixa ett linuxsystem utan att det blir geekvarning, Det där är mer distspecifikt och användarrelaterat än nåt allmänt för Linuxdistar. Allt annat är bara skitsnack...

Under den senaste installationen jag gjorde med Debian så anv ände jag terminalen en gång för at färdigställa mitt system och då fixade jag min .vimrc. Och det är ju inte alla som använder .vimrc så det behöver man egentligen inte räkna med.

Jag testkörde Ubuntu 9.10 för ett tag sen på min stationära och fick allt att fungera med enbart grafiska gränssnitt. Detta inkluderade ett noname tv-kort, usbdongle för nätverk, grafikkort m.m.

mikehers bild

Okej, om du ärligt kan säga till mig att en 50 årig icke datorvan kan installera Linux utan krångel då ska jag vara tyst Wink Kort sagt tom som geek fick jag ju krångel.

Men åter igen Windows har inget med saken att göra. Det här är ingen tävling om Windows vs Linux för jag har aldig påståt att Windows skulle vara bättre på den fronten.

 

leochingkwakes bild

Vad sägs om en 59 åring?

Säger inte mer just nu då det kräver att jag pratar en del om windows vilket inte var populärt Wink

zxspectrums bild

Duger en 80-åring.

För att göra historien kort så skulle jag hjälpa en bekant (80-åringen) med att lägga in Ubuntu men brist på tid gjorde att jag aldrig fick gjort det. En dag ringde han och sa att han hade lagt in det själv och att allting fungerade utmärkt. Han hade redan hittat "Lägg till/Ta bort" och höll på med att installera lite trevliga program.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

FoHs bild

Ändrar man verkligen hostname via networkmanager? Finns inget sådant alternativ på Gnome/nm-applet vad jag kan se. KNetworkManager är erkänt ganska buggig dessutom. Tror nog Gnome hade varit en bättre skrivbordsmiljö om man vill ha integrering med Exchange och grejer. Det är ju med Gnome som Novells version kommer.

mikehers bild

Ja möjligt att inte hostname ändras i KNetWorkmanager och det gör ju inte förvirringen bättre med tanke på att det poppar upp en ruta "Warning! Network is currently controlled by network manager and cant be changfed by yast" sen visar det sig att jag ändå kan ändra hostname i yast. Så jagg antar diualogen syftar på delar av nätverks inställningarna. Men ändock skapar det förviring.

Sen gnome vs KDE så stämmer det säkert att gnome är bättre där.

 

FoHs bild

Ja, den rutan borde man ju göra bättre isf, helt klart.

elwiss bild

 ""Likaså att Open Office, Sun Java, Eclipse, fungerar från scratch"

Fast.. det där är knappast vad den vardaglige windowsanvändaren vill ha ändå skulle jag tro Wink

 

pingus bild

Inte Eclipse kanske, men Office & Java definitivt!
Poängen är ju att när man installerat Windows måste man sedan manuellt installera div program (och drivisar) i Linux följer i stort sett allt med.
Men när "gemene man" installerar Windows är det helt ok att använda en halv dag till för att få allt att funka inkl de program man vill ha, när Linux installeras måste precis allt vara med & funka perfekt direkt efter installation annars är systemet oanvändbart för "vanlige användaren"...

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

elwiss bild

 Nja, de windows användare jag brukar få hjälpa emellanåt är vare sig intresserade av java eller OpenOffice. Ms office däremot har de alltid installerat. Nu påstår inte jag att Openoffice är kass, bara att min erfarenhet säger mig att de inte vill ha det, de föredrar "det vanliga office".

mikehers bild

Syftade på att jag behöver det på jobbet och att Ubuntu inte kör senaste i det fallet utan non bloated old crap version med GCJ.

Men visst det är väl knappast nåt vanligt folk använder bortsett office för det tror jag nog att man vill ha i. Dvs... "rätt" version med export/import funktioner etc....

tux-svens bild

Varför skall man ha export/importfunktion i OO?   Jag bara sparar dokumentet  .doc-format rakt av, om det skulle behövas.

Om jag får ett .doc-dokument öppnar jag det helt enkelt  med OO... ?

Det samma gäller excel och PP dokument åxå.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

mikehers bild

Om du syftar på Microsoft gamla icke öppna/halvöppna doc format så borde det omedebart utrotas från planeten för att minska problem med inkompabilitet mellan olika Office program enligt mitt tycke Smile Nu kanske det låter som jag säger emot mig själv men av det lilla jag hållt på med Office och flyttat mellan Microsoft Office och OpenOffice har det strulat. Det är möjligt att standard textdokument funkar utmärkt men så fort man lägger in tabeller/bilder etc blir det kaos...

Därför är det bättre om distarna lägger krut på de ISO certifierade standandarderna openXML och OpenDocument. och naturligvis PDF. Det var väl mest det jag menar med fullt/fungerande stöd för import/export funktioner.

 

 

 

FoHs bild

I min erfarenhet så fungerar nästan de äldre Office-formaten bättre än OOXML. Nyligen kom det kritik igen mot formatet, eftersom Microsoft misslyckats med de "åtaganden" man hade efter standardiseringen. Det verkar helt enkelt som att MS använde ISO-standardiseringen som en sorts PR-kampanj, precis som somliga misstänkte.

http://www.h-online.com/open/news/item/XML-expert-says-Microsoft-s-OOXML...

johnh3s bild

Om man vill ha en användarvänlig Linux distribution som funkar "out of the box" och är lätta att installera så testa Linux Mint eller Pardus:

http://linuxmint.se/

http://pardus.nu/

 

Även Ubuntu är relativt enkel, men där får du installera mediacodecs och sånt själv:

http://www.ubuntu-se.org/drupal/

 

OpenSUSE tycker jag personligen är lite mer krävande av användaren.

 

jonasbjorks bild

Jag orkade inte läsa igenom hela ditt inlägg, men såg rubriken. Linux är inte alls bara för geeks. Där jag jobbar nu släppte vi två nya sajter (med underbloggar, dvs runt 20 sajter totalt) nu i veckan. Den ena sajten var en konvertering från EPI-Server till WordPress MU och den andra var en konvertering från WordPress till WordPress MU.

Våra servrar som vi kör allt på kör Gentoo Linux, en dist som många skulle undvika med sitt liv. Vi kör inte Apache, utan nginx - en betydligt mer omständig webbserver. Tack vare detta kan vi hålla nere våra kostnader för hårdvara (och vara snälla mot miljön).

Jag har aldrig haft så roligt som jag har på det här jobbet. Varje morgon är en glädje att möta. Open Source är framtiden har jag alltid hävdat, och för första gången på många år skapar jag saker i Open Source som många människor har glädje av. Att få jobba tillsammans med Jeff är en glädje det med iof. Win Win som han skulle sagt Smile

( så kom inte och snacka skit om Linux

Hälsningar från buss 230 mot Bjuv , just nu i Svalöv på väg.. 

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikehers bild
  1. Jag snackar inte skit om Linux då missförstår du mig Smile Jag kör Linux på mitt nuvarande jobb men söker nu ett annat jobb och hoppas av bara sjutton att jag kan/får fortsätta köra Linux som huvudplatform om jag får jobbet vill säga, men då i en virtuell miljö eftersom det tyvärr är en del Windows apps som används (inom embedded branchen).

2. Att det funkar på servermarknaden tvivlar jag inte ett dugg på min kritik var "skrivbordet".

3. Kritiken är inte heller riktad mot bara OpenSuse utan rent allmänt. Det måste helt enkelt gå jäkligt smärtfritt att installera Linux (och oftast virtuellt i Windows för företag som är beroende av windowsonly apps tyvärr). Jag tvivlar inte ett dyft på att Windows är lika krångligt att installera från scratch men faktum är ju att skiten dessvärre redan är installerat om företagen bestället från Dell/HP. Även om jag vet att det säkert går att få Linux installerat från Dell/HP så krånglar det ofta till för företagen om endast en person ska ha det.

Sen tror jag inte det är så populärt att man som framförallt nyanställd att man lägger massa tid på att installera linux själv OM det inte går smidigt och jäkligt snabbt och att man kan visa på dess fördelar till 150 %.

Fördelen med mitt nuvarande jobb (som enda programmeraren) är just att jag , som du,  bestämmer själv vad för program/operativ jag använder. Inget kommersersiella program, so far, och dessutom alla program jag skriver är multiplatform indepent utan minsta krångel tack vare QT Smile All dokumentation i LaTex, UML diagram i Kivio och subversion som versionshanterare Smile

Men jag misstänker att jag inte kan ha denna stora frihet i ett lite större företag det gäller i så fall att smyga in det Wink Kan ju låta knäppt att man söker annat jobb om man trivs på nuvarande men tyvärr finns det andra orsaker som gör att man bestämmer sig för att söka annat.....

Så min reaktion mot ovan var väl egentligen oron att inte kunna köra Linux ens virtuellt på jobbet om det första det gör är att krångla vid installation. 

Men nu har jag ju installerat Suse hemma och hittat var man laddar ner drivrutiner för GFX osv så bara hoppas det blir lika smärtfritt om det nu blir aktuellt med jobbet vilket jag hoppas som faen eftersom  Linux embedded är en del av jobbet  Laughing out loud

 

 

valdermans bild

subversion som versionshanterare

Får man fråga varför? Jag förstår varför större organisationer vill ha plåtkontroll på saker och ting och därför köra SVN, men om du är den ende programmeraren och mer eller mindre gör som du vill borde du ha uppgraderat dig till git, darcs eller hg vid det här laget. Finns det nån särskild anledning till att du sitter med legacyversionshantering?

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

leochingkwakes bild

Det är ju fortfarande rätt så dåligt stöd för GIT på diverse ställen och i diverse program. Det är i dagsläget enklare att köra vidare med SVN.

valdermans bild

Det var många tvivelaktiga påståenden på samma gång. Jag skulle gärna se att du utvecklade alla tre; väldigt många skulle ha invändningar speciellt mot ditt tredje påstående.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mikehers bild

Av samma skäl som med ovan.  Jag kan åtm grunderna i SVN åtm. och därmed var det enklast att installera. Jag har fullt upp med annat att hålla i skallen än att dessutom lära mig ett nytt versionshanteringssystem bara för att GIT blivit hyypat som sjutton på sistone. Därmed inte sagt att GIT skulle vara fel, men har jag tid lära mig? Svar nej. Är det värt det om det visar sig att det inte funkar för flera utvecklare eller intregreras mot exempelvis de som utvecklar i windows? Har inte en aning...  Men oavsett så är ju Subversion "standardiserat" och stöds även av "proffesionella" utvecklingmiljöer det lilla jag "forskat" i det.

Sen det där med att koda själv. Bara för jag är ensam programmerare just nu betyder det inte att jag kommer göra det i all tid och evighet. Förhopponingen att företaget jag jobbar på ska växa oavsett om jag stannar kvar där eller ej för det e sanerligen inte bra att sitta själv som utvecklare....

 

valdermans bild

Sen det där med att koda själv. Bara för jag är ensam programmerare just nu betyder det inte att jag kommer göra det i all tid och evighet. Förhopponingen att företaget jag jobbar på ska växa oavsett om jag stannar kvar där eller ej för det e sanerligen inte bra att sitta själv som utvecklare...

Du verkar inte ha dylika betänkligheter när det gäller att fatta beslut om att använda andra program och tekniker. Wink

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん