Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Håller Nokia på att sabba QT och för den delen sitt eget mobilrykte?

För nån vecka sen släpptes en Release candidate av Nokia QT SDK for mobilen.

När jag säger "för mobilen" syftar jag inte bara på min egen favorit geeklinux mobil (N900 still outstanding not like android crap Wink, utan detta SDK ska vara Nokias svar på Androids SDK och för den delen Iphone. Kort sagt ett QT som ska vara för både Maemo/Meego och Symbian mobiler och för den delen winCE....

Jag har länge tyckt att QT är rätt väg att gå om man ska vara multiplatform och att Nokia fasar ut GTK+ ser jag som helt rätt väg. En av fördelarna är att QT stödjer de flesta skrivbordplatformar idag, MacOS, Windows,Linux och på mobiler platformar som Symbian S60, WinCE och förstått Maemo/MeeGo Smile

Men det som förvånar mig är hur bråttom Nokia verkar ha med att släppa SDK och lobba för QT. Samtidigt som QTCreator definitivt inte är moget nog för mainstream. Jag menar ska man locka Windows och Apple fans över till QT krävs det ett hyffsat GUI som fungerar. Har precis testat tre exempel som medföljer ingen av dem kompilerade :-S kollade förståss på nätet. Och det visade sig att fler har samma problem.

Det verkar rent av som Nokia fullständigt tappat kontrollen intern på allting. N900 blir sista versionen av ett totalt utmärkt OS och nu ska det bli QT/Meego för hela slanten kommer de sabba det genom paniktester? Som jagh ser det anställ fler kodare och testare eller Nokia är snart ett minne blott på smarthone. Fast kanske det de vill endast sälja små "telefoner med inbyggd facebookapp" utan möjlighet för thirdparty att utveckla?

Jag vet inte med det som retar mig mest är det faktum att om inte de skärpersig kraftigt nu tror jag inte att MeeGo nextgen N900 nånsin kommer kunna slå vilket vore förbannat synd då jag hoppas mer på geeklinux prylar i snar framtiden? Men med tanke på hur de sköter det nu så lär väl vi snart bara se halvdant/sabbat Linux i form Android (suckar, snacka om hypat snart värre än Iphone) Sad

 

Jag hoppas jag har fel för jag vill fan se MeeGo(real linux) både på fler mobiler (oavsett tillverkare) och  Tablets, mediaboxar etc...

Till sist, skärpning Nokia, inse ni har HÅRD konkurrans nu!!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

atas bild

Skulle det inte kunna vara din linuxdist som sabbat något beroende och därmed lyckas inte kompileringen?

Nu använder jag i och för sig inte Qtcreator (och självklart finns det buggar i QT) men att några simpla  exempel  inte funkar gissar jag beror på din distrubution.

Testa att skriv exemplena med exempelvis med qmake direkt istället som felsökning?

(och använda inga qt3 exempel, de kommer inte att funka)

 

valdermans bild

Nokia gav upp tävlingen mot Google och Apple när de visade att de skiter fullständigt i att bygga en pålitlig plattform. Överge N900 ett halvår efter release? WTF? Det ska jäkligt mycket till för att jag ens ska överväga att köpa någonting nytt från Nokia. Nokia måste skrota Symbian, standarisera alla sina smartphones på MeeGo och visa att de kan supporta sina användare istället för att ADHD-hoppa till nya, roligare projekt varje halvår.

Dock tycker jag att dina klagomål är irrelevanta. Användare skiter fullständigt i hur det går till att kompilera saker och som tidigare påpekat låter det som rätt triviala problem för en utvecklare.Det är fortfarande så otroligt mycket bättre än de bisarra restriktioner utvecklare för Android och iPhone tvingas leva med.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mikehers bild

Nu måste jag trots allt försvara Nokia ang N900, för var har du fått det ifrån att nokia övergett N900!? :-S

N900 är främst för geeks att sen vissa nötter på Maemo forum etc inte fattat det och gastar för att de inte får se nån jäkla Flash 10.1 och diverse annat trams är bara patetiskt gnäll. Android är definitivt inte bättre på den fronten. HTC Magic/Hero stoltserar väl forfarande bara med gammal Android 1.5 tex och inte ens flash officiellt. Troligen för att den mobilen också bara såldes till geek generation 2/3 i första hand. man måste ju förstå att säljer tillverkaren inte miljontalsmobiler av samma modell kan man inte heller räkna med att den blir uppgraderad till 100% som i fallet Iphone som sålt i miljarder. Nokia har definitivt inte heller marknadsfört N900 som en "smarhphone för alla".

Nokia är vinstdrivande företag och minst 75 % av deras utvecklare är symbianfolk och aktieägare gastar av bara fanken nu därmed är det framförallt synbian mobiler de satsar på. TYvärr Sad

Jag gillar förståss inte det heller men det är how bussiness work. Jag erkänner dock att jag hoppas forfarande på fler geekmobiler i form av Meego men begär definitivt inte att den ska ha allt fungerande till 100% ej heller crap som Flash 10.1 vilket verkar vara värsta hypen just nu på Androidfronten trots skiten käkar upp batteriet.

Poängen är dock att oavsett vilket måste Nokia lyckas med ett vettigt QT utvecklingmiljö om de ska få folk att satsa på deras smartphones/tablets oavsett om de är SYmbian eller Meego baserade.

Annars är det kört vilketr än än gång jag tycker är fullständigt horribelt med tanke på att både Android och Iphone suger. Personligen väljer jag hellre en något buggig OSS mobil/tablet/mediabox än skräp Android/Iphone. Dessvärre tror jag inte "vanliga" konsumentter/aktieägare tänker så därmed blir följden att MeeGo och liknande geekbaserade prylar tyvärr dör ut om inte Nokia skärper sig kraftigt och det nu...

Trendnissar inom nyhetsbranchen och kidsen har ju blivit totalt hjärntättade av Google och Apple som det är nu...

 

 

 

 

 

valdermans bild

Nu måste jag trots allt försvara Nokia ang N900, för var har du fått det ifrån att nokia övergett N900!? :-S

Du verkar helt ha missat att MeeGo inte kommer till N900, trots att det är Nokias huvudsakliga test- och utvecklingsplattform för systemet? Du är bara naiv om du tror att Nokia kommer att fortsätta lägga något som helst krut på en död plattform som Maemo.

N900 är främst för geeks att sen vissa nötter på Maemo forum etc inte fattat det och gastar för att de inte får se nån jäkla Flash 10.1 och diverse annat trams är bara patetiskt gnäll.

Nu låter du som iPhone-fans; "om det inte finns på min telefon så är det helt onödigt och alla som vill ha det är patetiska troll!"

man måste ju förstå att säljer tillverkaren inte miljontalsmobiler av samma modell kan man inte heller räkna med att den blir uppgraderad till 100% som i fallet Iphone som sålt i miljarder.

Nja, snarare är det som så att om man som smartphonetillverkare inte visar att man klarar av att hålla sig till och supporta sin plattform så kommer man inte att sälja särskilt många telefoner. I synnerhet när man visar upp obehagliga tendenser som Nokias kollektiva ADHD; vem fanken skulle köpa en smartphone från en tillverkare som har en historia av att hatta fram och tillbaka och droppa system titt som tätt, och riskera att bli stolt ägare till en 5000 kronors brevpress? (For the record så ser jag inte riktigt så mörkt på situationen; tack vare att den är öppen är N900 betydligt mer användbar än så, men det är så det ser ut utifrån.) Apple har inte en stabil, välsupportad plattform för att de sålt mycket; de har sålt mycket därför att de har en stabil, välsupportad plattform.

Nokia är vinstdrivande företag och minst 75 % av deras utvecklare är symbianfolk och aktieägare gastar av bara fanken nu därmed är det framförallt synbian mobiler de satsar på. TYvärr Sad

Nja, snarare försöker Nokia vara ett vinstdrivande företag. Lämnar de inte det sjunkande Symbianskeppet ASAP kommer de att förlora precis hela smartphonemarknaden till Google och Apple. Trist för dem att deras aktieägare och ledning inte ser den saken; de kanske borde ta en hint av att företaget tappat sisådär en 90% av sitt värde på 10 år.

geekmobiler i form av Meego

Massiv missuppfattning #1: att MeeGo skulle vara ett geeksystem.

100% ej heller crap som Flash 10.1 vilket verkar vara värsta hypen just nu på Androidfronten trots skiten käkar upp batteriet.

Nu låter du som Steve Jobs. "Allting vi inte har är skräp och slaktar batteriet!" Att Flash är skräp hör inte hit; om konkurrerande ARM-baserade telefon har Flash 10.1 så finns det ingen som helst ursäkt för N900 att inte ha det, inte för att jag personligen tycker det är en katastrof att det inte finns (det gör jag inte, som du säger så är Flash den digitala motsvarigheten till ebola) utan för att visa för omvärlden att de klarar av att uppdatera sina produkter i samma takt som konkurrensen.

 

Poängen är dock att oavsett vilket måste Nokia lyckas med ett vettigt QT utvecklingmiljö om de ska få folk att satsa på deras smartphones/tablets oavsett om de är SYmbian eller Meego baserade.

Knappast. Att utveckla för iPhone är ungefär lika trevligt som att göra rotfyllning, med påtvingade utvecklingsverktyg från 80-talet, godtyckliga restriktioner och ingen som helst garanti för att Apple inte kommer att ta bort ditt program från affären i morgon på grund av något påhittat brott mot utvecklaravtalet, trots det finns det ett oändligt antal utvecklare till plattformen. Oavsett hur bra din utvecklingsmiljö är kommer ingen att använda den om de inte kan nå många användare, och folk kommer att använda den även om den består av hålkort och mainframes om det innebär att de kan nå en stor skara användare. Användarna är det relevanta, inte utvecklingsmiljön.

Annars är det kört vilketr än än gång jag tycker är fullständigt horribelt med tanke på att både Android och Iphone suger. Personligen väljer jag hellre en något buggig OSS mobil/tablet/mediabox än skräp Android/Iphone. Dessvärre tror jag inte "vanliga" konsumentter/aktieägare tänker så därmed blir följden att MeeGo och liknande geekbaserade prylar tyvärr dör ut om inte Nokia skärper sig kraftigt och det nu...

Instämmer helt och hållet, om vi bortser från det faktum att MeeGo inte är ett geek-OS.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mikehers bild

Hmmm... Nu har jag väl aldrig påstått att meego (eller snarare Harmattan) officiellt ska komma till n900? Men för den saken skulle betyder det inte att nokia  slutar ge stöd för n900 vad gäller firmupgrades. 

Och vad gääller Maemo gjorde de i princip klart redan när N900 släpptes att nuvarande GTK baserade GUI skulle ersättas av QT i nästa generation av Linux mobiler och att de troligen inte skulle ge fullt stöd för N900.  Gtk var helt enkelt en återvändsgrän för nokia och med tanmke på att de köpte trolltech vore det ju urbota dumt fortsätta med ett halvbroken Gtk.

Men sen när de börja att  tjata om MeeeGo blev det ren kaos i communityt för då trodde vi de helt släppt Maemo vilket är en TOTAL missuppfattning! Platformen är inte död... Kolla in MeeGo reposityoryn så ser man att de forfarande använder samma core librarys däremot verkar Nokia forfarande jobba closed med mobila GUI:et (då i QT istället för clutter/gtk) vilket naturligvis är trist och skapar oreda.

Men som jag ser det är det i princip bara ett namnbyte från Maemos "Harmattan" till Meego och möjligen också en annan pakethaterare på sikt. Ja vilken skandal förresten herregud de byter från DEB till RPM, bäst bojkotta Nokia omedelbart och köpa en Iphone eller Android Wink

Kort sagt gnället i communityt är otroligt fjantig och i viss fall obegriplig.

Men ärligt talat fattar jag inte vad problemet ligger i communityt. En mer öppen platform finns  till dags datum inte, ändå gnälls det av bara f*n. N900 är enligt mitt tycke det hittils bästa  portabla mobil/dator jag haft.

Vi vet ju inte ens vad nokias MeeGo/Harmattan kommer att innehålla så begriper faktiskt inte vad det är de gnälls för i det fallet? Eller folk kanske tror att man får kapasitiv touchscreen via mjukvaruuppgradering eller att man helt plötsligt får 12mpix kamera? Ja jag vet inte men man börjar ju undra...

Jag förnekar som sagt inte att Nokia har problem och tappat fokus, därav blogginlägget, men nånstans får man ju ha lite sunt förnuft med.

Enlligt rykten har n900 bara sålts i 100 000 ex troligen är n900 forfarande en förlust för nokia och därmed en av anledningen till att man inte lägger mer krut på firmupgrades.  Hade den sålt i miljonstals ex hade jag nog kunnat förstå kritiken cvad gäller uppgraderingar.

Vad gäller Symbian håller jag med i sak Symbian is deadend i smartphone segmentet men det skiter ju aktieägare i och det är nog inte världens lättaste att få ingenjörerna på nokia att börja om från scratch och nu lära sig MeeGo om de mest utvecklat i Symbian i femton år.

Visst de skulle väl kunna kicka en massa av dem men det tar ju inte fem minuter att ersätta dem med MeeGo/Linux folk och dessutom släppa bra telefoner och uppdateringar till befinliga systemen.

Men em sak är klar Nokia har problem. Tydligen gick de ut i media i går och värderade ner sig själva ännu mer nu.

Vem vet det kanske inte ens blir nånj Mego based enhet alls i framtiden, åtm inte från nokia Sad

 

valdermans bild

Låt oss hoppas att Nokia får tummen ur röven och rycker upp sig; en värld där hela smartphonesegmentet är uppdelat mellan Apple och Google vore en total katastrof.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Jo, Flash-stödet på Hero stoltserade man med officiellt. Var ju bland de första telefoner som kom med Flash. För övrigt kom det en förberedande uppdatering till den häromdagen, så nu står Android 2.1 runt hörnet Smile

atas bild

Fast jag tycker han delvis har rätt trotts att jag är tevksamm just till det specifika problemet.

Nokia behöver göra det lättare att komma igång tror jag. Och där är nog en tydlig introduktion till qtcreator viktig. Kanske borde de marknadsföra qt med pythoneller java mera. Det är nog en klart enklare alternativ än c++ att starta med. (Jag antar att det är pågång med tanke på LPGL versionen som nokia verkar sattsa på för python). När man väl kommit över instegströskeln är qt utmärkt men i dagsläget är det klart lättare att komma igång med java på android exempelvis. Där finns det bara en väg att gå och man blir inte lika översköljd av information. Iphonen har ju visat att alla dessa  små enkla nonsensprogram även om de kanske inte är så användbara i all lägen Laughing out loud är viktiga för buzzen runt plattformen.

Fast Qtcreator är nog rätt väg att gå tror jag. Av vad jag hört är det ett bra IDE. Det sänker nog tröskeln något jämmfört med att börja med emacs och qtdesigner.

jonasbjorks bild

Vill du ha svar från Nokia? Jag är just nu i Berlin på Linuxtag ( www.linuxtag.de ) där Nokia OVI och Nokia Qt team finns, de demar blanda annat N900 på plats. Vad skall jag fråga dem?

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

valdermans bild

Jag är nyfiken på hur de tänker när de dels visar att de inte tror på, alt. inte är intresserade av att satsa helhjärtat på, MeeGo, och dels visar sina kunder att de är beredda att överge plattformar och telefoner efter några månader.

Kan du inte ta och fråga dem hur de tänkt konkurrera med iPhone och Android med den strategin?

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jonasbjorks bild

Jag pratade med en kille vid Nokia Ovi/Qt. Han var inte rätt person för de här frågorna, det var inte någon av dem. De kommer från det som en gång var Trolltech som köptes upp av Nokia. Han berättade att Nokia visst satsar på MeeGoo. De har stöd för flera plattformar idag. Anledningen till att de inte satsar helhjärtat på MeeGoo och släpper allt annat är att de underhåller gamla system, Symbian är fortfarande det OS som körs i flest smartphones i världen.

Qt kommer inte till Android i en officiell version från Nokia, däremot jobbas det i ett communityprojekt att porta Qt till Andriod också.

Utöver detta fick jag en demo av QML som är ett nytt skriptspråk för att utveckla Qt-applikationer snabbare.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Bild på Nokias plats.. http://ow.ly/1XyHT

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

atas bild

Har du förövrigt sett att Nokia släppt release kandidaten för QtCreator-2  för ett tag sen. Om inte kan det ju kanske vara lönt att testa även den.

mikehers bild

det var faktiskt den jag testade Smile

tufftuffs bild

Nokia är väl medvetet om att konkurrensen är hård. Nokia satsar stenhårt på Linux och QT, och det gäller även andra områden än telefoner. Och man är livrädd (med rätta) för att bli frånsprungna. Det innebär att man försöker snabba på utvecklingen så mycket det bara går. Nokia har inte tappat kontrollen, man har helt enkelt släppt den. Gissa om det gör ont i gamla chefer som är uppvuxna i telekombranchen med stenhårda styr- och kvalitetssystem när dom får beordra sitt folk att ignorera dessa system, bara utvecklingen går snabbare! Självfallet för det med sig vissa problem.

Jag tror att resultatet kommer hänga väldigt mycket på personalens olika kompetenser, att man klarar omställningen till att arbeta mer informellt. Och att man tar till sig av OpenSourcevärldens arbetssätt. Det hela är ett vågspel, det finns mycket att förlora, mycket att vinna. Det enda som är säkert är att om man kör på i gamla fotspår så är man på förhand dömd att förlora.