Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

BankID broken IGEN tjoho!!!

och naturligvis kommer en massa säga hur förträfligt bra bankID är. För det "funkar ju för mig" "det måste vara fel din dist" eller har "du har fel bank" Wink

Denna gången segfaultar detta fantastiska program. Jag ska väl erkänna attr jag denna gången inte bara riktar min irritation på Nexus utan även Linux dependies hell.

Dock borde man tipsa Nexus personal att skrota GTK och kör QT gui och includerar dessa libqlcore.so/libqtnetwork.so paket för att slippa en del av  Linux dependies hell och dessutom kan de då använda samma bibliotek både för Mac/Linux och windows. Troligen en gigantiskt vinst för dem då de slipper utveckla flera versioner. Bara att kompilera för Win/Linux/Mac. QT är ju vanligt i andra kommersiella program för windows med så välkänt till skillnad mot halvbroken Gtk+ för windows.

Visst det blir fler shared libs paketet men helt okej för mig. Hellre det än att de bara funkar för X eller Y dist eller X/Y version av XXX library.

En annan felfaktor vid ominstallation idag var det faktum att alla distar dessutom kör sina egna idiotiska varianter på var de ska installera firefox plugins.

I opensuse får man ju symlänka själv eftersom de följer Ubuntu. Fråga mig inte vilket som "gör rätt" menn en sak är klar här måste distarna enas totalt vanisnnigt att olika distar installerar på olika ställen.

fortsätter felsöka nu med gdb. Som om man inte hade nog med felsökande på jobbet....

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

johnh3s bild

Jag använder inte Bank-ID själv.

Men har du testat detta istället för Nexus?

http://fribid.se/

 

Vore intressant att veta om det fungerar.

mikehers bild

jo den funkar faktiskt riktigt bra förutsatt man skappat cert i Nexus.

VIlket tyvärr är problemet. Jag behöver skapa ny cert eftersom jag glömde ta backup av /home/ katalogen där mitt gamla cert låg :-/

Lyfangs bild

Har du en Windows dator någonstans eller en snäll bekant kanske du kan installera Ubuntu via Wubi, i Windows. När du skapat ett nytt certifikat och exporterat ditt BankID till ett USB-minne, kan du om du vill sedan avinstallera Ubuntu via Lägg till/ta bort program, i Windows.

Wubi - Ubuntu installerare för Windows

http://www.linuxportalen.se/forums/2009/11/26/wubi-ubuntu-installerare-f-r-windows

http://wubi-installer.org/

mikehers bild

Nej jag har ingen winblows dator och tänker inte heller försöka mig på att ens installera en piratkopia. Jag förstår du menar väl men shit vad omständigt Smile då kan man ju likaväl fortsätta köra windowsdator för bankärende.

Nejtack.

Lyfangs bild

Om jag förstår rätt så går det visst inte att importera en BankID fil med ett USB-minne i FriBID. Ist gör man en backup av BankID cbt katalog som skapats i Nexus Personal / BankID Säkerhets program.

FoHs bild

Har inte sett någon här som sagt att BankID är förträffligt, allra minst för att det fungerar för någon annan. Och nej, du har inte fel bank, även jag har Swedbank och det fungerar för mig på Skatteverket (vilket du misslyckades med tidigare) och på CSN (som du misslyckas med nu). Däremot har du "fel" dist, då Nexus väl fortfarande bara utannonserar stöd för Ubunut. Du har ju dock lyckats misslyckats med Ubuntu också. Här är mina erfarenheter med Ubuntu 10.04 64-bit och BankID, funkar förträffligt för mig! ;) 

http://www.linuxportalen.se/blogs/foh/2010/04/19/bankid-och-ubuntu-1004-...

(Kan det vara så att du kör med 64-bit OpenSuse och glömt samma som jag glömde? Finns också lite OpenSuse-specifik information på LinuxWikin, kanske värt att kolla in.)

mikehers bild

Jag förstår som sagt delvis att Nexus Personal i första han bara gett stöd för en viss Ubuntu version.  Även om jag forfarande ratar bankid för att det forfarande är ett stort skämt och bankerna borde fokusera på nytänk. Först nu inför de ÄNTLIGEN bankid på mobil. Nu är bara frågan om det kommer funka på alla mobiler eller bara ett visst OS (eg. Android, Iphone) plus hur säkerheten är uppbyggd...

Som jag förstått det använder de en slags SMS tjänst. Alltså 10 år efter IGEN! hur svårt kan det vara att använda krypterad GPRS/3G länk och därmed på längre sikjt även införa så man kan betala med mobilen istället för en 30 år gamal magnetkortsteknik?

Kort sagt kom banken det är 2010 inte 1900 tal och krånglande med  specialcrap bankid klienter som knappt fuynkar. Det går ju tex forfarande inte betala räkningar med swebank och bankid åtm i Linux och vad är då syftet!? Logga in på CSN och kolla vad jag har kvar på lånet kom igen skärpning banken!

Men vad gäller klienten, som jag skrev i bloggen ovan är ju inte bara kritiken just mot Nexius utan  just det faktum som vi diskuterat tidigare nämligen "dependies hell" till följd att kommersiella företag står lamslagna och inte kan göra nåt för linux finns i femtielva olika distar och därmed femtielva olika library versioner av XXX och YYY. ockej jag inser jag överdriver grovt nu men ändå...

Kort sagt distar måste enas. Gäller som sagt även VAR man installerar diverse plugins etc.

Om det finns olika dekstop system fine for me. Om det finns GTK+ och QT fine for me men för gud skull er toolkits behövs definitivt inte och helt klart bör nog kommersiella företag satsa på QT oavsett om man är GTK fanboy eller QT fanboy.

Q T är som sagt det mest multiplatform vänliga idag och därmed enklare för kommersiella att skeppa med sin QT lib i paketet utan att bry sig om vilken som är med i disten.