Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

(K)Ubuntu 10.4, firefox att vägra starta efter använding av bankid (fullösning finns)

För er som har strul med senaste (k)ubuntu och bankid eller eventuellt hängande firefox, som man kanske inte alltid skulle relatera till bankid, finns här eventuellt en lösning på problemet jag vet inte varför men ändå:

Efter nyinstall av kubuntu var det så dags för min älskling, number one, nämligen bankid Wink

install scriptet för NexusPersonal (v4.15.0.14) funkade och programmet startade TJOHO!!!

men efter att ha använt bankid och stäng ner FF och starta upp FF på nytt hängde sig firefox direkt. jag trodde först det var nån plugin som spökade så jag rensa bort barcode pluggen och kwallet pluggen no succes. Nästa steg radera ~/.mozilla mappen helt. Då funkade den igen.

Fortsatte pilla med bankid och skaffa cert och det bankid funka som det ska. Stängde ner Firefox. Starta upp igen FF hänger sig.

Radera först ~/.mozilla då funka den igen men så kan man ju inte hålla på.

Så jag testa ta bort cache file i .mozilla/firefox/mydefaultprofile/Cache

still no succes.

Efter lite grejande så visade det sig att den enda fil som behövde tas bort var ~/.mozilla/firefox/mydefaultprofile/secmod.db Smile

Därefter funka firefox igen tills man loggar in med bankid då måste man radera den efter man stängt ner FF.

Nu vet jag inte vad secmod.db gör men läste snabbt att den har med CERT att göra.

Troligen skriver alltså Nexus Personal i den filen vilket gör filen korrupt. Nexus kör nog en äldre version av sqlite än vad core mozilla gör vilket får filen att bli corrupt.

Borde rapportera detta till nexussafe men vänbtar först på svar från dem ang opensuse och segmentation fault problemet.

 

 UPDATE för att slippa ovan finns tydligen en fix:

 sudo rm /usr/local/lib/personal/libP11.so && sudo apt-get install libp11-1
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=19&t=49532

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Vad är det för arkitektur på Kubuntu? Och uppdaterade du systemet så att du fick in senaste Firefox innan dessa test?

Det bör inte enbart vara kombinationen Firefox och libP11 från Nexus som ställer till det, då jag inte haft det problemet och inte har paketet libp11-1 installerat. Eftersom jag kör 64-bitars så kanske nspluginwrapper på något konstigt vis lindrar felet. Iofs kanske den där modulen kommer in i bilden beroende på vad man har för bank och var man loggar in också.

Går att aktivera felloggning i klienten också, tror beskrivningen för det står i någon av pdf-filerna eller readme-filerna som följer med. Eller möjligtvis på install.bankid.com.

tufftuffs bild

FF 3.6.3 fungerar, FF 3.6.6, så däremellan har det hänt något.

libP11 från Nexus är ju 32-bitars, så den kan inte köras i 64-bitars FF. Så är den liben som problemet så är det förklaringen till att 64-bit FF fungerar. Men det innebär också att du inte kan logga in på tex Handelsbanken.

Ska nog prova all installera linP11-1 i 64-bitarsversion och se om inloggingen då fungerar.

Edit: Hittar libp11-1 i Suses repo, men dessa går inte att lägga till som säkerhetsenhet i browsern.

FoHs bild

Har jag tolkat dig rätt att Handelsbanken kräver libP11? Har det med kortläsare att göra, eller vad används biblioteket till? Själv har jag Swedbank (och loggar in med dosa, inte BankID, tror inte det går). nspluginwrapper har inte rört libP11 på min dator, men kan det vara en lösning annars att "wrappa" den också?

Kommer uppdatera Wikin om man kan klura ut vad minsta gemensamma nämnaren är, om det exempelvis är så att libP11 används "bara" om man har Handelsbanken. Isf bör ju användare av Handelsbanken köra 32-bitarsversioner av distributionerna antar jag.

tufftuffs bild

Det är inloggningen utan dosa som kräver libP11.so. Och den är på väg att ersättas av inloggning med dosa, men jag har inte fått någon ännu.

libP11.so installeras som säkerhetsenhet i browsern, inte som en plugin, så nspluginwrapper lär knappast fungera.

FoHs bild

Ok, vet att du skrev något om det i ditt inlägg, men att du inte testat.

Så hur går inloggning till, bara att välja BankID och skriva in lösenordet så är man inloggad? Inget kort eller övrigt? Försöker förstå var libP11 kommer in i bilden för inloggning mot just Handelsbanken. Uppstår problemet även vid inloggning till andra sidor som använder BankID?

tufftuffs bild

Man använder ett certifikat med lösenord, ingen dosa eller så. Certet skiljer sig på något sätt från BankID-certifikatet. Det är alltså inte BankID:t som används för inloggning. Men utan libP11.so så får man följande fel:

Ett fel uppstod under anslutning till eleg.handelsbanken.se.
Den andra SSL-parten kunde inte förhandla fram en acceptabel uppsättning säkerhetsparametrar.
(Felkod: ssl_error_handshake_failure_alert)

Eftersom det inte är BankID:t som används så påverkar det knappast sajter med BankID. Men det kan ju finnas någon mer som har en egen inloggning.

FoHs bild

Allright, då börjar det klarna. Och felet uppstår inte på 32-bitarsversioner?

tufftuffs bild

Jo, om man inte har libP11.so installerad som säkerhetsenhet. Det får man göra själv i SeaMonkey, Nexus installationsskript lägger bara till den för FireFox.

tufftuffs bild

Lite synd att du inte forsatte på tråden som redan fanns om problemet http://www.linuxportalen.se/forums/2010/07/19/varning-f-r-nexus-personal...