Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Dags att tänka energieffektivisering

Sitter i en 2 rumslägenhet på 60 kvadrat och gör allt för att snåla  ner med lamport och dylikt men kommer på mig själv med att ha TRE datorer igång när jag är hemma och ofta stänger jag bara av den jag sitter framför mig när kvällen närmar sig läggdags:

1. HD och servermaskin i klädkammaren (MiniITX 800Mhz)

2. Mediabox med DVB kort (MiniTX dualcore) (Ofta stänger jag inte av den av ren lathet bortsett skärmen då)

3. Skrivborddator jag sitter vid nu. (MiniITX dualcore denna bryter jag strömmen helt på varje dag)

Betänk även att 2 och 3 är i samma rum, förvisso MiniITX men ändå!

Så nu får det vara nog med energislöseriet i mitt hem. Saken är den att jag ofta har på LCD skärmen för mediaboxen på , i bakgrunden utan att egentligen titta, hur korkat är inte detta så min tanke är nu att:

1. göra mig av med MiniTX mediaboxdatorn.

2. Eventuellt byta till annat miniITX kort i stationära som hare två HDMI uttag istället för en + VGA som idag

3. Flytta DVB kortet till stationära och möblera om och så jag slipper dra skärmkabel över hela rummet. och koppla in min nuvarande LCD skärm på HDMI2.

4. och det mest intressanta är: Hitta en KDE plasma app så man kan visa TV på den skärm 1 om man inte har skärm 2 igång!? finns detta verkliogen inte?

Skärm två skulle då"vara dedikerat för TV när man vill se på TV och därmed stänger man av skärm 1.

Detta borde rimligen vara en lätt pilsner att lösa i LInux eller?

Jag vet ärloigt talat inte för flaskhalsen är väl som vanligt grafikkorttillverkare.... och halvdana icke kompatibla drivers. Varför i HELVETE använder exemplevis inte Nvidia xrandr extension. och ja för det mesta är det ju Nvidia på MiniITX...