Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

På tal om Meegoi konferensen som slutade idag

 Pandaboard verkar nice leksak som julklapp till mig själv Smile

Självfallet blir det att installera Meego på den i såna fall.

Checkout:  http://www.pandaboard.org

En annan sak jag måste testa är USBHost mode på min N900 en kernelguru fixade biffen som inte nokia han göra själva. 

I still love my N900 finns fan ingen bättre handheld computer. Nya Nokia N8 är ju etrt bigjoke i jämförelse.

Har du inte en N900 och funderar på Android? well tänk om, köp en N900 istället Wink en mer öppen phone får man an leta efter Smile

 QT/QtQuick, Gtk+, C, C++, bash, python, X11 kan det bli bättre?  Inget sabbat linux där inte..

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

marremuss bild

 Jag har funderat på en Zenithink zt-180.

Andråjd förstås, men jag tror dom är öppna såtillvida att man kan lägga in nåt helt eget. Det kommer kanske nån linux-variant till dom oxo snart.

 

MM

 

Ora et Labora

FoHs bild

Lika sabbat som Linuxet som är i min tv... dvs inte alls. Inte alla Linuxbaserade enheter måste ha en fullständig utvecklingsmiljö för att kunna porta skrivbordsapplikationer. Det är rent av väldigt dumt om man avser att bygga något annat  Wink

Nokia N8 är en telefon. N900 är en handdator med telefonfunktioner. Lite skillnad! De insåg väl att produktkategorin som N900 tillhör är på utgång...

valdermans bild

Jo, det är nog därför Nokia satsar 100% på MeeGo. Smartare smartphones är inte på utgång, tvärtom får telefonerna mer och mer desktop-funktionalitet för var dag som går. Jag tror du borde sluta läsa IDG om du fått någonting annat för dig.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Jag läser inte IDG :) Produktkategorin handdatorer med telefonfunktioner (N900) är inte på ingång, det går bara hem hos tekniknördar. Verkar som du levt under en sten och inte läst någonting alls.

Edit: Om det var oklart så tvivlar jag inte alls på MeeGo, men att Nokia satsar 100% på det betyder inte att det som telefonoperativ kommer få en stor marknad. De har misslyckats förr på den fronten, liksom. MeeGo kommer synas i andra produkttyper i första hand.

valdermans bild

Har jag levt under en sten? Du verkar helt ha missat att samtliga mobila OS rör sig exakt i riktningen handdator med telefonfunktionalitet. Hur många har en Androidtelefon för att ringa med den? Varför tror du iOS och WP7 utrustats med (en blek imitation av) multitasking? Varför tror du att ett stort programbibliotek anses vara den avgörande faktorn för bästa mobilplattform?

Produktkategorin "Linuxterminal i fickan som man kan hacka till en trevlig handdator om man lägger ned lite tid, och som man dessutom kan ringa med" är på utgående; handdator med telefonfunktionalitet är så inne det bara kan bli.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Smartphones är inte handdatorer, det ser du på namnet! Bara för att telefonerna blivit "smartare" betyder det inte att det går hur långt som helst. Jag tror 99% av de som har en Android-telefon har den för att ringa med, inte för att uteslutande använda den som en dator. Samtliga Android-ägare i min bekantskapskrets använder den som telefon.

Det kan tyckas vara en luddig gränsdragning, men om du med Android-telefoner anser att de är handdatorer med telefonfunktionalitet så talar vi inte om samma sak. N900 tillhör inte samma produktsortiment som den strida ström av smartphones som släppts senaste åren. Se på var den kom ifrån, dess föregångare hade inte telefonfunktionalitet utan lanserades som en surfplatta i princip. N900 var en vidareutveckling och la till mobilanslutning till de andra typerna av anslutningar. De lanserades som handdatorer och inte som telefoner, så att jämföra N900 med N8 och kalla den senare för ett skämt är helt enkelt väldigt dumt när man sätter upp handdator-premisser. N8 är ingen handdator, N900 är det. Givetvis förlorar N8 den striden då.

Nokia hade Symbian för sina smartphones, och Maemo var ett komplement till den produktportföljen. Nu riktar sig MeeGo mot alla typer av enheter i princip, så det återstår att se om Nokia kommer fasa ut Symbian till fördel för MeeGo även i sina smartphones. Men det kommer från två olika håll och möts på mitten. De produkter som lanseras som en mini-dator är på utgång, N900 är ett exempel på det och netbooks verkar ha varit en fluga. Vad folk vill ha på sina bärbara enheter är ett abstraktionslager, det ska vara enkelt. Därför kommer det för konsumenter inte lanseras några N900. De är, som jag tidigare sa, för tekniknördar (alternativt business-segmentet). Kommer MeeGo lyckas som smartphone-OS (vilket jag inte haft någon invändning emot, kom ihåg det)? Om abstraktionslagret blir bra. Det handlar om hur produkten lanseras, och inte vad du kan mutera den till. Du kan installera Ubuntu på en Nexus One, men det blir inte en handdator eller skrivbordsdator för det. MeeGo rör sig mot de andra smartphone-OSen i sin framtoning, och inte tvärtom.

Vet inte om din invändning i huvudsak är semantisk (eftersom du drar upp smartphone-OS som iOS och WP7 som argument), dvs att en telefon är en liten dator och man har den i handen = handdator. Så fungerar det inte med språk, min tv blir inte en skrivbordsdator bara för jag ställer den på skrivbordet. Och ett rymdskepp är inte ett vanligt sjöfarande skepp som lyckats tagit sig upp i rymden :) Multitasking och programbibliotek är inte heller definitionen för en handdator. Skulle det vara det skulle vi inte haft några handdatorer med Windows Mobile, eller Palm OS.

valdermans bild

Mer information om USB-host och hur man enklast aktiverar detta plz! Det skulle göra prylen 20 gånger mer användbar, och med tanke på hur användbar den är redan nu så är det en hel del.

F ö kan det bli svårt för folk att köpa en N900 nu, med tanke på att de flesta svenska återförsäljare plockat bort dem ur sitt lager. (Noterade dock att Komplett fortfarande har.) Säljer Nokia dem fortfarande?

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jelhs bild

Jag har inte testat detta men det kanske är svar på din fråga.

http://my-maemo.com/software/applications.php?name=H-E-N_%28USB_Hostmode...