Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

M: 080503

Okej.

En kort bloggning innan läggdags.

En oroväckande trend som jag sett lite då och då här på LP flertalet gånger de sista månaderna har varit att flertalet användare hetsar mot en enda. Personen i fråga har en ytterst kritisk inställning till open source och de som dyrkar denna religion och därför verkar den allmänna inställningen vara att han ska brännas på bål.

Ja, ni förstår säkert att det är plun jag pratar om.

Jag ställer mig lite frågande till varför han upprör så många med sina inlägg.

Men kom igen. Killen skriver på ett kaxigt sätt, är nedlåtande mot RMS och open source i allmänhet.

Och?

Man måste vara rätt jävla fanatisk tillbedjare för att inte bara skratta åt det som skrivs.

90% av inläggen saknar all form av korrekt meningsbyggnad. Sammanhangen är oftast väldigt svåra att greppa då man tydligen ska ha läst exakt samma källmaterial som skribenten i fråga och det blir inte bättre av att slutsatserna allt som oftast verkar sakna all koppling till det man lyckats få ut av inledningen. Det enda man kan vara säker på är att det minst kommer en rad om stalinister, en rad om RMS och gärna en tre fyra rader om hur oanvändbart eller användarovänligt open source är.

Många verkar inte kunna se det komiska i att en person som verkar ha så höga tankar om sin egen kompetens (hey, så jävla mycket har ju inte presterats av ovan nämda person på LP, varesig det gäller wiki eller panikslagna stackare som förvillat sig in i oss-djungeln.) presterar så utomordentligt usel meningsbyggnad och mer eller mindre konstant misslyckas fatalt med att förmedla sitt budskap på ett någorlunda förståeligt sätt.

 

Tyvärr är det så att ni, som går till hårt angrepp och tvunget måste deklarera att ni har blockat person A eller B, tyvärr kan framstå som om ni saknar tolerans för det fria ordet. I mina ögon motsvarar Open Source det fria ordet... rösträtt... religionsfrihet... offentlighetsprincipen.

 

Veckans hyllning går till en app som jag upptäckte ikväll faktiskt.

Jag har länge använt aMSN då detta är den enda klient för MSN / Live-nätverket på Linux. Den har i princip haft de funktioner som man behöver på MSN-nätet. Dock har den lidit hårt av att vara skitful. Typsnitten ser ut att sakna all form av grafikmöjligheter som funnits på grafikkort sen 1994.

Men så helt plötsligt fann jag emesen. En klient som finns för en hel del Linuxdistar OCH Microsoft Windows.

Det är så man lockar över folk i Open Source och till Linux.

Inte genom att chocka dem med ett helt nytt operativsystem och substitut som nästan är som det de är vana vid.

Nej, lura över dem i Firefox, Thunderbird, Open Office och Emesen och sen när de minst anar det så bootar de upp i Gnome med en snurrande kub. Allt är som man är van vid fast lite snyggare... och lite coolare Smile

 

Veckans känga går direkt till Canonical och Ubuntu Hardy Heron.

Det är ett jävla skämt att först gagga om hur bra det är med releaser som är LTS (Long Term Support) och som då är menat riktar sig åt företag då det är stabilt och har en långsiktig livscykel. Och som grädde på moset slänger man in en app, i detta fallet då en som befinner sig i betastadiet, som är något av det viktigaste som finns idag: Webbläsaren.

Hur fan tänkte man nu??? Skärpning Canonical m fl tomtar. Företag som vill ha stabilitet vill inte köra bleading edge. Punkt. Det behöver man inte ha jobbat i branschen länge för att fatta Tongue

Over and out från kungen.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild


För min egna del så finns det väl nån grad av irritation när det kommer postningar av den sorten som plun står för. Dock är väl inte det som är det avgörande när jag postar kommentarer till plun. Jag kan inte hålla tyst. Ser jag nånting jag har en åsikt om så kommer jag uttrycka den.Ibland kanske man blir för intensiv men sån är jag Smile

 

Jag är en person som gillar att debattera. Jag har mött en del personer som jag finner irriterande men det krävs ganska mycket för att jag skall skrika "banna personen" eller använda blockfunktioner. Varken mernil eller plun har fått mig att känna nåt sånt behov.

 

På nåt sätt så känns det viktigt att visa sina åsikter, att försvara det man tror på osv. Anfall är bästa försvar (i alla fall för en sportnörd som mig Wink ).

 

Mer bloggar förresten mindligt, alltid kul att höra dina tankar Wink



~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

 



 



~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mindlights bild

Självklart är det så att man inte ska hålla käft när man har en avvikande åsikt och man känner att ens åsikt faktiskt gör skillnad. Hallååååå... du snackar med mannen som fått utstå det mesta för att han allt som oftast har en avvikande åsikt Wink

 

Men när det gäller plun kan jag garantera en sak: Alla dessa trådar, som alltid tenderar att bli långa, är sökbara ute på nätet. När folk letar efter seriös information om Linux och öppen källkod önskar åtminstone jag att de finner seriösa dialoger.

Är inte det senare möjligt ser jag helst att de finner seriösa och sansade svar på osanna och korkade inlägg. Allt för att Linux ska framstå som seriöst.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikaeljs bild


Jo, det är väl så. Jag får väl hoppas att jag varit seriös och sansad för det mesta. Men risken är väl att det är det motsatta Wink

Man får väl försöka sluta att mata trollen... Smile



~~~Den här kommentaren är släppt under GNU FDL~~~

 



 



~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

cryingfreemans bild

"Tyvärr är det så att ni, som går till hårt angrepp och tvunget måste deklarera att ni har blockat person A eller B, tyvärr kan framstå som om ni saknar tolerans för det fria ordet."

 

Jag håller inte med om det resonemanget. Den som blockerar en person gör ju inte detta för någon annan. Det är ett personligt val att filtrera bort information som man ändå inte är intresserad av att ta del av. Det kontroversiella är att här låter man mjukvara göra ett jobb som man ändå skulle göra intellektuellt.

 

Genom att man blockerar hindrar man ingen annan från att ta del av det budskap man själv väljer bort på ett eller annat sätt. Det är ungefär lika intolerant mot det fria ordet som att stänga av en dålig radiokanal, byta tv-kanal när reklamen går på, välja vilken morgontidning man läser, eller att aldrig läsa datorkrigsdebatterna på IDG.se. Nackdelen med detta är ju att man går miste om de eventuella bra sakerna som kommer ur det man filtrerar bort, men det är en personlig uppoffring åtminstone jag är villig att göra. Jag har hört samma repiga skiva i minst ett och ett halvt år, som gammal medlem på ubuntu-se.org. Inget nytt har tillkommit. Det är bara att bli medlem där och gå igenom Modererade inlägg-kategorin för att se själv.

 

Som jag ser det är det till gagn för Linuxportalen att jag filtrerar innehåll jag ändå inte kan förhålla mig objektiv till. Jag undviker då att blanda mig i hätska debatter som ändå aldrig kommer att föra Linux och F/OSS vidare och ni slipper se en massa skitkastning. Istället jobbar jag med positiva aspekter på det förutnämnda. Win-win.

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

lokpests bild

+1

jonasbjorks bild

Jag håller med dig i ditt resonemang och det du beskriver är precis det jag och Marcus kom fram till när vi bestämde oss för att faktiskt erbjuda blockeringen av andra medlemar. Du har rätten att utrycka dig, och jag bör ha samma rätt att ignorera dig. Det kan aldrig vara ett krav att jag skall behöva läsa det du skriver, sådant väljer jag helst själv.

 

Angående Plun, skit i att svara på hans inlägg. Killen verkar ju gå igång på alla kommentarer han får. Om ingen kommenterar matas han ju inte och intresset bör bli lågt att skriva Oskyldig

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mindlights bild

Precis. Dont feed the troll.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Då tar vi det här med boolsk algebra igen... "hårt angrepp och tvunget måste deklarera att ni har blockat".

Vi snackar AND nu Wink

Skämt åsido. Jag har INGET emot att du eller någon annan blockar mig, Jonas eller Plun. Verkligen inte.

Vad jag ville ha fram var att när folk måste berätta för omvärlden att de blockar person A så är det inte längre den passiva handlingen att välja bort. Då blir det också ett sätt att förklara hur illa man tycker om någon vilket är helt ointressant för en sansad debatt.

Som sagt: Du får tycka vad du vill men det gangnar inte debatten att någon på något sett deklarerar hur mycket han ogillar en annan person.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

cryingfreemans bild

Det håller jag med dig i. Jag missade det booleska AND:et i det hela. Wink Dock reserverar jag mig för att uttrycka missaktning mot en person som kommer med kollektiva påhopp i tid och otid. Jag förhöll mig argumenterande väldigt länge, långt innan debatten flyttades hit till linuxportalen, men nu går det inte längre, tyvärr. Mitt tålamod är inte vad det har varit, som kan ses lite varstans här på portalen... Därför väljer jag att avstå inblandning. Andra får ta över budkavlen och föra vidare den sansade debatten, eller vad du väljer att kalla den. Smile

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

annes bild

JAMEN TACK!!!!

Jag började bli riktigt irriterad (igen) på allt skrikande och gnällande på vår stackars förvirrade plun. Låt pojkstackarn va, han växer nog upp en dag han med. Eller slutar knarka... Wink Oavsett vilket så är det ju alltid spännande att se om man kan tyda vad det är han försöker säga. Se det som en utmaning helt enkelt, men 'live and let live'.

 

MSN va?... Hrmpf! Tongue

 

"Over and out från kungen."...?   *ASG*

 

//GudinnANNE   ;P

Marcuss bild

Precis, så känner jag med. Allt gnällande som kommer från gnällskitarna gällande plun är ju bra mycket tråkigare att läsa än vad det är att läsa hans inlägg. Man kanske ska testa emesen.

Förresten mindlight, när du taggar ska du separera de olika med ett comma. Annars hade du en kategori som heter "ubuntu amsn plun" istället för "ubuntu", "amsn", "plun"

polters bild

Jag är personligen skyldig till att mata troll lite då och då. Jag lyckas för det mesta hålla det för mig själv, men ibland slinker det ut en sanning eller två. Smile

Tack för kvällsläsningen!

mindlights bild

Du är inte ensam... ingen är ofelbar, varken Polter eller Mindlight Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

lokpests bild

"Waaah! Debian never keeps its release schedules!"

Okay, lets make a Debian-like distribution that hits its schedules and is close to bleeding edge.

"Waaah! Ubuntu ships buggy stuff!"

Grrrrrr.

jonasbjorks bild

Har du inte lärt dig av historien? Ubuntu LTS 6.06 var ju en bra början, där man lyckades krasha Xorg hos tusentalsanvändare - med en uppdatering - i en LONG TERM SUPPORT. Det känns ju tryggt att köra Ubuntu på företagsdatorn.. Tacka vet jag SLED och RHEL, det är stabila - riktiga företagsdistar som fungerar.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

tufftuffs bild

Det är ett jävla skämt att först gagga om hur bra det är med releaser
som är LTS (Long Term Support) och som då är menat riktar sig åt
företag då det är stabilt och har en långsiktig livscykel. Och som
grädde på moset slänger man in en app, i detta fallet då en som
befinner sig i betastadiet, som är något av det viktigaste som finns
idag: Webbläsaren.

 

På sätt och vis kan jag förstå detta. Eftersom releasen skall leva länge vill man ha det nyaste, eftersom ett byte senare är omöjligt. Och kanske man bedömt att webbläsaren är stabil nog och den skarpa versionen kommer tillräckligt snart. Och företagen lär ju knappast rusa runt och installera detta på alla maskiner, utan man gör en ordentlig utvärdering först, när den är klar så finns Firefox stable ute sedan länge. En webbläsare är ju inte en helt ny ide, stabiliseringen av den går nog ganska fort, så det dä med bleading edge håller inte riktigt. Och har man egna applikationer som bygger på Firefox så har man ändå ett portningsarbete att göra. Alternativet är att Hardy Heron är föråldrad om ett halvår. Jag tror knappast det är ett problem att webbläsaren är ny, det viktigaste är att det inte kommer en ny version under distrons levnadstid.

 

Nu vet jag inte om Ubuntu kör Firefox? För i så fall finns ett till problem, pga Mozilla:s licensregler går det inte at underhålla Firefox efter att Mozilla slutat underhålla den. Och då är man körd vad gäller Long Term Support. Det är en viktig anledning till att Debian istället har IceWeasel.

 

Även openSUSE har gjort så här, bla med OpenOffice. Där den skarpa utgåvan av OpenOffice kom med bland de första patcharna. Jag vet inte om det var relaterat till SLES/SLED på något sätt.

 

//TuffTuff

lokpests bild

Nu vet jag inte om Ubuntu kör Firefox? För i så fall finns ett till
problem, pga Mozilla:s licensregler går det inte at underhålla Firefox
efter att Mozilla slutat underhålla den. Och då är man körd vad gäller
Long Term Support. Det är en viktig anledning till att Debian istället
har IceWeasel.

Fel, det kan man visst, saken är bara den att om man vill göra ändringar i koden som inte godkänts av Mozilla måste man ändra namn och ta bort logotyper mm på programmet. Handlar om varumärken.

tufftuffs bild

Fel, det kan man visst, saken är bara den att om man vill göra
ändringar i koden som inte godkänts av Mozilla måste man ändra namn och
ta bort logotyper mm på programmet. Handlar om varumärken.

 

Konstigt, först säger du att jag har fel, men med resten av meningen bekräftar du att jag har rätt. Vad menar du egentligen?

 

//TuffTuff

 

Lasps bild

År det ingen som har laddat in fedora9? Där finns ingen FF? Eldräven är dööd! Men skinnet finns kvar!

jentins bild

Jag dyker in o påpekar att Mindlight är min idol idag. Emesene är klockren, dock la den in fel sökväg i KDE menyn i opensuse, men verkligen klockren.

Jag tackar för detta eminenta inlägg och bortser från kommentarerna om Plun. Plun's inlägg är den bästa morgongympa för hjärnan man kan ha ;=)

------------------------------------------

"Docendo discimus"