Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

M 080721: Vet du vad din dator _egentligen_ kostar?

Okej.

I helgen fick jag Lidls blad hem i lådan och de hade en liten dosa du sätter i väggen mellan uttaget och kontakten till den elapparat du vill mäta förbrukning på. 99.90kr för en sån dosa tyckte jag verkade vara en smutt sommarpresent till mig själv.

Alla vet vi ju att man kan köpa nätagg till sin burk på över 2000W... Denna märkning är ju som bekant vad agget är typat till, vad tillverkaren lovar att den ska palla att leverera, och inte vad den drar under drift....

 

Så vad drar en modern dator egentligen?

 

Okej. Jag kopplade inte burken direkt till datorn utan körde på en gemensam koppling så jag mäter skärm, subwoofer och dator... kort o gott... hela mitt datoranvändande.

 

Vid första anblicken fick jag en smärre chock... 270W!?!?!?

 

Detta med windows igång (yeah yeah, jag betvivlar starkt att Linux drar så mycket mindre men jag ska följa upp detta blogginlägget med uppdaterad information) och inga appar körandes / ingen aktivitet förutom Firefox och skrivandet av detta inlägget.

 

Ska snart dra igång BF2 och då lär jag väl få chock v2.0 då mitt GeForce GTX8800 säker hostar upp wattalet ytterligare några hack bara för att GPU-fläkten kickstartar... vad den sen drar i full gejm-mode 1920x1200x32 vettefan... men inte lär det bli mindre än det värdet jag får just nu.

 

Hell... det är tungt att vara IT-fanatiker i dagens sajbervärld... undrar vad jag tjänar på att dra ner mina P3 1GHz och min P3 800Mhz som står o går som firewall och som ftpserver... som sagt...återkommer i ärendet.

Skriv gärna något om det är så att det finns intresse av dessa mätningarna och kom gärna med förslag på vad jag ska mäta mer... min 5 år gamla LG 28" tjocktv i standbyläge står på tur...tvättmskinen och diskmaskinen likaså...

 

Ps. Min burk är en intel core duo 2.4GHz E6600 med 2GB ram (tror det var DDR2 6400) och 2x500GB Sata-II seagate-diskar och 2xHitatchi Sata-I 400GB med Nvidia GeForce GTX8800... Skärmarna är två Samsung, en SyncMaster 245B och en SyncMaster 181T.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

iampenguins bild

He he, jag gjorde en total energi inventering för 1 år sedan, med mälarenergis kalibrerade utrustning de lånar ut gratis. Drog igång Windows XP vid dåtiden och hade ett värde på 250 watt i timmen (misstänker det var ATI kortet samt 4 diskar som var boven). Gjorde samma mätning under PCLinuxOS och fick ett värde på 200 watt i timmen. Det är en rätt rejäl skillnad kan man lugnt påstå. Trippelkollade inställningar såsom eventuella vilolägen och fick ändå ungefär samma resultat. Tänkte göra om det snart igen och försöka luska ut närmare vad det verkligen kan bero på. Exempelvis testa olika ålder på drivrutiner till grafikkort och om det kan vara sådant som spelar roll exempelvis.

 

Däremot fick jag en oväntad chock när jag mätte en extern nätdisk jag har då den ensam drog 80 watt i timmen. Efter det slog man på vilofunktionen hårdare på den prylen.

 

Men när man mätt genom rubbet i sitt hem, inser man hur jädra mycket el man slösar med egentligen och att det är rätt onödiga summor på flera tusen om året det handlar om. Det här hemmet drar rejält mycket mindre nu för tiden.

 

Var kul och intressant att mäta och dona.

polters bild

Tjock-teven drar troligen mindre än de flesta LCD/Plasma skärmar som finns ute på marknaden numer. Överlag är gamla tjocka teve-apparater betydligt mer ekonomiska än nyare platta motsvarigheter.

fedors bild

Köpte en billig mätare på clasohlson.. Det som slog mig mest var hur mycket ström datorer drar när de är avstängda. Mitt hela system drar över 16 watt och nätsladden till en thinkpad drar 4 watt bara den sitter i. 

Lasps bild

Jag har länge velat göra ett databasbaserat program med en grafisk presentation där man prickar in varje pryl som har en sladd kopplat till ett vägguttag.

Så kan man mäta varje enhet och sätta upp ett schema för drift så kollar man mot mätaren om det stämmer något så när.

Jag tror att det är viktigt att ha koll på grejorna

Jag har mätare, har bra databasverktyg, vad skall man använda för grafisk presentation?

jentins bild

Jag erkänner att det hade varit roligt att testa, men samtidigt måste jag erkänna att jag tillhör förmodligen kategorin som hellre blundar för det faktum att saker drar ström i hemmet.

 

Nu är det inte så att jag inte är medveten, jag försöker göra miljömedvetna val som ligger inom kategorin "Vad Jentin anser vettigt" Samt ersätter jag lampor mm med lågenergi lampor där det fungerar.

 

Men jag behöver min server, och min externa disk igång, så istället för att våndas över hur mycket det drar så blundar jag för de faktum jag anser nödvändiga.

 

 

 

 

 

-------------------------------------

Linux e skitkul

Marcuss bild

pst. 2 radbrytningar behövs inte mer.

jentins bild

:=)

-------------------------------------

Linux e skitkul

iaidokas bild

Mmm, jag har tänkt på det där.  Prylarna i mediarummet och hemmastudion sitter på grendosor med brytare, så de drar ju bara när jag faktiskt använder dem.

Men bruksdatorn står på dygnet runt, och när den köptes dimensionerades
den för datorspel, nuförtiden spelar jag bara emacs och YouTube, så
prestandakraven har gått ner avsevärt.  Som "väl" är så håller slitdelarna i den på att ge sig, och jag är för lat för att byta, så det blir ny dator, och nästa maskin kommer att bli något strömsnålt.  Förmodligen en Ebox (stationära versionen av Asus Eee PC).

 

Test.

Test.