Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

M: 080812 - Nytt jobb, mer Microsoft och en ny värld att förvrida med Ubuntu :)

Jahapp.

Så fick man det tragiska beskedet fredagen den 13:e Juni.... Stjärnsäljaren slutar vilket får till följd att ena bolagets tjänster kommer efterfrågas mindre vilket får till följd att den tekniker som är dedikerad åt det bolagets kunder nu inte behöver lånas ut och följaktligen kommer flyttas hem.

Det får till följd att man blir övertaliga på bolaget jag jobbar på och då puttas jag ut...

 

Tankarna var många den morgonen jag läste det där emailet från VDn som inte kom med detaljer om vem som skulle ryka. En av tankarna var mer åt Jahapp-nu-var-ju-jag-sist-in-hållet, vilket senare skulle visa sig vara ett korrekt antagande.

Fördelen var väl att jag fick stanna hemma med lön tills allt var klart, om jag ville alltså.... Det är ju inte helt fel när sommaren precis börjat.

En vecka gick och förhandlingarna med facket avstyrdes av mig då jag a) visste att jag redan var rökt då jag var sist anställd (egentligen inte men bolaget var tillräckligt litet för att kunna undanta två valfria personer från LAS-ordningen) och b) jag trodde mig själv kunna förhandla då jag kände de ansvariga personerna efter två års anställning.

För att göra en lång story kort så kan man säga att jag avsade mig anspråk på återanställning inom 10 månader mot att jag fick 3 månaders lön i en klumpsumma.

En vecka senare skrev jag under anställningsavtal på annat bolag där det ser ut som att jag kommer trivas MYCKET bra... dock är de helt dotifierade vilket innebär Microsoft IIS, SQL, CRM, Exchange och Internet Explorer, vilket säkert många av er som inte känner mig tror är miljön jag trivs bäst i... vilket inte är helt sant.

Firefox åkte in dag 1. Lika så KeePass och TrueCrypt. De kör ZenWorks så jag får vara försiktig med vad jag gör med min burk tillsvidare men ungefär på eftermiddagen dag 1 åkte Ubuntu och en grub med XP och Ubuntu som bootval.

 

Måste faktiskt säga att Ubuntu 8.04.1 lirar löjligt bra hittills. Tillochmed min fingeravtrycksavläsare aptitudeade jag in på mindre än 5 minuter... löjligt.

Det är version 0.3 så det funkar bra men förvänta er inga snygga realltidsbilder på avtrycksscanningen som i windows eller bekräftelse på att ditt fingeravtryck var felaktigt när du kör sudo.

Dock håller jag på att få krupp på Nvidias förbaskade sunkdrivis och managementverktyg för dualscreens.
Det funkar helknäppt.

Jag vill för det första inte köra dual head på något sätt. Vad jag efterfrågar är Windows defaultbeteende som är att när dator startas så används interna LCD-skärmen som vanligt. Med rätt färgdjup och upplösning.

När datorn är dockad och locket stängt innan start så ska e-x-t-e-r-n-a skärmen kickas igång med rätt färgdjup och upplösning.... och det är fanimej helt %¤&!/"/(!""!!"!"#¤¤%% skruvat.

Det enda som är säkert är att a) interna skärmen drar igång eller b) X krascha 3 ggr och hoppar upp i Ubuntus "safe mode" med få men gigantiska pixlar som följd.

 

Någon som har ett tips?

Det rör sig om en Dell Latitude 630c.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

annes bild

Grattis till det nya jobbet!! Och om du får höra om några "blondin-jobb" där i Långtbortistan så kan du ju hojta till.

Jag har suttit i eftermiddag och nu på kvällen och avlusat min jobbdator från OSS-program och annat sånt som inte bör vara där för imorn lämnar jag in datorn för ominstallation igen. Funderar på att också göra dualboot på den sen. I vilket fall som helst så kommer Truecrypt definitivt in från början den här gången!

 

 

 

mindlights bild

Har du kollat här om någon vet om det finns ett ledigt jobb för en skitbra projektledare?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Installerade thinkfinger (hette det va?) på min Dell-dator (XPS M1330) och kunde därefter bara använda fingeravtryck vid gksudos. Har du samma problem? Möjligt att jag installerade nåt PAM-paket för mycket...

Kan det vara så att om locket är stängt så tolkar den det som att den skärmen inte är inkopplad, och att den på förhand väljer den externa?

Själv har jag inga större bekymmer med dual, men jag använder å andra sidan ingen dock och brukar inte ha dator ihopfälld. Stänger jag locket så slocknar tv:n också även om jag bara har den som inställd skärm. Det är lite jobbigt. Har en xorg.conf-fil som är inställd med TwinView (tror jag). Startar jag datorn utan HDMI-kabeln i så går det bra att sätta i den efteråt, och använda funktionstangenten för skärmbyte. Så nära hotplugging man kan komma med dagens Xorg antar jag Smile

mindlights bild

Thinkfinger ja.

Och jag följde en guide som med fotnoter pekade ut vad som buggade, med länkar till launchpad etc, och vad som var åtgärdat i Hardy m m.

Den guiden snackade om buggar i gksudo och annat så leta runt lite (har inte kvar guiden tyvärr) och det enda jag gjorde var att installera Thinkfinger och sedan byta ut lite i en conf under /etc som hade med pam att göra.

"Kan det vara så att om locket är stängt så tolkar den det som att den
skärmen inte är inkopplad, och att den på förhand väljer den externa?"

 

GAH! Det är ju det jag vill uppnå!!! Interna skärmhelvetet på 14" (widescreen) vill jag ju slippa då jag har en stor extern... men NEJ... Ubuntu envisas med att köras internt på den stängda skärmen och inte på den externa Tongue

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Tror jag väntar med thinkfinger tills Intrepid. Har gjort en ominstallation av Ubuntu som fungerar riktigt bra just nu Smile Det går ju rätt bra utan det också.

Har det någon betydelse hur man anger skärmarna i xorg.conf? Om man t.ex. anger den externa som förstaskärm, använder den då den interna så länge man inte har den externa inkopplad, men "byter" till den externa så fort man startar med den i? Eller resulterar det bara i att båda används om båda är inkopplade?

mindlights bild

Äh...vägrar att pilla xorg... GUI GUI GUI Wink

 

Stora felet tror jag är Nvidias inställningsprogram som pumpar in nvidiaspecifika grejor för att få in egen magi i xorg.conf...

att sedan gå in o pilla själv är lite av självmord känns det som.

Är lite trött på knacka conf-filer så jag väntar på att någon topleveldev lessnar och fixar till det med en fet patch i Ubuntus repo Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Tror inte det är så farligt faktiskt. Har inte haft några problem själv. Märkte väldigt stor skillnad mellan xorg.conf-filerna före och efter uppgraderingen, den hade blivit mycket mindre efter så jag tolkar det som att det låg en massa skit i den före. Fungerar precis likadant dock.

Men visst har du rätt, det borde gå att ställa in. Smile Vad händer om du har båda skärmarna inkopplade, och skiftar screen-nummer? Har för mig det går i gui:et. Tänkte om man sparar en xorg.conf-fil där externa skärmen är satt som primär, så kanske den startar med den bara.

mindlights bild

Det där är en historia som är anledningen till att jag gav upp från början typ.

Screen 1 = Laptop-ikon

Screen 2 = Extern skärm-ikon.

Laptopen går inte att autodetecta, vilket jag iofs kan acceptera (men det borde inte vara rocket science) men den funkar. Externa är Disabled. Så jag sätter den som Default / Primary, eller vad det nu heter, för att sedan deaktivera den interna skärmen.

Det är här jag tappar förtroendet... Ikonerna blir två olika externa skärmar utan att förklara varför. Visst, vi pratar presentation och inte funktion nu men håll med om att någon i Bangalore, eller var deras utvecklingsavdelning nu sitter, har fått hjärnsläpp.

I varje fall: Hur jag än gör kommer det inte att funka att få upp skärmen på den externa och släcka den interna och egentligen  är hela detta förfarandet puckat. Den funktion jag vill ha ska / bör vara automatisk. Det är mest logiskt.

Om locket är stängt vid uppstart, visa bild på extern om sådan finns inkopplad. Finns inte en sådan visas bilden på interna. Startas datorn med locket uppe visas bilden på interna...

De lösningar vi snackar om här är ju en produkt av att ovanstående inte fungerar och jag misstänker starkt att genom att aktivt välja extern skärm har jag gått ifrån den automagiska världen och lagt mig på en ytterst manuell nivå i stil med Windows 98.

Och det var inte avsaknaden av 16-bitars OS som fick mig att sukta efter Linux i första taget, eller hur? Laughing out loud

(Alltså, jag är tacksam för hjälpen och råden men det gnager ändå inom mig att "rätt" sätt inte kan vara att manuellt ställa in vilken skärm som ska visas Laughing out loud )

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Vet inte om det är så mycket hjälp som ett sätt för mig att få reda på vad som fungerar och inte fungerar Tungan ute

En annan sak jag undrat över är hur samma situation skulle hanteras med två externa skärmar, dvs med en stationär dator. Tror du båda hoppar igång vid uppstart? Bör väl göra det med, även om man kan tycka att en laptop är ett litet undantag.

Var ligger problemet, egentligen: I Xorg eller i nvidia-settings? Xorg aktiverar väl alla skärmar tämligen blint?

Kanske ser lite annorlunda ut i nästa version som har hot-plugging. Känns som en ganska naturlig utveckling att det även får bättre kontroll över sånt här.

mindlights bild

Jag har ett GeForce 8800GTX där hemma med två skärmar kopplade via DVI och nej...det är inte logiskt där heller Laughing out loud

Jag är HELT säker på att det är Nvidias implementation och sunkiga dualhead-egna-lösning som spökar.

Om jag kör "vesa" som driver så hoppar den externa igång som den ska med full upplösning.

När jag orkar skja jag sätta mig ner och kolla hur jag fipplar kommandon o syntax i xorg när det gäller nvidias driversektion.

 

Jag kan lugnt säga att mina erfarenheter av konstigheter med grafikkort i X och Linux till 99% slutar med slutsatsen att Nvidia och ATI har velat pusha in en massa funktionalitet men bara tillsatt pengar för en juniorutvecklare och ingen projektledare.

Det är i varje fall känslan jag får.

Istället för att 100% stödja de funktioner som X.org redann har när det dual-head-liknande funktionalitet så vill man göra egna abrovinkler som ska fixa det vid sidan om i drivis o liknande MEN man tar inte höjd för de konsekvenser det får för X och vad X förväntar sig.

Men det är bara min åsikt och känsla.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Jo, men jag är nog benägen att hålla med, trots att jag inte vet så mycket om vad Xorg klarar att göra själv. Nvidia-settings är bra mycket bättre än för ett antal år sen när jag först försökte få igång tv-out i Linux, men det känns fortfarande för klent och buggigt såtillvida att inställningar ibland inte vill tendera att stanna kvar.

Sen finns det ju andra problem, så som strömsparlägen och dylikt som verkar vara relaterat till buggiga drivrutiner. Eller lidswitch:en, fast det vet jag inte om det beror på drivrutinerna med säkerhet. Kan ju vara glapp också (skärmen brukar slockna för att sedan tända sig straxt därefter när man fäller ner den).

Kristians bild

Mycket intressant google talk föredrag kring Xorg http://www.youtube.com/watch?v=-oFxhqYn-g0

 

 

---------------------------------------

 

mindlights bild

https://wiki.ubuntu.com/ThinkFinger

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...