Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

GhostBSD

Har du varit nyfiken på BSD men tyckt att saker varit för krångliga. Alla som provat att installera exempelvis FreeBSD vet hur mycket pill det kan bli innan man är klar. Det är visserligen en av tjusningarna med FreeBSD, men ibland så vill man ju bara genomföra en installation på enklast möjliga sätt och få tillgång till ett fullt fungerande system.

GhostBSD är en livecd som man kan installera till datorn om så önskas. GhostBSD bygger på FreeBSD och man har tillgång till paketsamlingen från FreeBSD via GhostBSD.

Det finns en del kvar att fixa med i GhostBSD men den ensamma utvecklaren har gjort ett riktigt bra arbete hittills. Och med lite hjälp så kan detta bli ett riktigt bra alternativ för dom som vill uppleva lite BSD utan att behöva pilla en massa själv.

Jag kör GhostBSD och kan meddela att systemet fungerar riktigt bra. Installationen fungerade felfritt och var riktigt enkel. Dom brister jag upptäckt hittills är mest relaterat till språk.

Mer om GhostBSD på deras hemsida: http://ghostbsd.org/

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kyllings bild

GhostBSD

Med tanke på att du skriver att det är endast en utvecklare är det utmärkt utfört arbete med att göra FreeBSD mer omtyckt och tillgänglig för fler användare. Gnome är alltid uppskattat. Annars är BSD alldeles utmärkt ur säkerhetssynpunkt, förmodligen en säkrare lösning än vad Linux erbjuder. Vem bryr sig med de förhållandevis få BSD användar som finns i världen.

"Gnome meet FreeBSD", GhostBSD har en umärkt och enkel grafisk installationprocess.

Men några frågor återstår?

Språket är nu engelska, (svenska?)

Programtillgänglighet

Media och codecs

Den ständiga frågan hur funkar bankID med GhostBSD. Vi är många som tvingas använda deras applikation för att utföra våra banktjänster. 

mr007xs bild

http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/articles/explaining-bsd/why-is-bsd-not-better-known.html

I installationsprogrammet så finns bara stöd för engelska. Dock så kan man få svensk tangentbordlayout. Det arbetas med stöd för fler språk under installationen. Gnome är på engelska när systemet är installerat men det går att fixa manuellt.

Jag har fullt upp just nu men jag har tänkt börja så snart det bara är möjligt att få till svenska i GhostBSD. Bland annat.

Angående programtillgänglighet så har man tillgång till samma som i FreeBSD. Se http://www.freebsd.org/ports/index.html för mer information. Där kan man söka innan man avgör om Free/Ghost är för just dig,

Får återkomma med media och codecs. Det finns program för det men jag kör själv aldrig musik/film så jag har inte testat.

Jag har inte bankid så jag vet inte. Har heller ingen möjlighet att testa eller se till att det kommer fungera eftersom jag inte har tillgång till det. Fungerar det i vanliga FreeBSD så fungerar det även i GhostBSD. Mer kan jag tyvärr inte säga om just det.

kyllings bild

Tack för svaren. Smile

"att få till svenska i GhostBSD. Bland annat". En bra ambition om ledig tid är tillgänglig.   

Development Release: GhostBSD 2.5 RC2

http://distrowatch.com/?newsid=07021

Release announcement: http://ghostbsd.org/2011/news/ghostbsd-2-5-rc2-available-for-testing/

kyllings bild

Development Release: GhostBSD 2.5 RC3

"FreeBSD-based desktop operating system with a choice of GNOME or LXDE desktops".

"GDM now allows users to choose their language for the GNOME session"

"It is based upon FreeBSD 9.0-RC3 and includes a number of changes and bug fixes: CUPS should now be working with most printers; LXDE USB image and CD image are ready to download and use".

Release announcement: http://ghostbsd.org/2012/news/ghostbsd-2-5-rc3-released/

Källa: http://ghostbsd.org/ och http://distrowatch.com/?newsid=07062