Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Värstingdatorer

Jag har haft en period där jag testat lite distributioner av ren nyfikenhet. Jag har varit intresserad av att se vad som händer bland dom större linuxdistributioner. Har märkt att jag har för gammal hårdvara för att kunna ta del av vissa saker.

Fedora kan jag inte installera alls för jag har för lite ram. OpenSUSE ville inte starta Gnome ordentligt så jag fick se en taskig version av Gnome istället. Verkar vara höga krav på Gnome 3. Varför fedora krånglar vet jag inte för jag har försökt installera fluxboxspinnen också med samma resultat.

Det är sådana tillfällen som gör att man är tacksam för dom små distributionerna som fokuserar på fullt fungerande grejer istället för att ha med det allra senaste. Visst man kan slänga ut pengar på nya datorer och följa med utvecklingen. Men varför skrota fullt fungerande datorer?

Jag gillar utvecklingen men det känns lite trist att man skapar saker som kräver rejäl hårdvara. OpenSuse har i alla fall gett en möjlighet att köra deras dist genom att man väljer annan miljö vid installation. Fedora ställer samma höga krav oavsett miljö. En tumme upp och en tumme ner där.

Det var som sagt kul att testa och se hur det står till i linuxdistributioner av högre popularitet. Men jag kommer inte byta ut mina kwort, freebsd, ghostbsdinstallationer...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Ja, läget är som du beskriver. Kraven på bl a RAM ökar hela tiden. En live dvd med KDE på 1 GB eller mera  körs inte snabbt om man inte har RAM på 3 GB eller mera i datorn. Jag har en laptop med 6 GB RAM. Den känns rätt.

Gnome 3 kräver bra (nya) grafikkort.

LINUX.EXTON.NET

mr007xs bild

Har du någon koll på vad minimikravet är för Gnome 3 på grafikkort. Den dator jag testat med med "bäst" grafikkort har 256 MB. Gammalt visserligen men jag kan spela rätt tunga grafikspel på samma dator och det känns "flummigt" att jag inte kan köra Gnome 3.

extons bild

Förslag: Testa "nya" Ubuntu 11.10. I andra distar krävs proprietära grafik-drivrutiner för Gnome 3. Dessa kan du alltså inte installera när du kör systemen live.

LINUX.EXTON.NET

atas bild

Det spelar ingen roll vilken prestanda du har på grafikkortet. Det viktiga är att drivrutinerna fungerar som de ska.

Mitt intel gma 950 spelar inte så många spel, men det har inga problem att köra dagens desktops.

Har för mig att Gnome vill ha stöd för opengl 1.5 och kde opengl 2.0 men det stöder de flesta kort det är  drivrutinerna i regel som saknar funktionalliteten...

Angående kde och minne så går det utmärkt att köra med 1GB. Man får bara vara lite försiktig med nepomuk (om man vill använda det) och begränsa minnesanvändandet lagom mycket.

 

extons bild

Vad jag skriver om "kde och minne" avser alltså live-körning (från skiva). När man kör från hårddisk klarar man sig bra med 1 GB.

LINUX.EXTON.NET

atas bild

Där är det möjligt att du har rätt. Jag har nog inte provat en livcd med kde på många år.

extons bild

Möjligt? Vem som helst kan förvissa sig om att jag har rätt genom att köra en live cd/dvd med KDE4 i en dator med 1 GB RAM. (Det går givetvis oftast, men det är ingen trevlig upplevelse).

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

 Se det från den ljusa sidan, du får ju WOBBLY WINDOWS AND DESKTOP CUEBZ! Och PulseAudio, och binära loggfiler i ett odokumenterat format som kan ändras när som helst och alla andra fantastiska "förbättringar" som hör det "moderna" Linuxskrivbordet till!

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Jippie!

Nä det är därför det är bra att det finns "riktiga" distrobutioner.