Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ändrat filnamn på grub.cfg

När jag startade upp min bärbara dator idag så möttes jag av Grub Minimal. Försökte få iordning datorn i det läget men vad jag än gjorde så fick jag inte min dator att starta upp.

Startade datorn med en livecd som jag hade liggande hemma och när allt var igång så kollade jag vad denna miljö hittade när det gällde hårddisken och allt den kunde hitta var själva bootpartitionen och inget annat. Resten av disken är LVM och jag kunde inte få tag på detta alls trots en del försök. Ville försöka rädda det som fanns på datorn.

Kollade igenom bootpartitionen för att finna vad problemet var men missade felet flera gånger. Av en slump så märkte jag att grub.cfg var omdöpt till grub.cfg.new. Jag kopierade filen så att jag fick en grub.cfg och startade om datorn. Nu startade den upp som vanligt.

Den enda förklaring jag har på det som uppstått är det som hände igår. Jag skulle installera eclipse och startade synaptic. Jag fick ett felmeddelande om att nåt hänt med dpkg. Och jag fick köra ett kommando i terminalen (minns ej vilket). Detta började greja med kärnan osv. Efter det så fungerade synaptic och jag installerade eclipse. Stängde ner datorn kort därefter.

Jag har inte använt själva dpkg kommandot på flera veckor och apt-get via synaptic en gång den gångna veckan. Vad som fick dpkg att krångla och i slutänden fick mitt system att fela vet jag ändå inte. Har aldrig varit med om sånt här förrut och jag har använt linux bra länge. Det är i alla fall tur att man aldrig ger upp och att man vet tillräckligt för att kunna felsöka. Och att man har en gnutta tur...