Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Kampen för att få tillbaks pengar för oanvänd XP-OEM-Licens har börjat!

Ja, jag har som sagt en bärbar dator på inkommande och denna levereras givetvis med Windows XP OEM förinstallerat. Eftersom jag inte har tänkt använda detta OS försöker jag nu få tillbaks pengarna för denna oanvända mjukvara. Hur det går kan ni läsa mer om här: http://ubuntu-se.org/forum/viewtopic.php?id=1304

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

curiums bild

Lycka till! Smile
___________________
Det här är min signatur

--

distens bild

Har själv tänkt att göra samma sak men det har inte blivit av.. Så jag hoppas det går bra! Om du lyckas så tanker jag fan också göra det. Har alltid velat ha en bärbar dator men man vill ju inte sponsra windows.

Lycka till!

pcfixarens bild

Kanske skulle PLus med sverker olofsson kunna hjälpa dig med detta sen finns det något som heter uppdraget, jag tror det brukar vara ett inslag i uppdrag granskning.

Svt har även ett nytt program på gång som heter Login
Vi är många som skulle vara intreserade av att veta hur det går för dig

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

qufits bild

förbannat bra läsning Smile
keep up the good work Wink

Om jag köper ny burk ska jag nog också göra samma sak... Och det är då innan jag köper den... Så först till microsoft och säga att jag tänker köpa den burken från den återförsäljaren och den ska vara utan windows... Sedan ska den skickas hem till mig...

//Martin

ein.anderssons bild

Jag har två kompisar som lyckats, En fjutis-siemens köpt ifrån onoff. Samt en annan som köpte nått märke jag inte vet just nu men han fick också tillbaka pengar och då direkt ifrån microsoft.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

margus bild

Jag blir så glad när jag läser detta. Det är så skönt att veta att fler bryr sig och tycker att detta är tokigt. Jag trodde jag var ensam i världen om att bli förbannad över sådana här saker. Jag är inte fullständigt knäpp Smile

rejass bild

En kompis till mig gjorde samma resa för ett par år sedan. Han talade med Microsoft som skickade vidare till leverantören av Datorn. Det slutade med att han fick lämna tillbaka produkten (som det stod i EULA) och fick pengarna tillbaka. Problemet är att "produkten" var hela datorn, alltså inte bara Windows ...

/Marcus

herr js bild

Roade mig med att kika runt på Acers internationella sidor.Av någon anledning är Acer i Indien nästa lika enkelriktade som Acer i Sverige vad det gäller att leverera bärbara med endast ett operativsystem som val.Alla TravelMates/Aspire utom en säljs nämligen enbart med ..... Linux.

urbans bild

Bra att någon tar tag i den här microsoftskatten igen. Naturligtvis finns det ingen lag som hindrar företagen att sälja en dator utan OS eller med Linux förinstallerat. Däremot finns det förmodligen mer eller mindre skumma avtal mellan datortillverkarna och Microsoft.

Självklart ska kunden få välja OS och andra program och självklart ska man inte behöva betala för en produkt som man inte vill ha. Jag har förresten skrivit en liten saga om det här http://www.linuxportalen.se/node/1572

Att man skulle behöva säga ja till EULA för att starta datorn måste vara rent bull... Boota från en LinuxCD, så startas inte tramset över huvud taget. Kanske skulle du filma eller bättre, göra det i vittnens närvaro. Vittnena bör nog helst vara ansedda persomer som inte är släkt med dig eller i övrigt är beroende av dig.

För några år sedan hade man en Windows refund day eller något liknande, i huvudsak i USA, vad jag har förstått. Googla på det för mer tips.

Vad säger konkurrensverket? http://www.kkv.se/

_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

netbears bild

Skickade för några veckor sedan ett mail till konkurrensverket där jag förklarade för dem hur marknaden för bärbara datorer såg ut. Samt refererade till ett par lagtexter som de själva har lagt ut på sin hemsida för att förklara vad brott mot konkurrenslagarna är. Fick då svaret att deras it-expert var på semester till den 7 augusti så jag lär väl få ett svar när som helst.

Ska se vad de svarar. Nästa steg blir EU-kommissionen. Inte för att jag tror att det hjälper men något måste ju vara det som får bägaren att rinna över.

I min tolkning av Svea rikes lag är det förbjudet för ett enskilt företag att beskatta försäljning av bärbara datorer.

-------------------------------------------
Björn (netbear)
Numbers don't lie, people do.

------------------------------------------- Björn (netbear) Numbers don't lie, people do.

majas bild

Så underbart att se att någon mer intresserar sig för detta ämne. (Rätt många verkar det som Smile) Jag ska själv köpa en bärbardator men vill inte sponsra Microsoft. Även jag har nu mailat Acer med lite frågor. Ett mail till Plus är också på väg.

Lycka till!
/Maja

nahojs bild

Jag har redan skrivit till Plus! Jag tänkte be er om en tjänst, för att få folk att reagera behöver vi alla göra våra röster hörda! Jag tror att ni alla håller med om att det här är en viktig kamp att föra! Skriv därför också ni till plus och säg vad ni tycker om microsofts monopol på bärbara datorer! Om vi är många som hör av oss kanske de uppmärksammar problemet i något program!

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=35421&lid=puff_491007&lpos=extra_0...

Tänk på att det inte tar många minuter att skriva ett inlägg, men om vi kan få det här att uppmärksammas... Oj oj oj! =)

ein.anderssons bild

Snacka precis med en av mina kompisar på msn,
Var tydligen en Compaq dator (På den tiden compaq var compaq). Och de vägtra också att ge tillbaka pengar varvid han ringde microsofts support direkt och de gav honom en adress att skicka in skivan och strax där efter fich han tillbaka några hundra ifrån Microsoft direkt.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

curiums bild

Nja.. snarare 60/40.. Vilken dist är det på dom?
___________________
Det här är min signatur

--

pcfixarens bild

Skulle man inte kunna flytta denna tråd och lägga den på ett annat ställe så att man hittar igen den och den inte rinner ut i sanden som det har gjorts tidigare när windows skatten har kommit upp
bara ett förslag

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

"Acer i Indien nästa lika enkelriktade som Acer i Sverige vad det gäller att leverera bärbara med endast ett operativsystem som val."
Jag kollade din länk och hittade vissa laptops med linux och vissa med windows.
Så det verkar finnas mera val i indien.

distens bild

Nu har jag också skrivit! Hoppas man får ett svar! Smile

nahojs bild

ein.andersson: Det är goda nyheter! Gällde det också OEM? För när jag ringde MS så ville de inte ha med problemet att göra!

qufits bild

Gäller väll inte bara bärbara datorer? Finns ju datorer som man får windows med när man köper den...

//Martin

jannes bild

Undrar om frakten från indien överstiger windows-skatten här hemma?
_________________
Never deprive anyone of hope... it might be all they have...

_________________ Never deprive anyone of hope... it might be all they have...

margus bild

***The Linux that is pre-loaded is a free version and would have limited functionality until another operating system is installed

herr js bild

Vet inte vad du menar med 60/40.Förklara gärna.

1640,2420,3210,3240,4150,5500 säljs enbart med Linux såvitt jag kan se.

5000 säljs med både Linux och Windows XP.

Travelmate 3000 kan enbart köpas med Windows XP.

C202 är en Tablet Pc.

jonasbjorks bild

Sammanfatta och skapa en sida i wikin *tips*

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

"han ringde microsofts support direkt och de gav honom en adress att skicka in skivan och strax där efter fich han tillbaka några hundra ifrån Microsoft direkt."

Men du får inte en skiva till alla datorer utan kanske bara en räddnings/återställnings partition.
Hur gör man då?

nahojs bild

Underbart! Ni andra som skriver till plus, eller media i övrigt för den delen, rapportera gärna tillbaks med vem ni kontaktat och vilken respons ni fått!

Nu ska vi se till att få upp det här till allmänhetens vetskap och medias granskning!!

ein.anderssons bild

Vad laptopar, var för runt 2001 - 2002 någon gång som detta hände.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

nahojs bild

I morgon är det måndag och myndigheterna är åter kontaktbara. Närmast skall jag väl ringa konkurrensverket och se vad de har att säga i frågan.

Kampen går vidare!

curiums bild

Varför inte sälja dom utan då? :-S
___________________
Det här är min signatur

--

curiums bild

Kollade lite snabbt och då såg det ut som om man kunde få 4 med XP och 6 med Linux.. Men jag kanske kollade för snabbt. Kollade bara länken du skickade..
___________________
Det här är min signatur

--

Jag blir nog tvungen att köpa en laptop imorgon och jag vill inte ha windows på den.
Anledningen är för att kunna sköta datorerna på jobbet även under semestern. (chefen ringde nyss)
Och det kan jag göra från linux där jag trivs. (jag saknar BSD människorna i denna debatten)
Jag kommer på den på företagets vägnar kräva tillbaka pengarna.
Men om det blir en ACER eller inte beror på priset då jag inte behöver en kraft burk utan en billig rackare.

nahojs bild

NYA BESKED FRÅN ACER! Trött på att vänta på svar ringde jag dit själv.

Det finns INGEN möjlighet att få tillbaks pengar. Enligt killen på supporten jag talade med idag har jag inte ens möjlighet att neka till EULA när jag startar datorn. Han menar att jag gått med på alla avtal genom att köpa datorn. Han hade trots detta ingen möjlighet att ge mig någon kopia på vad jag uppenbarligen godkänt! Han förklarade vidare att man inte får sälja datorer utan operativsystem ("plockdatorer" räknas ej), men han erkänner att acer endast säljer bärbara datorer med Microsoft-mjukvara.

Vidare säger han att EULA som den ser ut på en "orginalskiva" inte har något med deras version eftersom det är deras egen. Därför skulle inte "full refund"-avtalet gälla deras verison (eller OEM-versioner i allmänhet om jag förstod honom rätt). Jag hade inte heller här någon möjlighet att få någon kopia på deras användaravtal. Hmm... Det där sista KAN väl inte stämma? Ett avtal måste väl finnas? Annars skulle man ju kunna kopiera fritt, installera på flera maskiner mm...

Tonen är idag också mycket mer kort och otrevlig. Han anser helt enkelt att frågan är obekväm, enligt min tolkning. Detta ser jag dock som en uppmuntran till er alla att göra världen en tjänst och ringa Acer omgående!

020-25 25 00

Ring omedelbart och fråga hur det fungerar om man inte vill använda sig av windows! Hur får man pengarna tillbaks för den vara man inte bett om och inte fått några alternativ till? Varför vill de inte erbjuda laptops med linux? Vem ska man höra av sig till med klagomål? mm mm...

Om ni som faktiskt vågar ringa och ställa obekväma frågor gör det idag kan jag inte tänka mig att det går obemärkt förbi. Med tanke på att snacket gick redan efter att jag hade ringt, tänk vad de skulle säga om 20 personer till ringde innan de stänger idag!

Kampen går vidare! Kanske ringer acer och ber om ursäkt? (inte speciellt troligt) Om inte annat går kampen vidare gentemot media och den allmäna opinionen! Upplys omvärlden om vad vi anser om detta!

er broder /johan

pcfixarens bild

nu har även jag skrivit till plus
jag har även skrivit till aftonbladet, DN debatt, Svenska dagbladet, Västberbottens Kuriren, Västerbottens Folkblad, Computer Sweden Microdatorn och M3
Vi får se om det kommer in i någon av tidningarna
/ändrat och updaterat lite

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

nahojs bild

Skulle förresten vara kul att veta om någon har ringt Acer angående detta! Om inte annat så efterlyser jag på nytt:

Ring Acer i morgon (måndag) och fråga följande (eller freestyla om ni känner för det):

1. Hur kan jag få tag på en acer-laptop med linux eller annan fri mjukvara?
2. Hur kan jag få tag på en laptop utan något OS om jag nu inte kan få det med fri mjukvara?
3. Kan jag då få pengarna tillbaks för windowslicensen jag inte vill ha och inte tänker använda?
4. Strider inte det mot konkurrenslagen att inte ge kunden något val i fråga om mjukvara?
5. Hur ser användaravtalet för era förinstallerade OS ut? Kan jag få en kopia mailad/postad till mig?
6. Vem ska jag tala med om jag har åsikter i frågan och vill vara med och påverka Acers utbud?

Numret till acers support är 020-25 25 00

Kom ihåg, håll en vänlig och korrekt ton! Det blir omöjligt för dem att blunda för detta om tillräckligt många ringer!

Posta era resultat här!

ps. ta gärna anteckningar under tiden så att vi kan bilda oss en så bra helhetsbild som möjligt, vi vill ju inte att saker ska missuppfattas, det drar ju bara ner vår trovärdighet. som det är nu har jag själv bara mina egna minnen av samtalen att gå på och kan säkerligen ha missuppfattat saker .ds

pcfixarens bild

Aftonbladet på den här sidan
http://www.aftonbladet.se/71000/
telefon 08 411 11 11

Expressen kan nås här
71717@expressen.se
telefon 020 22 22 20
ju mer massmedia som får nys om det här desto bättre

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

nahojs bild

Se ifall du inte kan få kolla på mjukvarulicensen i butiken eller om du handlar på nätet att du kollar upp det redan innan. Oavsett vilken tillverkare...

Om du skulle få kolla på den, PUBLICERA! Wink

jonasbjorks bild

ACER är ingen dator jag kommer köpa i framtiden iaf. Jag har haft ett par olika TravelMate's tidigare.

Dags att damma av vår domän, svartlistad.se ?

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

margus bild

"Han förklarade vidare att man inte får sälja datorer utan operativsystem.. "
Menar han att det står så i Sveriges lag? Kan han ha menat att Microsoft har ett avtal med Acer som förbjuder Acer att sälja datorer utan OS (i utbyte mot rabatter eller dylikt)? Då kan man ju undra hur förenligt detta är med konkurrenslagstiftningen.

pcfixarens bild

Eftersom de inte har upplyst dig innan köpet verkar detta väldigt konstigt i mina ögon
köpte du datorn från deras hemsida eller i någon web butik?

De är enligt svensk lag skyldiga att upplysa dig om vilka vilkor som gäller för köpet och detta måste klart och tydligt framgå antingen på kvittot eller i någon annan handling eller på sidan där du klickade för att köpa datorn om det nu var vad du gjorde
annars är det ett klart brott mot svensk lag
snudd på lurendrejeri faktiskt
Jag kan ta och luska lite efter vilken paragraf man kan hänvisa till

som jag ser det måste det vara ett klart brott mot 19 § Konkurenslagen

19 § Missbruk från ett eller flera företags sida av en dominerande ställning på marknaden är förbjudet.
Sådant missbruk kan särskilt bestå i att
1. direkt eller indirekt påtvinga någon oskäliga inköps- eller försäljningspriser eller andra oskäliga affärsvillkor,
2. begränsa produktion, marknader eller teknisk utveckling till nackdel för konsumenterna,
3. tillämpa olika villkor för likvärdiga transaktioner, varigenom vissa handelspartner får en konkurrensnackdel, eller
4. ställa som villkor för att ingå ett avtal att den andra parten åtar sig ytterligare förpliktelser som varken till sin natur eller enligt handelsbruk har något samband med föremålet för avtalet. Lag (1998:648).

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

nahojs bild

Underbart! Skönt att någon mer engagerar sig!!!

Jag mailade acer och tänkte posta svaret här.

Hej Nille,

1. Hur kan jag få tag på en acer-laptop med linux eller annan fri mjukvara?
Nej vi har inte det.

2. Hur kan jag få tag på en laptop utan något OS om jag nu inte kan få det
med fri mjukvara?
Du far scanna av marknaden och leta efter den typ av erbjudanden fran nagon leverantor.

3. Kan jag då få pengarna tillbaks för windowslicensen jag inte vill ha och
inte tänker använda?
Kontakta microsoft

4. Strider inte det mot konkurrenslagen att inte ge kunden något val i fråga
om mjukvara?
Helt fritt valja nagon annan leverantor an Acer som tillhandahaller barbart med annat operativ. Vi har idag endast MS pa barbart.

5. Hur ser användaravtalet för era förinstallerade OS ut? Kan jag få en
kopia mailad/postad till mig?
Nej. men du kan kontakta supporten 020-252500

6. Vem ska jag tala med om jag har åsikter i frågan och vill vara med och
påverka Acers utbud?
Vart utbud setts centralt. HK ligger i Italien.

7. Står det inte i microsoft EULA att man har rätt till pengarna tillbaka
för licensen om jag inte vill använda det, och hur får jag dessa pengar
tillbaka?
Kontakta microsoft

Mvh
Acer Sweden

Jag finner det konstigt att jag inte kan få en med linux på när det går i indien.

annes bild

Självklart så anser jag att man ska få köpa en bärbar dator utan OS om det är det man vill, och självklart så anser jag att Microsoft ska hålla sin del av avtalet om de lovat att ta tillbaka sitt OS om man inte vill ha det/accepterat det! Självklart är det så.

Men! Om man har köpt en dator med "dittan-datt-hårdvara och Microsoft XP" så ingick man ju det avtalet med återförsäljaren. Kolla vad Acers version av Eula säger så kan du kanske överklaga till Microsoft om de har lovat att köpa tillbaka XP, men avtalet med Acer blir nog svårare att överklaga, tror jag.

nahojs bild

Köpte den på weben via Dialect It-service.

Angående konkurenslagen 19 § punkt 2.

Det är ju precis detta som sker idag! Underbart att du plockade fram denna lagtext! Den lär jag ha nära tillhands i fortsättningen.

distens bild

Som det ser ut på lagtexten så är det här olagligt som de håller på med. Så man kanske borde göra en anmälan?

"De är enligt svensk lag skyldiga att upplysa dig om vilka vilkor som gäller för köpet och detta måste klart och tydligt framgå antingen på kvittot eller i någon annan handling eller på sidan där du klickade för att köpa datorn om det nu var vad du gjorde
annars är det ett klart brott mot svensk lag"

Är det inte så att den informationen skall framgå tydligt och du ska informeras innan du köper/lägger en order.
Har för mig att företags-advokaten på mitt jobb sakt det tidigare, men jag är inte helt säker.

Vad det inte dvd-skivor som dom sa att "licensen" som står innan filmen inte gällde då du ser den först efter du köpt produkten och inte har någon valmöjlighet.
Har för mej det var en dom om det.

Helt klart är att man ska ha rätt att få tillbaka pengarna.
Jag läste för några år sedan att det fanns en förening i usa som åkte till microsoft 1gång om året för att få tillbaka pengarna enligt avtalet, men minns även att det stod att MS aldrig betalat tillbaka någon.

Jag har tänkt göra precis samma sak som dig när jag köper ny burk/laptop.
Så jag ringer till acer och dividerar lite.
Övrigt önskar jag bara lycka till.

nahojs bild

Speciellt konstigt är det att du hänvisas till Microsoft angående pengar. När jag talade med Microsoft sa de att jag måste kontakta tillverkaren... *ping pong*

Riktigt konstigt att de hänvisar till supporten angåede licensen. På supporten sade de senast jag talade med dem att de inte hade någon att lämna ut. (eller som de sa, vi är ganska säkra på att du kommer få licensen när du startar datorn, men det är inget vi kan skicka till dig)

Absurt att de hänvisar till andra tillverkare när du påpekar att det är tveksamt om det går ihop med konkurrenslagarna. Vad har det med saken att göra? Det är ju Acer du talar om och med... =S

Jag hoppas att du, som de faktiskt bett dig om, kontaktar supporten och kräver att de skickar licensen!

*blir bara mer och mer upprörd, tror de att kunderna är några j-la pingpongbollar som de kan skicka fram och tillbaks?*

nahojs bild

Jag hoppas att det är ok att jag postade ditt mail-svar på ubuntu-se.org, Nille!

Tråden hittar ni här: http://ubuntu-se.org/forum/viewtopic.php?pid=7467#p7467

distens bild

Kanske borde maila till Insider och låta Ashberg och grabbarna att infiltrera Microsoft och Acer. hehe.. Smile Skulle vara kul att se iaf.. hehe. Laughing out loud

mindlights bild

Du tittar på konkurrenslagen.
Fel fel fel.

Konsumentköptlagen ska du titta på.

Du godkänner INGET när du köper deras paket och tjänster ( i detta fallet dator + operativsystem ) mer än att du faktiskt betalar för att få varan.
Det är därför EULAN kommer upp som första val. När datorn startas. Om så icke är fallet så borde (min tolkning) du alltså äga ett Windows där inget avtal ingåts. Du får följaktligen göra vad du vill (igen, min tolkning).

OM en EULA medföljer, vilket det måste göra för jag har aldrig sett en ny dator utan det, så är det en av Microsoft författad sådan och där står det bergis om att du får pengarna tillbaka.

Dock är det max 500kr eller nått sånt. En liten OEM-licens för Kalle-på-hörnan-pc-service kostar 800pix men ACER är en något större spelare så de pröjsar betydligt mindre.

Det största felet du gjort (enkelt för mig att säga en sån sak då jag trivs med windows Wink ) är att du inte fått Acers utsaga skriftligt.
Att ens påstå att du accepterar EULAN och andra licensregler som de inte låter dig få se är så korkat att de borde gå en grundkurs i vardagsjuridik.
Både du och Acer lyder under Sveriges rikes lagstiftning (då köp och försäljning sker i Sverige) och om inget annat avtal ingåts som åsidosätter gällande lagstiftning och förutsatt att tillämplig lagstiftning då är dispositiv (kan förhandlas bort alltså) så är det det som gäller. Har du inte skrivit på eller muntligen intygat (bevisbördan ligger på dem) att du accepterar de licensregler som de menar gäller....så gäller de inte. Punkt.

Snacka med dem igen. Lugnt och sakligt.
Ta upp punkterna en och en och fråga om vem du skickar en skriftlig fråga så att du kan få ett skriftligt svar tillbaka.

Sen har du alltid distansköpslagen om du vill kosta Acer pengar.
jag tycker det är fel att försöka suga ur tillverkare så mycket pengar som möjligt för att de inte levererar datorer som jag vill ha dem eller tycker är rimligt.

Däremot skulle jag inte blinka en sekund att droppa Acer och skicka tillbaka datorn för:
* URUSEL (!) kundservice på supporten.
* Vilseledande information om vilka avtal och regler som gäller
* Om Acer inte kan svara på enkla frågor utan att det tar dagar innan man får ett svar. Vad händer om man behöver hjälp med att köra recoverycdn då???

Stå på dig. Du har visserligen köpt en dator från Acer med Windows förinstallerat. Det visste du och där kan jag tycka att du borde köpt någon annan dator för att markera att du inte är intresserad av Acer just för att de inte levererar datorer med rätt operativsystem eller utan.
Men självklart är att du ska få licensen med din dator OCH om där står "pengarna tillbaka" så är det bara för Acer att böja sig framåt.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

pcfixarens bild

Jag fick exakt samma svar som ovan på mitt mail till acer
det är nu mer viktigt än någonsin att detta reds ut en gång för alla
stå på er

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

nahojs bild

Nu har jag talat förtroligt med Martin Svenberg, ansvarig för kvalitét och utbildning (kan har varit utveckling) på Microsofts kontor i Sverige.

Martin visar sig vara en sympatisk och kunnig kille som vet hur man hanterar kundkontakt. Det är trevligt med folk som inte snäser åt en så fort man förklarar sitt ärende...

Kontentan av samtalet är ungefär som följer:

Martin lovar att skicka EULA för OEM (både pro. och home) via mail, så snart jag mailat dem till honom. Han säger också att han kan tänka sig att svara på en del frågor även skriftligen samt reda ut lite missförstånd mellan Acer och Microsoft.

Han avslöjar också att även OEM-EULA innehåller den omtalade frasen som lovar full återbetalning om produkten ej används. Han menar dock att produkten i det här fallet avser hela datorn, med mjukvara. Dvs, för att få några pengar från acer så måste man returnera hela paketet.

Notering: Kan detta verkligen vara korrekt i ljuset av aktuell lagstiftning? Att inte skilja på Hårdvara och Mjukvara är ju som tidigare nämnt att inte skilja på Garaget och Bilen.

Jag får uppfattningen att det fortfarande är Acer som har ansvaret för att detta efterföljs och att det i första hand alltid är Acer man som konsument ska vända sig till om det inte, som i det här fallet, är specifika saker som behöver redas ut.

Vidare visar han ett engagemang för att lösa eventuella missförstånd och jag påtalar att även microsofts rykte skadas av att konsumenten inte får välja.

Han nämner dock att han kommer bli tvungen att tala med sina chefer innan han ger några specifika svar där han inte är "i sin domän". Detta eftersom han offentligt inte är någon kontaktperson. Han hänvisar i stället till Presskontakten Johan Furestad om vi har frågor där vi vill ha tydliga och publicerbara svar.

Johan Furestad, Presskontakt
08-752 29 91
v-jofure@microsoft.com

Om vi har "vanliga" frågor hänvisar han till MS kundservice på nummer 08-752 56 30.

Jag återkommer så snart jag fått svar via mail från Martin så jag kan publicera de omtalade EULA-OEM-Licenserna! Laughing out loud