Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En geek:s försök att vänja sig av med bloat!

Jaha, då sitter man här igen och installerar distar och försöker bli nöjd.
Det är typiskt att det ska vara så svårt att bestämma sig.

Många man pratat med tycker man ska lägga ned tjatet om att ubuntu mfl är bloat mm.
Men hur mycket jag än försöker att inte tänka på att det finns gott om saker i ubuntu
som jag själv inte valt att installera, så går det inte att tänka bort tanken om att
det är fullt med saker jag inte vill ha, och därför tänker: "gud vad detta system är bloated".

Håller med om att man ska inte bry sig om vad som döljer sig under ytan i en dist - bara
allting funkar tillfredsställande.

Men som sagt, jag kan tyvärr inte göra det - hur mycket jag än försöker och försöker och försöker!

Kommer alltid älska "Keep It Simple Stupid", och är även det jag kommer framföra till oinvigda
i linuxvärlden - även fastän jag vet att man inte ska bry sig om bloat.

Nej, dags och äta lite glass, *mums*, inkl slänga ut Ubuntu från disken - IGEN!!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tobiers bild

Har du prövat Arch Linux? Det installerat inget massa skit som standard, dock så brukar det bli rätt bloatad för mig för jag orkar typ aldrig ta bort paket jag inte använder. Pacman är världens mest underbara pakethanterare och wikin är bra om man blir osäker på något Smile

noxxiks bild

Ja det var många år sedan. Enlisy (min egen dist) liknar ju Arch en hel del så.

mikaeljs bild


Om man vet vad man håller på med så behöver man ju inte välja en nybörjardist som Ubuntu till sig själv. Utan man väljer en dist som blir så som man önskar. Sen hindrar inte det att man rekommenderar en nybörjardist till just nybörjare. Behöver man ge support till vänner så löser man det mesta endå trots att man inte kör disten Wink~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

noxxiks bild

Det är väl mer så att jag tycker synd om användarna, som sitter där och använder en dist med massa saker under ytan som de inte har en aning om vad det är. Och ubuntu lägger jag bara in ibland när jag blir för trött på att det inte finns en massa paket till min egna dist än Tongue

Kristians bild

De flesta vill bara ha något som funkar, ett system som kan agera värdhus för de program man behöver. Gode herr Torwalds nämnde i en intervju att han numera kör Fedora, en hyfsat lättanvänd dist. Han kör den för att slippa pilla i onödan och istället kunna fokusera på sitt arbete - linux.


---------------------------------------

 

mernils bild

Bloat för mig är flashiga installationsprogram eller om man väljer att ha två skrivbordsmiljöer installerade samtidigt. Enligt mig är det fjantigt att tala om bloat när det handlar om systemprogram. Frånsett från det. Testa Slackware eller derivatet Vectorlinux. Dina linuxkunskaper kommer bara att bli bättre, och du slipper newbiedistros som ubuntu, suse eller va f*n du vill Flört Personligen har jag mest kört Slackware sen 1995, och jag har aldrig ångrat mitt val av dist. Enda nackdelen är väl att det inte finns lika många färdiga paket, som ubuntu eller suse har.

jonasbjorks bild

Paket? Trodde paket var bloat. Man kompilerar väl sina egna binärer med rätt --enable-flaggor, dvs de som inte skapar bloat...

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikaeljs bild


sourcemage... de e linux på riktigt Wink~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mernils bild

Så du som är suse-promotor förespråkar att man kompilerar de program man vill ha installerade, för att undvika bloat? haha Tungan ute

jonasbjorks bild

It's founded in late 1992 by Hubert Mantel, Burchard Steinbild, Roland Dyroff and Thomas Fehr. S.u.S.E. is a german acronym and stands for "Software und System Entwicklung", which means software and system development. Started in germany by sending 40-floppy-sets with Slackware on it to people who wanted to have Linux. They translated all the slackware scripts to german and made a german slackware out of it. This was all done in close cooperation with Patrik Volkerding. [ SUSE History]

Dvs, SUSE är en förbättrad Slackware. Vi sitter i samma båt, du och jag.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mernils bild

Jaja.. jag är mest sur på att Open Office inte har några gzippade tarbollar tillgängliga numera. Tänkte ladda ner Open Office för några dagar sen, men det fanns bara paket för de mest populära distributionerna. Fuck open office! Om sun inte vill göra det tillgängligt för alla kan dom i min mening dra åt helvete! (För så jävla svårt kan det väl inte vara för ett multi-miljard-företag att fixa ihop en tarboll med den senaste versionen av Open Office?

polters bild

Ett multimiljardföretag som du inte betalar en krona för mjukvaran, vill jag påminna.

darus bild

Hm.. lite annorlunda filosofi i SUSE gentemot slackware va? Vi har ju in princip "nyss" börjat använda 2.6 kärnan istället för 2.4 som standard i SW 12. Glad

Tycker det är fel att säga SUSE är en förbättrad slackware när de två distributionerna har rätt olika målgrupper och syften.

Men jag kanske missa ironi här nånstans?

noxxiks bild

Jag utvecklar ju egen dist sedan några år tillbaka. Men man kommer ändå på sig själv med att vilja köra distar med fler paket. Så nog känner jag mig avancerad tycker jag.

darus bild

Jag är likadan. Vilka distributioner har du provat? Själv är det slackware som gäller men upptäckte nyligen Arch linux och det blir nog att prova installera det här framöver. Sen har du ju LFS (Linux From Scratch) om du verkligen vill lära dig GNU/Linux och ha stenkoll på vad som är installerat och varför det är installerat (en hel del är ju bara beroenden som används av de program man vill ha).

Men jag har också änvänt Ubuntu och kör för tillfället OpenSuse 10.3 på laptopen dual boot med ett litet slackware projekt jag håller på med. Men det är av enkla anledningen att jag hade bråttom att få något som fungerade något så när bra tills vidare. Plugget går liksom före att sitta och tweaka sitt slackware till perfektion. Men när tid finns... Smile