Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Rädda MySQL

 

Om Oracle köper MySQL som del av Sun, kommer databaskunderna att betala räkningen.

I april 2009 meddelade Oracle att de gått med på att köpa upp Sun. Eftersom Sun köpt upp MySQL året innan skulle detta betyda att Oracle, marknadsledande för proprietära databaser, också skulle få äga MySQL, den populäraste databasen av dem med öppen källkod.

SKRIV PÅ UPPROPET

http://helpmysql.org/sv/petition

Säkerställande av framtida innovation kring MySQL
och tillvaratagande av MySQL som stor konkurrenskraft

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

valdermans bild

Eh, nej. Det hela handlar om att Monty Widenius helt plöstligt insett att han kan få tillbaka MySQL utan att behöva betala tillbaka pengarna han fick för sitt företag; det enda han behöver göra är att låtsas företräda FOSS-intressen och gasta lite om att det kan skada FOSS-ekosystemet och lite annat blaj.

MySQL konkurrerar inte ens med Oracle, de är ämnade för helt och hållet olika ändamål. PostgreSQL spelar mer på Oracles planhalva; MySQL är helt enkelt för otryggt för att kunna ta upp kampen med Oracle om den seriösa databasmarknaden.

läs på lite om situationen och sluta papegoja allting du hör på Internet. Det där uppropet handlar inte om att rädda MySQL, utan om att smörja Montys plånbok. De enda som kan tänkas påverkas av köpet är de som har köpt ofria MySQL-licenser.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

polters bild

+1

Monty, och alla andra, borde sluta bete sig som barnungar. MySQL är Suns egendom och dom bestämmer vad som händer med den, till dess att Oracle köper Sun, och då bestämmer Oracle. Det är precis så det ska fungera, och om folk inte gillar hur MySQL sköts av Oracle så får de väl forka loss.

Per-Olofs bild

Jag har läst dina links, och har en uppfattning utifrån fler sider av saken.. Du papegojar väl lite du med då du gentar vad som har sagts om att "Monty Widenius helt plöstligt insett att han kan få tillbaka MySQL utan att behöva betala tillbaka pengarna han fick för sitt företag" vilket tycks vara det stora huvudargumentet

valdermans bild

Ja; det är såpass bra uttryckt att jag inte såg något behov av att formulera om det hela. Vad skulle egentligen faran för MySQL vara? Att Oracle slutar utveckla det? Shit happens, fortsätt utvecklingen själv. Att utvecklingen upphör är ingenting någon lagstiftare kan påverka; tänk om utvecklarna en dag får för sig att de helt enkelt inte vill utveckla MySQL mer - vad gör du då? Ropar du på EU och ber dem tvinga utvecklarna att fortsätta, för att stärka konkurrensen på marknaden?

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Per-Olofs bild

Det jag skrev under på är att
"MySQL must be divested to a suitable third party that can continue to develop it under the GPL."

Linuxportalen är väl vad jag förstått en forum för främjande av Linux och Open Source.
Om Oracle övertar MySQL (och resultatet av det vet bara Oracle's ledning) så kommer deras marknadsdel vara så stor at vi kan börja prata om monopol. I detta fallet menar jag vi kan bortse från MSSQL.
Hade du varit lika lycklig om MS tagit över Apache, eller du menar kanske att $$ skall bestämma det hela.

FoHs bild

Det är väl klart att pengarna styr, varför skulle annars MySQL ha sålt komersiella licenser och sedan sålt av bolaget till Sun i första hand? Att tro annat är naivt. Men Oracle tjänar naturligtvis på att hålla MySQL igång också. Sen verkar det som du missat detta: http://news.cnet.com/8301-1001_3-10414686-92.html

Bland annat detta är ju högintressant: "Among other things, the company pledged to spend more cash than Sun did on MySQL development and to set up advisory boards to include MySQL customers. Oracle also said it would not require paid support to get a commercial MySQL license and that it would offer flexible support contracts to customers."

polters bild

 Det är självklart att den som äger något också får sälja detta något till vem de vill. Jag ser inget problem med detta. Om MySQL skulle dö, ja.. shit happends. Det är inte på några vis värt att offra entreprenörskap och företagande för en databas.

FoHs bild

Du tycker med andra ord att det är helt ok att Microsoft i princip har monopol på att leverera operativsystem till OEM-system? Eller att EU-kommissionens arbete för konkurrens är en dålig idé? Eller hur ska man tolka det när du skriver "självklart"? :)

polters bild

 Jag tycker att EU-kommissionens arbete är dåligt överlag, ja. Det stör mig att Microsoft har monopol på att leverera operativsystem OEM, men jag ser inte reglering som en bra lösning på.. så mycket alls.

FoHs bild

Det låter som du är libertarian Smile

polters bild

Ja, mer eller mindre. 

FoHs bild

Då förstår jag. Själv anser jag att det bör finnas vissa regler för att marknaden ska fortsätta anses vara fri i ordets yttersta bemärkelse.

valdermans bild

Jag hade brytt mig precis lika lite om Microsoft "tagit över" Apache, hur det nu skulle gått till - mig veterligen är Apache Foundation inte till salu. Det är bara att forka och gå vidare. Jag förstår verkligen inte varför folk blir hispiga över att Oracle ska betala löner till MySQL-utvecklare istället för Sun. Visst, de kanske slutar utveckla MySQL, men det hade kunnat hända i vilket fall som helst, om utvecklarna tappar intresset. FOSS är starkare än att det skulle vara någon sorts problem.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Och som jag skriver ovan så har de ju rent av lovat att spendera än mer pengar på utvecklingen än vad Sun gjorde.