Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Första inlägget i Wiki för Acer Aspire One - är nu uppdaterat

Två år mellan bloggposterna är ganska lång tid och varför kan vi ta en annan gång men nu har jag tom lagt in min första artikel i Wiki'n.

Redigerad:Hela sidan är ändrat enligt sidan för EeePC - Tackar!

Jag behöver hjälp att få upp listningar osv som i den artikeln, är det någon som nappar eller kan jag bara kopiera och ändra?

Jag skulle uppskatta en formatteringskoll, omdömen om hur den skrivits mm.

Faktainnehållet står jag för att det är korrekt.

Sedan kommer en fråga angående material i wikin: Jag rotar, googlar och söker på alla möjliga vis efter tips och annat matnyttigt angående Acer One och hittar en hel del.

Är det bara att översätta och lägga in i Wiki vartefter jag själv testar och ser att det fungerar?

Det blir ju på nybörjarnivå eftersom jag själv befinner mig på den nivån vad det gäller Linux. Det kommer att bli sånt som att lägga in VLC, Skype mm (Om jag inte hittar det i Wikin först vill säga) men testat på min dator så att jag vet att det fungerar. Hej & handslag /PappaW

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Jag har några kommentarer. Först en fråga om själva guiden som jag inte har någon möjlighet att prova själv: Går det inte att trycka Alt+F2 och bara skriva xfce-setting-show direkt, istället för att skriva det i terminalen? Smile

Som du säkert märker har jag varit väldigt klåfingrig och kladdat rejält med sidan. Hoppas du inte tar illa upp!

* Interna Wiki-länkar behöver inte anges med http://www.yadayada utan det räcker med artikelns namn, så jag ändrade de så de blev rätt. Du hade tänkt helt rätt där med att markera Xfce och GUI förstås! Mycket bra Smile

* Ändrade rubriken lite, tog bort AcerOne där eftersom det är lite överflödig information med tanke på vilken sida texten ligger på.

* Numrerade själva utförandet. Det är något jag personligen tycker är bra när man följer en guide, det är enklare att följa numrerade rader än löpande text, tycker jag. Det kanske är olika. Skrev det alternativa utförandet inom parantes till det första, för att inte hindra läsandet.

Annars fixade jag väl bara nån typo här och där. Jag tycker det är mycket bra skrivet, speciellt att du använder kursiv stil och tt-font. Dessutom gör du det väldigt konsekvent: tt-font för sådant som skrivs och kursiv stil för sådant man klickar på. Det anser jag är mycket föredömligt! Smile Två tummar upp!

En annan sak jag tänkte på är texten "Jag har bara översatt från Engelska". Jag:et är en ganska luddig person på en Wiki-sida Smile Vill man så kan man ju skriva under sina bidrag med sitt namn förstås, men ett bättre alternativ i mina ögon är att skriva på diskussionssidan vad man bidragit med. Till exempel kanske informationen om just den här guiden bättre platsa där, eller om man gör någon sorts källhänvisning i slutet av sidan om vad som kommer varifrån och vem som skapade det ursprungligen osv. Jag vet inte vilket.

Sen vet jag inte vad översättning klassas som. Tänker på det upphovsrättsliga. Att hämta informationen från någon engelsk sida och med egna ord förklara samma sak är förstås inga som helst problem. Att översätta rakt av kanske inte uppskattas fullt lika mycket (även om de förmodligen aldrig skulle få reda på det). Själva utförandet kan man förstås inte göra något åt, du skriver och klickar på exakt samma saker oavsett om resten är på engelska eller svenska Smile

Hur som helst är det skitbra att du gör det här. Tror du är ganska ensam om den här datorn (här åtminstone). Som du säger är du ju nybörjare själv, och det gör dig idealisk som skribent. Senare när du fått in lite olika tips och tricks kan du ju mixtra med rubriksättning, innehållsförteckning och sådant som strukturerar det hela och gör det till en kompetent guide för AspireOne-användare. Skitbra!

pappaws bild

Fungerar med att skriva xfce-setting-show i terminalen och det blir både snabbare och enklare, jag har redan ändrat det. Och jag tar inte illa upp det är oGNUigt, HeHe

I övrigt tackar jag för tips och beröm Skäms och kommer nog att sitta och fila hela natten då jag sitter som nattvakt i Köpenhamn.

Nästa steg blir nog att kopiera det som är i EeePc sidan bara för att få en enhetlig uppställning och att länka in den nu skrivna artikeln som en underartikel.

FoHs bild

Sidan bör nog döpas om till Aspire One, och några omdirigeringssidor skapas till den sidan. Kan fixa det sen. Tänker mig följande:

Acer Aspire One -> omdirigeras till Aspire One
AspireOne -> omdirigeras till Aspire One

Eller om Acer Aspire One ska vara huvudsida kanske...

 

pappaws bild

Tvivlar jag på att jag klarar? Tar tacksamt emot hjälp 

FoHs bild

Jag är lite osäker på om du kan göra det. Har du någon flik ovanför sidan där det står "flytta" så kan du göra det Smile Det är väldigt enkelt i så fall, du skriver in namnet på den sidan du vill att den ska flytta till så är det fixat. Den gamla sidan omdirigerar sedan till den nya. Men som sagt är jag lite osäker på vilka befogenhet du som användare har. Tror jag har lite högre rättigheter, någon slags admin-användare.

pappaws bild

Det kan lösas senare, men nu har jag ändrat hela sidan och lagt upp det som EeePC-sidan. Kan man få lite beröm? Eller rättare: Jag tycker att det går åt rätt håll! Hoppas ni andra tycker detsamma?

Tack till de som gjorde sidan för EeePC, jag har bara kopierat /PappaW

FoHs bild

Ser mycket bra ut! Undrar lite vad deras uppföljare kommer heta, om det kommer någon sådan. Aspire Two? Men som sagt kan allt sådant där lösas senare Smile

Keep up the good work! Smile

mikaeljs bild


Dom första modellerna verkar heta sånt som A110 och A150. Så namnet Aspire One verkar vara helt spikat Wink

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=327514

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=327067~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

FoHs bild

Kanoners! Det gör allt så mycket enklare Smile

Namn som A110 och A150 förvirrar mig lite.

Är inte det även namnen på vias open netbook platform?

Sedan finns ju tyska one som har dessa modellbetekningar redan i sitt sortiment.

mikaeljs bild


Vet inget om via men kör man /AspireOne/A110 i wikin så borde det inte ställa till med allt för stora problem i wikin.~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

/AspireOne/A110 låter helt ok.

Men t.ex /One/A110 är en tysk netbook.

http://www.one.de/shop/product_info.php?cPath=213_214&products_id=2667

Tycker många tillverkare valt liknande namn.

 

mikaeljs bild


/AcerAspireOne/A110
/TyskOne/A110

?? Wink

 

Edit:

/OneMiniNotebook/A110 efter den länk du bifogade~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

pappaws bild

Jag kollar upp modellbeteckningarna på de datorer som säljs i Sverige och lägger in dem i Wikin under natten, allt enligt ovanstående som verkar logiskt.

Sen hoppas jag att fler skaffar denna lilla maskin som jag gillar mer och mer, då kanske det blir andra vinklingar än min i wikin.

mikaeljs bild


Intressant med Acer Aspire One. Samtliga ställen jag gick in på från prisjakt sålde datorn med Windows förinstallerat. Var i sverige säljs den med Linux? (kollade inte alla ställen på prisjakts lista)~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Om du väljer Fler Sökkategorier och sedan väljer linux som os så blir det rätt.

"Acer Aspire One A110 - 1,6GHz 512MB 8GB 8,9"

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=327067

Men A150 hittar den inte med Linux.

mikaeljs bild


Det är A150 modellen som är intressant och det är hur dessa netbooks förändrar saker. Jag kan byta os om jag någonsin skulle köpa en sådan. Min önskan var att linux var standard för alla netbooks. Och windows var nåt som folk var tvungna att välja till som extraval. Därav min reaktion Smile~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

FoHs bild

Du får kolla på A110 istället (fanns en hel del ställen som säljer den). A150 verkar vara modellen med XP.

Edit: Bra att man uppdaterar så ofta så man inte postar ett svar som någon annan redan gett Tongue

Jag kollade på acers hemsida och hittade 2st artiklar av A150

LU.S050B.077 och LU.S040B.084 men ingen av dessa är med Linux.

Dom har nog inte tagit in den till sverige.

Ring acer och fråga.

pappaws bild

I dag säljs bara de två modellerna A110 - Med Linux och A150 - med XP i Sverige

Du hittar bägge i Wikin med länk till Prisjakt

http://wiki.linuxportalen.se/index.php/AspireONE

 

Naturligtvis borde man kunna köpa en A150 och lägga Linpus eller ngt annat på den, jag för min del kör en A110, 8 Gb SSD + 8 Gb SDHC som sitter i ett speciellt minnesexpansionsfack så man ser bara en "stor" SSD i datorn, sedan har jag en extern WD 160 Gb USB-disk. Tilläggas kan att jag köpte den från NetonNet.