Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ett oventenskapligt och subjektivt snabbtest av ett antal "lätta" distributioner

I helgen tog jag mig tid att köra igenom några olika distributioner, det blev en ganska snabb och enkel testning mest för att se vad som fungerade rakt av och vad som krävde lite trixande (som inte gjordes denna gång)

Testet gjrdes på en Lenovo Thinkpad T61x med 4 Gb RAM, allt lästes in via en extern DVD från Samsung. Jag körde LiveDVD, startade upp nätverket, loggade in på Gmail, hämtade ett dokument (.doc) på 17 sidor och öppnade det i medföljande? ordbehandlare. Mycket mer än så gjorde jag inte förutom lite klick-and-feel av hur det kändes rent allmänt med utseende och hastighet.

Jag bör kanske lägga till att min "standardmaskin" är en AcerOne med Xubuntu som är den dist jag hittils fastnat för och kört mest de senste åren. Den är min "referens".

Så till mina snabba subjektiva åsikter:

Shakra: Normal uppstart, riktigt snygg och verkar lite långsammare än Xubuntu och kräver lite mer resurser än Xubuntu. Allt fungerade direkt ut ur "boxen".  Jag har inte kört någon KDE-variant innan så denna vill jag nog testa mera men det tar lite tid att hitta "mina" program.

Bohdi: Snabb, ser också bra ut och allt fungerade direkt. Enlightment är också ny för mig men den är minst lika snabb som Lxfc och har mer inställningar för det estetiska och har några riktigt snygga teman.

ExLight: Snabb uppstart men tyvärr fungerade inte allt rätt av. DOCK har Exton lagt upp en ny version med en annan WiFi-hanterare. Exlight valde inte heller samma skärmupplösning som de andra och allt blev väldigt smått - hög upplösning. Jag ska ladda ner den nya versionen och testa den mot slutet av veckan då det skall vara "rättvist".

PuppyLinux: Uppstarten tog lite längre tid än Bohdi och ExLight men när den väl startat var den blixtsnabb men så är det också en av de två mini-distributionerna som jag testar. Här fick jag problem med att hitta WiFi trots två! medföljande program för att lösa detta. Jag gillar ett rent skrivbord och här fick jag ett stort antal ikoner på skrivbordet. Det verkar som om det krävs lite mer trixande för att få allt att köra friktionsfritt men när det är gjort så har man ett blixtsnabbt system, men kanske lite för lätt för mig? Hmm.

TinyCore: I princip samma kommentarer som ovan men för mig så frös systemet två gånger och jag vet inte varför, kräver nog lite tips och trix men sen blir det snabbt! 

Lubuntu: Fungerar lika snabbt och bra som mitt Xubuntu. tycker att den är lite livlös i färger och ikoner när jag jämför. Ett väl så bra alternativ i denna "lätta men inte mini"-klass.

Fuduntu: Inte ett ubuntu-derivat utan en fork från Fedora som numera är en egen dist. Snabb och korrekt uppstart utan problem. Satsar på Gmail och GoogleDocs som standardprogram och det första passar mig. Känns minst lika snabb och trevlig som referensen.

Slutsats: För min del så är jag lite tveksam till miini-versionerna även om jag är imponerad av hastigheten, men de kräver en del konfigurerande innan de är som jag vill ha dem något som jag inte känner ett behov av att göra och mina maskiner klarar av ett lite mer krävande system. Alla andra varianter har sina lösningar och verkar fungera bra. Det blir alltså en fråga om tycke och smak och ett val mellan vilken grafisk hanterare man gillar mest - Lxfc, Enlightment, Lvm, KDE eller Gnome?

För min del så har jag länge kört med Lxfc och Xubuntu och trivs med den. Av de versioner jag testat ovan så har jag två favoriter som jag ska testa mer och det är Bohdi och Fuduntu. Bohdi för utseendet kombinerat med att Enlightment verkar nog så snabbt om inte snabbare än Lxfc. Fuduntu för att den är konfigurerad åt det håll som jag arbetar med mycket Gmail och dokumenthantering och den är minst lika snabb som vad jag har.

Jag återkommer med ett nytt test av ExLight då jag gärna kör en "Svensk" dist.  /PappaW