Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Glöm distarna

När folk marknadsför Linux pratar de oftast alldeles för mycket om en viss distribution. "Hej du kära nybörjare, titta hur bra ubuntu/opensuse/fedora/mandriva/pclinuxos/zenwalk är."
NEJ! Gör inte så här.
 
Utan:
Först pratar man allmänt om Linux fördelar; stabilitet, flexibilitet, frihet, kostnadsmässig förmånlighet etc. Visar upp några av de vanligaste användargränssnitten och programmen. Pratar om hårdvarustöd, uppdateringar, allmän administration. Frågar personen vad han/hon gör med datorn, dvs kollar om Linux överhuvudtaget kan vara ett alternativ för honom/henne.
 
Om allt någotsådär tycks matcha, kan man då till sist ta upp frågan om distribution (och skrivbordsmiljö). Presentera en dist som du (gärna) själv känner till och kan ge support för. Säg några ord om hur olika distar skiljer sig emellan och eventuellt presentera några andra alternativ. Ägna också en tanke åt vilken inverkan de olika distars skillnader egentligen har just i det här fallet.
 
Det är nämligen Linux som operativsystemet i fråga heter. Linux med sina gemensamma fördelar och nackdelar. Om en dist visar sig vara opasslig går det relativt enkelt att byta ut den. Att byta ut hela operativsystemet till t.ex. Windows eller OS X är mycket svårare. Där förändras i praktiken allt, från hårdvarustöd till användargränssnitt. Men när man byter dist är det inte mycket som ändras, temat, några inställningar på programmen, (delvis) pakethanteringen och eventuellt ett par inställningsprogram. Inte stora saker och definitivt inget som användaren inte relativt snabbt kunde vänja sig vid. En dist är alltså inte en stor sak, åtminstone inte relativt sett. Det säger väl redan namnet: en distribution är någonting obetydligare än ett helt operativsystem.
 
Att koncentrera sig enbart på en dist som man själv är helt frälst i och tycker att kommer att lösa alla världens problem är som att gå in i en granskog och titta bara på ett tråd, samtidigt som man glömmer alla andra trädindivider och vad granträd överhuvudtaget handlar om. Det ena trädet må vara fint, men ger definitivt inte en insikt i att vad granar överlag är och vilka möjligheter de ger. Om den ena granen då är lite för slank för att passa ens behov är det mycket sannolikt att man helt enkelt konstaterar att granar är ingenting för mig, jag håller mig hellre till björkar. Detta kan man undvika genom att se på helheten, jämföra granar, björkar och tallar i allmänhet innan man fattar ett beslut om att vilka träd man vill plantera i sitt kalhygge.
 
Samma sak gäller Linux, koden är till 99 procent gemensam, liksom också systemets allmänna egenskaper. Men vad gör nybörjaren, om han inte vet vad han egentligen kör? "Dist xxx har en seg pakethanterare/ful tema, jag byter tillbaka till Windows/OS X!" Det är Linux som operativsystemet heter. Prata om Linux som det vad det egentligen är, en helhet.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

elwiss bild

Fast det finns en risk med det där, det där med förvirring. Jaha, först har man bestämt att man vill testa Linux, sedan skall man välja bland 172 distaroch 9 desktopmiljöer. Ok, då tar vi väl en av de där stora och nybörjarvänliga. Sedan börjar jag använda den, men märker att det där coola Nisse gör kan inte jag göra för han kör något som heter KDE och jag har en stor fot i rutan och där funkar det inte så. Och det där vpn programmet jag skulle ladda ner och installera gick inte för det var en rpm fil och jag kan visst bara installera sådana som heter deb.

Jag säger inte att du har fel, men det känns enklare att marknadsföra "Ubuntu" eller "SusE" som endast linuxbaserade distar och sedan hänvisa till dist-specifika forum där de enkelt kan få hjälp med just sin dist. Nybörjare, enligt min erfarenhet, är föga intresserade av pill (jo det finns undantag - jag var ett 97) och är redan osäkra. Känner de att de har noll koll för att allt är rörigt ger de nog lätt upp...

 

mikaeljs bild

Vilka är dessa 9 skrivbordsmiljöer? Jag känner bara till KDE, Gnome och XFCE.

 

Jag tillhör den skara som tycker att man skall fokusera på GNU/Linux och inte en specifik distro. Det skapar ju en del problem som inte är så önskvärda. Om man får en dominerande distro och den skapar ett mindre trovärdigt rykte så kommer ju resten av dom distros som finns drabbas av detta. En dist har ju visat en del saker som jag ser som mindre positiva och det verkar inte bli bättre.

 

Jag tror på att presentera GNU/Linux på det sätt som pb pratar om. Inte att fokusera på en distro. Popularitet är ju inte alltid ett säkert tecken på att något skulle vara bra. Man ser ju ofta saker som blir populära i samhället som inte är mycket att ha.

 

Sen undrar man ju då om man skall fokusera på en eller två distros. Vem skall bestämma vilka distar man bör prata om? Om alla fokuserar på egenvald distro så blir det ju en djungel i alla fall. Om tio personer bloggar om sin dist och alla har valt sin favorit. Då har ju nya användare det problem med att veta vilken bloggare som dom skall lita på. Skall man välja den distro som har störst användarbas (och mest konflikter). Eller den distro som verkar mer etablerad än någon av dom andra. Skulle flertalet här på LP börja blogga om sin favoritdistro så skulle vi få ett antal distros (ubuntu, debian, fedora, opensuse, zenwalk, slackware, pclinuxos, m.fl.)
 ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Lasps bild

Att välja är ju att föreslå det du själv är nöjd och trygg med.

Det gäller ju att kunna visa att det fungerar i den situationen som den personen befinner sig i.

Detta är ett sätt att ta bort snacket mellan de olika favoriterna.

När det gäller skrivbordsmiljö kan man väl även där komma med några fingevisningar utan att man skrämmer folk med nio, det var väl bara ett exempel!

 

 

_____________________________________

Skapa trygghet och gör någon nyfiken, introducera en Linux distribution.

mauths bild

"Vilka är dessa 9 skrivbordsmiljöer? Jag känner bara till KDE, Gnome och XFCE."

Förutom de du nämner har jag provat fwmn, twm afterstep och windowmaker.

Då är vi uppe i 7. fwmn hette nog fwmn2 dessutom så då har vi åtta.

 

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mikaeljs bild


Trodde dom var fönsterhanterare... 

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mauths bild

Minnet är bra men kort.

Jag blir lite osäker när du säger så. Det var helt olika skrivbordsmiljöer i alla fall. De hanterade ikoner, taskbars och sånt på olika vis så jag tycker nog att de var miljöer.

Jag vill minnas att jag körde lestif, en motif-klon som fönsterhanterare i fwmn.

Går det att köra windowmaker i gnome eller KDE?

 

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mikaeljs bild

Vad jag kan se så kan man köra den med gnome eller kde.

http://en.wikipedia.org/wiki/Window_Maker  

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mauths bild

Jag ser att jag konsekvent stavat fvwm fel, det borde vara förbjudet att döpa saker till slumpartade bokstavs-kombinationer.

 

Edit: jag ladde in windowmaker och det är en helt skild miljö från Gnome, KDE och XFCE eller vad den nu heter. Det är snabb riktigt snabb.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mikaeljs bild


Det brukar ju vara en av fördelarna med en fönsterhanterare. Dom är ofta små och snabba. Jag kör openbox på min laptop och är helnöjd. Jag kör inte enbart openbox för att vara nördig utan för att jag vill kunna arbeta med laptopen. Datorn blir för trött med Gnome eller KDE igång. Med pypanel och idesk (tror jag det var) så kan man få både ikoner och en snygg panel om man så önskar.

Openbox är jättelätt egentligen att konfigurera och komma igång med men inget jag skulle rekommendera till nya användare. Man kan klara av openbox utan att vara beroende av terminalen.

Har man en gammal dator och känner sig hyfsat bekväm i linuxmiljö så kan det vara värt att kolla på openbox (eller fluxbox/blackbox/etc). Då kan man få mer kraft till sina program istället för att låta skrivbordsmiljön sno det. Har man värstingdator så finns det väl inga orsaker egentligen mer än att kanske nörda sig. Jag kör Gnome på min desktopdator Smile 

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

elwiss bild

Jag hänger inte helt med här..

"Om man får en dominerande distro och den skapar ett mindre trovärdigt rykte så kommer ju resten av dom distros som finns drabbas av detta

Hurdå? Ubuntu är ubuntu och SuSe är SuSe? Om SuSE släpper en usel dist eller får dåligt rykte så kommer flera av dem välja en annan dist. Om däremot alla marknadsförs som Linux så kommer alla att tänka "Linux är inte trovärdigt" och blir glada mac användare istället.

Sedan att popularitet inte är ett tecken på att något är bra, nej så är det. Se på windows som har 94% av marknaden men vi tycker inte att det är bra. Men jag förstår inte kopplingen? Om dist X blir jättepopulär beror det nog på att de gjort något rätt i alla fall och at många trivs med den. Det betyder också at man troligen kan handla enkla böcker för att lära sig den och att et finns en stor chans att flera i min närhet använder samma dist och vi kan hjälpas åt och ha knasiga fester där vi roar oss med att byta desktop tema och annat.

Vem skall bestämma vilka distar man bör prata om?

Jag vet inte vem "man" är men jag förmodar att du pratar om den dist du gillar och kan hjälpa till med i din närhet Smile

Sedan visst, det blir större spridning om alla pratar om Fedora, SuSE etc istället för att bara prata om Linux, men sanningen är att för en vanlig användare skiljer sig mycket åt och mångfald och valfrihet skall ju vara en styrka.

extons bild

mikaelj!

Dags att vidga vyerna? I GRML-EXTON finns det 17 skrivbordsmiljöer att välja på. Testa t. ex. fvwm2, fvwm-crystal och wmi-ng. Läs mera HÄR

LINUX.EXTON.NET

mikaeljs bild


http://xwinman.org/ 

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild


http://en.wikipedia.org/wiki/Desktop_environment

http://en.wikipedia.org/wiki/X_window_manager

  

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

pbs bild

Till mikaelj:
Det var mest personliga kontakter med oerfarna användare som jag tänkte på när jag skrev om att presentera bara en eller två distar. Om man däremot skriver en artikel eller ett blogginlägg om ämnet Linux för nybörjare ska man helt klart presentera ett flertal olika distar (men inte t.ex. 40 stycken).
 
Då blir det ju inte heller någon "djungelkänsla" eftersom man kan mer likvärdigt beskriva distarnas egenskaper. Till skillnad från att i rad publicera tio ensidiga hyllningar åt olika distar (vilket man ofta ser i många Linuxtidningar).

iampenguins bild

Sant så sant. Man har själv gjort misstaget att gå direkt på rödbetan precis som i inledningen och det blir väldigt jobbigt för nybörjaren och även en själv, för det kommer en miljard följdfrågor som konsekvens av förvirring från den änden.

pluns bild

Tyvärr har du troligen alldeles fel i detta, under ca 1 års tid har det varit kraftigt mycket bråk i Ubuntuforums.  "Linux Microsoft" kommer att sopa rent på banan, tom utvecklare från andra distar som är inne och lägger fram sin sak.

Andra distars forum, mailinglistor, wikis är oftast tomma ouppdaterade rum där ett fåtal befinner sig.

Hardy Heron kommer att gå fram som en ångvält och amerikanerna älskar redan Wubi,     Mark S ser själv potentialen

Nu sörjer jag inte en massa distar som förhoppningsvist försvinner, däremot borde man vara  så smart att man marknadsför OpenSuse, Fedora samt Ubuntu som de 3 trovärdiga nybörjardistarna.

Hardy blir en slakt av linuxdistar....

 

pbs bild

Hardy blir en slakt av linuxdistar....
Och Windows 7 blir då en slakt av operativsystem, eller?
 
Jag tror du lider av en sk nextsyndrom, dvs tron om att en mjukvaras följande version ("next") kommer att lösa alla dess tidigare problem.
 
Visst är ju Wubi fint, men att om det är en genväg förbi himlaportarna är jag inte så övertygad om. När man ser på listan över nya funktioner i hardy så är det mesta sådant som antingen rakt kommer från GNOME eller har tidigare setts i andra mainstreamdistar.

pbs bild

Vad gäller aktiviteten på Ubuntus LoCos så kan det också lite handla om en vilja att alienera sig från resten av communityt. Enligt Canonicals officiella linje (marknadsavdelningens ståndpunkt) är ju Ubuntu inte en Linuxdistribution utan ett Linuxbaserat operativsystem.
 
Medan resten av Linuxfolket mera håller sig till allmänna fora (t.ex. LP) och får en bättre helhetsuppfattning av det gemensamma operativsystemet, pratar Ubuntuanvändarna mera bara om Ubuntu och egentligen nekar till sin naturliga kontext.
 
Kanske det är så att t.ex. svenskspråkiga Suseanvändare känner på sig att de får helt tillräckligt bra "service" här på LP och inte således har något behov av att starta eget. Att vara tillsammans på ett stort forum kan ju vara en enorm fördel; långtifrån alla problem är distspecifika. 5 Mandrivaanvändare och 5 Fedoraanvändare är oftast till större nytta för en ensam Ubuntunybörjare än vad 1 Ubuntuanvändare skulle vara.

cryingfreemans bild

Att konsolidera styrkorna är av yttersta vikt, men jag vet inte om jag håller med om att ubuntu-användarna isolerar/alienerar sig från resten av linux-communityn. Snarare är tanken i så fall att lägga på ett abstraktionslager mot resten av Linux-vetskapen för att man ska slippa grotta ner sig i kommandorads-pjosk dagarna i ända. Ubuntu har ju en del specifika sätt att lösa saker och när man väl är van kan det i dessa fall bli lite svårt att "vänja av sig" med Ubuntusättet att göra saker på. Tanken med ubuntu-se.org är att ge den bästa och mest kompletta nybörjarsupporten i linuxsverige, inte att utesluta andra distar och bli en egen enklav. När användaren är mogen Ubuntu linux-användare står det var och en fritt att gå vidare till andra distar. Men Ubuntu skall alltid vara första och bästa steget in. Det är åtminstone ambitionen.

I övriga spörsmål, konsultera min bloggpost: http://www.linuxportalen.se/node/9378 Wink

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

jonasbjorks bild

Jag säger emot dig! Vi kan inte prata om Linux som Linux. Antagligen kör du Ubuntu, Slackware, SUSE, Fedora eller något annat. Du kör inte Linux. Låt mig förklara. Om jag skulle köra Linux skulle du kunna ladda ner ett program till Linux. Det kan du inte. Du kan inte ladda ner ett program paketerat och byggt för Debian och installera/köra det i SUSE. Därför skall du prata om SUSE (i det fallet). Linux är ett vitt begrepp och ger ingen som helst kvalitetssäkring. Om jag kör Windows XP vet jag att om jag laddar ner ett program för Windows XP kommer programmet fungera, jag behöver inte ens fundera på extra bibliotek eller andra dependencies.

 

När Linux inte kommit så långt som att ha binär kompabilitet med sig självt inom samma dist i olika versioner.. då är det riktigt illa. Användaren behöver inte bara veta att hon kör Ubuntu, utan också vilken version av Ubuntu. För programmet är inte byggt för 7.10 utan 6.10.. så det fungerar inte. Eller varför inte låta användaren tro att hon kör Linux och ladda ner ett programpaket för Linux. Lycka till att få min mamma att förstå hur hon förvandlar den där .tar.gz filen till en fullt fungerande binär fil..

 

Ändå när vi är inne på Ubuntu. Det är den dist jag har svårast för, av alla. Ingen annan dist kör sitt eget race så mycket som Ubuntu och användarna bara wooooow. Ubuntu är bäst! Att använda samma init som andra, nej varför då? då är vi ju kompatibla med andra distar. Tacka vet jag upstart! Eller FHS, varför skall jag följa den standarden? Det är ju ingen ubuntustandard. Eller LSB.. orka bry sig, vi vill ha filerna där vi vill ha dem! Standarder är onda och borde utplånas! Ubuntuanvändare som pratar om vikten av att ha standarder (gärna öppna sådana också) är rätt ... pålästa. Men visst, Ubuntu har sina användare (jag är en av dem) och de verkar trivas (inte jag).

 

Jag försöker se Linux från en användares perspektiv, inte jag Jonas - tekniknörden. Hoppas jag inte sårar allt för många Flört

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikaeljs bild

Det skulle jag vilja se en positiv lösning på. Hur vi får bort ubuntumentaliteten. Hur vi får bort dom ökande konflikterna, attityden om att ubuntu är lösningen på alla problem. Den nya skara av användare som kommit in pga Ubuntu och som vill förstöra allt det som  byggts upp tidigare av andra människor.

 

Ubuntu har aldrig varit ett alternativ för mig. Det har varit konstigheter där enda sen starten av version 4.10. Först såg man kultliknande attityder (som kanske fortfarande finns där), bråk i forum, och diverse andra problem. Jag har ännu inte sett något från Ubuntu som är värt att uppmärksamma. Dom har inte gjort nåt som andra distar inte gjort. Ubuntu kanske fick fram en del användarvänlighet före andra men flera andra distar kom med liknande kort efter. Sen verkar det som jakten på användarvänlighet har fått sånt som stabilitet och pålitlighet att minska.

 

Jag har ingen direkt koll på suse eller novell, men dom verkar ha en sundare syn på saker. Jag hoppas också på mer från Red Hat vilket man kanske inte kommer att få se. Red Hat har valt en annan marknad.

 

Vill man ha stabilitet, pålitlighet och enkelhet så ligger debian bäst till. I alla fall i mina ögon. Hyfsat enkel installer och sen en hyfsat enkel miljö där man får tillgång till över 20000 paket. Det är inte speciellt svårt heller att få igång nvidia, trådlöst osv i debian.

 ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

elwiss bild

Nu ska jag inte hacka på vare sig dig eller debian, dels för att jag inte kört den sedan 2005 och då var den min favvis server Smile

Men "Det är inte speciellt svårt att få igång nvidia, trådlöst osv" är förstås väldigt subjektivt. Saken är den att man inte skall behöva få igång det alls enligt mig, det skall funka direkt. Användaren skall vara uppkopplad i samma veva som han loggar in, allt annat kan vara döden för den glade entusiasten som vill prova något nytt.

mikaeljs bild

det fungerar ju inte direkt i ubuntu heller...  

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

cryingfreemans bild

Angående Ubuntu: mitt Nvidia-kort behövde jag klicka i "Aktivera" när datorn startade upp. Mitt trådlösa Intel-kort funkade direkt i roaming mode, efter att jag skrivit in WPA-lösenordet. Jag tror att det räcker för de flesta. Dock är det en hel del standardproblem, precis som jonasbjörk skriver. LSB äras knappast och inte FHS heller, tyvärr.

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

elwiss bild

Nej det beror säkert på hårdvaran också. På min laptop behövde jag dock bara välja att koppla upp första gången via network managern, det är väldigt nära.

I övrigt så verkar det som att du tror att jag bara slåss för ubuntu - jag kör mac Smile

mikaeljs bild


Nejdå, jag tycker bara att man skall ifrågasätta ubuntu. Ubuntu har säkert gett många användare nåt att känna sig trygga med. Jag tycker dock inte att det är nåt märkvärdigt med Ubuntu. Det finns andra distar som gör ett bra jobb och som har lika stor rätt att lyftas fram Smile 

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

larsemils bild

Jag tycker om att prova mig fram. Jag har provat ett par olika distar. Gentoo, ubuntu, opensuse, debian. Den enda som det inte var något konstigt krångel med att installera var ubuntu. Gentoo förstår vi ju varför den faller bort, opensuse kom inte igenom installern, trots två försök att ladda ner skiva och bränna, debian har ingen livecd och det blir krångel med en textmanyinstaller.

Ubuntu ÄR enklast och smidigast till dags dato.

Kristians bild

Debian har en grafisk installer Smile

---------------------------------------

 

mikaeljs bild


larsemil: Debian har en livecd... dom har ett eget projekt som arbetar med detta. Sen finns det en grafisk installer. Om man sätter in debianskivan i windowsmiljö så startar installern redan då. Man får gå igenom lite steg sen startar man om datorn. När datorn startar upp så får man en fråga om man vill starta windows eller om man vill starta debian installern. Väljer man att installera debian så startar en grafisk installer igång. Jag provade detta nyligen på min stationära dator. 

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild


Kan det  bli enklare än så här?

http://goodbye-microsoft.com/ 

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

pbs bild

Ubuntu fungerade för dig, det är sant. Men det finns också massor av människor som Ubuntu inte har fungerat för (och som använder någon annan dist). Så var är bevisvärdet?

larsemils bild

Vi borde göra ett test, tio datorer bredvid varandra med olika hårdvara. installera fem distar på varje dator.

 

jag kan sätta en slant på att ubuntu går fortast att installera och kräver minst pill på de flesta av datorerna.

pbs bild

Klart att man inte bara ska prata om Linux. Distar är viktiga bl.a. av de skäl som du listade upp, men samtidigt dock bara ett lager i den gemensamma kakan. Huruvida just den enskilda tårtan har jordgubbar eller choklad på sig är förstås någonting som var och en ska ta i beaktande, men då utan att glömma det som de alla har gemensamt.
 
Det gemensamma är en så viktig bit i helheten att man alltid i första hand borde prata om Linux. Det här med de olika varianterna (distarna) bör man komma med först då om publiken visar särskild intresse för frågan. Här avser jag alltså personliga, muntliga kontakter i smågrupper.
 
Trots att funktioner man visar upp kanske är lite annorlunda i olika distar är dessa skillnader ändå ingenting man ska förvirra en "total n00b" med. Sen i det skedet om/när användaren själv är kapabel att söka Linuxinfo på nätet kan man komma med närmare förklaringar om distars skillnader.
 
Om det inte finns Linuxdrivisar för moster Märtas nya GPS så är det bara så, oberoende om det är Ubuntu eller Crux man har installerat på hennes burk. Och Nautilus som hon sköter sin filhantering i är precis lika funktionshandikappad i varje dist.

larsemils bild

Åh! Jag håller med Jona helt. Jag skrev ett liknande inlägg som det här igår, fast med en helt annan approach. Jag tror att jag tycker annorlunda jämfört med författaren tilld en här artikeln i allt. http://www.linuxportalen.se/node/9605

 

Där skriver jag precis som Jonas att vi ska sluta prata om linux. Anledningarna är kort och gott att 1. Linux är inte ett operativsystem, 2. Folk tror att det är en svart terminal med vit text. 3. Det är bara nördar som kör det.  Då tror jag loppet är kört redan. Pratar vi istället ubuntu suse och fedora hela tiden tror jag att vi tjänar massor på det. Användaren behöver inte välja. Så ta din favoritdist nu, sluta kalla den för linux, kalla den för distnamnet och så sprider du den för allt du är värd.

 

Och jag tycker ubuntu gör rätt när de kallar sin dist för a linux based operatingsystem. För det är vad det är, precis som slackware, suse och fedora. Döda myten om att linux är ett operativsystem. NU.

pbs bild

Det finns ju folk som tror allt möjligt. Men Linux är ändå att ganska etablerat "varumärke", och om man visar hur det fungerar och talar om att det har utvecklats mycket under åren så borde det nog inte finnas några större problem. Att enbart prata om en viss dist (som publiken förmodligen aldrig har hört om) har troligtvis en motsatt efekt, dvs det för dem handlar om någonting helt nytt och främmande (=opåtlitligt).
 
I sitt "etableringsskede" ca 2005-2006 marknadsförde ju Ubuntu sig som en Debianbaserad distribution (webbadressen var ubuntulinux.org). Nu när alla redan känner till U. har de fått ett behov av att visa att de är någonting unikt (webbadress ubuntu.com). Ur marknadsföringssynpunkt är det ju mycket bättre med Ubuntu, the worlds most user friendly operating system. Come and visit ubuntu.com, now! än att säga att Vi är en Linuxdistribution med - tack vare open source - ungefär samma features som alla andra.

mikaeljs bild


Nu sätter jag punkt för denna diskussion och bestämmer en gång för alla. Vi skall fokusera på lfs med twm som fönsterhanterare. För im så kör vi centericq, irc blir bitchx (mest för namnet), ordbehandlare blir vi (inte vim).  Och så vidare...

 

Så nu behöver vi inte bråka mer om detta och alla bör vara nöjda annars kommer jag hem till er och ser till att ni är nöjda....

 

*fniss* 

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~