Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Netgear MS200 - En NAS med Linuxstöd

Jag har ganska länge funderat på att skaffa en NAS bla för att ha ett ställe att lagra alla mina media filer, filmer, musik bilder osv. Eftersom jag använder Ubuntu så var en av förutsättningarna att jag skulle hitta en NAS med Linuxstöd.

Efter att ha tittat runt och läst på om olika modeller bestämde jag mig till slut för en Netgear Stora MS200.

Jag tänkte här berätta lite om mina erfarenheter med den och hur jag bar mig åt för att installera den i Ubuntu. En router med DHCP-server är nödvändig för att enheten ska fungera och få en ipadress

 

 Installation

 Netgear Stora MS200 är en NAS på 1 Tb och med stöd för Gnu/Linux om man ska tro det som stod på kartongen och på Netgears hemsida.

Stöd och stöd föresten, visst enheten fungerar utmärkt med Gnu/Linux när man väl har fått den installerad men det fanns ingen tydlig info om hur man skulle gå till väga för att göra detta, i alla fall inte i den medföljande installations anvisningen.

 På cdskivan stod en villseledande mening med minimalistisk storlek ”for computers not running Windows, double-click on index.html. Någon index.html fil fanns inte med på cdskivan, den innehöll endast exefiler och några skript, så detta var inte till någon hjälp.

I installationsguiden så stod att man kunde nå enheten via en webbläsare genom att ange adressen www.mystora.com. Vilket endast ledde till en inloggningssida, så inte heller detta var till någon hjälp. Men hur gjorde jag då för att få det att fungera? Jo jag tog jag reda på vilken DHCP adress enheten hade fått från min router och skrev in denna adress i webbläsaren.

(Vart exakt man hittar denna information beror på vad man har för router och skiljer sig mellan olika märken och modeller, men det rukar finnas en lista med utdelade Ipadresser någonstans). Då fick jag äntligen fram en webbsida där jag kunde registrera enheten med produktnyckeln som står tryckt på cdskivans fodral. Tydligen är det så man får gå till väga om man inte har Windows men som jag skrev tidigare varför fanns inte någon tydlig information om detta?

Så snart installationen var gjord och enheten hade formaterats och fått sig en tilldelad IP-adress så dök den upp på det lokala nätverket som en utdelad hårddisk helt automatiskt och den var nu klar att användas. Det fanns en katalogstruktur med fyra tomma kataloger på enheten, MyDocoments, MyMusic, MyPhotos och MyVideos, vilket troligtvis är en standard för mediaenheter.

 

Funktioner

Som jag skrev ovan så har enheten ett webbbaserat gränssnitt. Med detta kan man göra olika inställningar, lägga upp användare, skapa kataloger men även exempelvis lägga upp filer när man inte är hemma.

För att kunna ladda upp fler än en fil i taget med detta gränssnitt så krävs att man har Java installerat och aktiverat och med stora filer så går det ganska långsamt.
Gränsnittet som är Flash-baserat tar ett tag att vänja sig vid men på det hela taget fungerar det ganska bra även om jag personligen föredrar att kopiera filer i filbläddraren/nätverks-bläddraren.

Enheten har även funktioner för att agera FTP-server om man nu skulle vilja det. Och fast jag har en router så behövde jag inte göra några inställningar för IP-forward eller virtual server vidare till min enhet för märkligt nog så kom jag även åt enheten via webben utan att göra några ändringar i routern.

I enheten finns plats för två st hårddiskar men bara en sitter i från fabriken så det går utmärkt att klämma in ytterligare en disk. Enheten har stöd för raid om man har två lika stora hårddiskar men tyvärr bara Raid 1. En 10/100/1000 mbit Ethernet-kontakt finns på baksidan så den fungerar med alla förekommande Lanhastigheter Det finns även en usb kontakt i fronten om man vill ha en extern hårddisk åtkomlig via nätverket.

En annan bra sak med denna enhet var att den fungerar ihop med bla Sonys Playstation3 och Xbox360 men även med moderna Tvapparater och andra enheter som stöder UPNP-AV och DLNA standarderna.

Om man är villig att betala ca 20$ per år och skaffa ett sk premiumabbonemang så få man tillgång till ytterligare funktioner såsom att nå album via mobiltelefoner och publicera bildalbum på Flickr. Inget jag är intresserad av dock.

Sammanfattning

Trots den obefintliga installationsanvisningen gällande Gnu/Linux så rekommenderas Netgerar STORA MS200 till personer som vill ha en NAS som fungerar med Linux utan att man behöver göra massa inställningar.

Den rekommenderas däremot inte till personer som vill ha fulständig kontroll och gillar att pilla med inställningar. För dessa personer finns det andra alternativ som är bättre.

 

Positivt

  • Hyfsat stor hårddisk med plats för en till disk för spegling.

  • Inbyggd ftpserver.

  • Fungerar i Gnu/Linux och MacosX så väl som i Windows

  • Kompatibel med UPNP-AV och DLNA standarderna dvs fungerar med de flesta TV. apparater och mediaspelare samt Ipod.

  • Priset är inte allt för högt, 1890 kr kostar denna enhet på Mediamarkt.

Negativt

  • Otydlig installations-instruktion för icke Windows-användare, ja det stod faktiskt inte ett ord om Macosx eller Linux.

  • Går inte att installera och konfigurera utan att vara uppkopplad på nätet vilket kan betraktas som en säkerhetsrisk eftersom den öppnar upp vissa portar i brandväggen automatiskt

  • Webbgränssnittet känns lite omständligt, kräver Flash.