Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ny dator

Har skaffat en ny bärbar dator, modellen är en GGS-Data Style-Note M548R (datorn är tillverkad av det taiwanesiska företaget Clevo och monterad av GGS-data som specialiserar sig på GNU/Linux kompatibla datorer) med 2 GB extra minne. Den levererades dessutom med ubuntu 8.04 hardy heron förinstallerat.

Om man börjar med det som man ser först så kan man nämna att den på utsidan har ett, åtmindstonde för mig, mycket tilltalande utseende. Tangentbordet är trevligt och det enda som egentligen saknas är den numeriska delen (använder blender). Musknapparna kunde även ha varit aningen mindre tröga.

All inbyggt hårdvara funkar direkt ur lådan utan att man behöver tillgripa några propeitära drivrutiner. Det enda krångel som varit är att några effekter i compiz (negativ och vatteneffekter, inget man egentligen behöver) och att hörlursjacket listats i volymkontrollen som "sourround".

Saker som kan vara bra att känna till är att man kan komma åt mittenknappsklicket genom att peta till pekplattan i övre högra hörnet och högerklicket genom i nedre högra hörnet. Om ens usbmasslagringsenheter inte monteras automatiskt är det inte nödvändigtvis drivarfel utan kan vara att gconfnycklarna automount_driver och automount_media är satta till false, för att kolla kör du igång gconf-editor och går in under /desktop/gnome/volume_manager .

Över lag är jag nöjd med den hitintills (har haft den en dryg vecka men inte hunnit använda den så mycket). Batteritiden ligger på drygt 2 h vilket räcker för mig. Tumme upp till GGS-data för en bra dator och tack till Ekir som rekommenderade dem.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Vad är priset på en så'n mackapär?

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Pettmans bild

Den kostade lite drygt 10000kr. Jag glömde nämna att viloläget inte fungerar som det ska, men jag ska begå efterforskningar om det och försöka få fart på det.

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...