Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Utnyttja bredskärmen bättre.

Har för att hantera brist på pixlar i höjdled på min laptop arrangerat om panelerna för att få mer höjd fritt till fönster.

I min nya konfiguration har jag:

  • En panel i överkant med fönsterlista och klocka, dessa passar inte bra i en vertikal panel och får därför sitta i en horisontell istället. Har någon koll på en fönsterlista och en klockapplett till gnome som funkar att ställa på högkant så tipsa mig gärna. (Att bli av med överkantspanelen ger mig 23 px mer att använda till höjd på hemsidor och annat.)
  • En panel i vänsterkant med gnomemenyn (den som bara är en ikon), systrayen/notifieringsytan, arbetsyteväxlare och övriga applets som funkar även i en panel ställd på högkant.
  • Längst ned på vänsterkantspanelen sitter dessutom en låda med lite saker som jag inte behöver se hela tiden.

För att se exakt hur jag lagt ut allt så kan ni kolla på den bifogade skärmdumpen. Om jag kunde få fatt på en fönsterlista och klockapplet som såg vettig ut även i en vertikal panel skulle jag flytta överkantspanelen ner till högerkanten av skrämen.

Jag tycker det är fånigt att försäljarna framhåller bredskärm som något bra. Det är prydligt när man ser på film och möjligen när man spelar spel men om man ska surfa eller läsa text på skrämen är höjden väldigt viktig enligt mig.

BilagaStorlek
Skärmdump175.44 kB

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Maarkuss bild

Jag har sett de som vridit sin widescreen-skärm 90 grader för att få "högre höjd" när de skriver dokument. Detta gäller inte laptops utan stationära datorer.

En fördel med en bred skärm är att man kan ha två dokument bredvid varandra när man arbetar, alternativt något annat bredvid dokumentet.

hoths bild

Jag använder min stationära jobbskärm på detta sättet. Mycket effektivt, mer än man kan tro vid första tanken. Att skriva ett dokument i MS-Word med helt uppslag (2 sidor) uppe samtidigt, kunna skriva och se VAD man skriver underlättar dokumentation något oerhört. Man får en bra översikt över dokumentet. Det fungerar att skumma ett dokument och läsa det man behöver, behöver inte skriva ut längre. Våra största dokument ligger runt 600(sic!) sidor. Ja, det går tungt att ladda och MS-(#¤%&$)-word beteer sig illa ibland, läs: allt som oftast. Skulle gärna kört annat men det går inte, företagsstandard...

Stående fungerar det bra för kodlistning och skrivande eftersom man kan se väldigt mycket av sin kod samtidigt. Stor skillnad jämfört med den gamla goda Comodore PET tiden när man knappt såg nått av sin kod...

Men skärmen i bredläge passar även utmärkt för CAD-ändamål. Plötsligt har man lite yta kvar att rita på efter att mycket av ytan "slösats bort" på "användarvänliga" ikoner :-/ Ett annat användningsområde är Excel där man kan få in många fler rader och kolumner än tidigare. Enklare att jobba med större datamängder med andra ord.

Stora bredskärmar på 24" är enligt mitt förmenande den nya "20"-standarden", dvs. de stora skärmar man tog till när man behövde göra avancerad CAD eller liknande. Idag räknas ju närmast en 20" skärm som liten. Detta beror nog mest på att applikationerna har anpassat sig till en större skärm och förbrukat mycket av uyan i form av användarvänliga ikoner och liknande.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!