Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux Mint - för dig som struntar i om datorn funkar eller ej bara loggan är snygg...

Jag har nu installerat Mint7 på 3 olika datorer. Installationen gick ju bra (fast inget LVM-stöd grrr!) men sen...

Startade nya systemet, loggar in. Installerar Kde eftersom jag föredrar det, loggar in i kde ok. Nästa dag startar jag datorn igen, resultat: svart skärm! Systemet är igång men skärmen är släckt, inte heller text-konsollerna är användbara, där är skärmen grön/svart-suddigt linjerad, går inte läsa någonting och terminalen är således totalt oanvändbar. SysRQ funkar tack för det, omstart till textläge.

Jag har tidigare joxat med X o drivisar, brukar vara tämligen enkelt fixa rätt driver för grafikkortet - åtminstone 2D. Men här tycks det vara omöjligt! Koncentrerar mig på 2 datorer, båda med ATI (ett integrerat X1200, det andra är HD4670).
Mint 7 kommer ju tyvärr med nya xorg, den där man inte ska kunna ändra någonting själv - systemet är kung! Lyckas trots allt till slut få till en xorg.conf som funkar, LÅÅÅNG tid tog det men kan slutligen logga in till kde faktiskt!
Men efter omstart är det kört igen, och hör o häpna gott folk: xorg.conf är tom! Mint går alltså tom ett steg längre än xorg-dårarna och  raderar all min egen konfiguration! "Systemet är kung, du är en liten skit!"

Visst, jag kan gå igenom proceduren igen - fixa xorg.conf, lägga in ett startscript som kopierar in en fungerande xorg.conf innan xservern startar. Men jag gör faktiskt inte det.
Jag blir nämligen riktigt rysligt-gräsligt-fasligt-ruskigt ARG på detta beteende,  denna inställning som sprider sig alltmer:
"systemet är kung, användaren är inget"
"vi-vet-bäst försök inte sätta dig upp mot SYSTEMET!"
"Det funkar för de flesta, inte för dig säger du - vem tror du bryr sig? Systemet är kung!"

Ja nästan lite smått upprörd bliver jag, måste påpeka detta utifall det inte märks..  ;-) 
Så jag kastade ut skiten från alla tre datorer och installerade Debian i stället. Samma eländiga xorg - men allt funkar faktiskt från start!

Så, tack för avreagerandet nu ska här lagas mat (och JAG bestämmer recept samt låga på spisen!)  Smile

"Linux Mint - när du struntar i om du får bild på skärmen eller ej."

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jontes bild

Hmm.. tux-sven kan nog svara upp. Jag vidhåller att det går alledes utmärkt m ATI-kort  å OpenSuSE11.2 å olika PC's.

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

tux-svens bild

Jag har själv aldrig använt mig av KDE-versionen av Linux MInt, så den vet jag väldigt lite om.  Det är för övrigt ett helt annat gäng som bygger den.

Jag rekommenderar (trots att jag egenligen är KDE-fan) att man skall köra MAIN EDITION som är Gnome.

Alla språkpaketen finns inte med vid livekörning och proprietära drivisar för wifi och grafikkort ingår inte för alla tillverkare.    När du väl installerat föreslår systemet vilka proprietära drivare du kan använda. Vill du ha dem så klickar du och de laddas ned och installeras automatiskt.  De resterande språkpaketen kommer åxå med vid installationen.

Gnomeskrivbordet i Mint ser ut på liknande sätt som i Suse.  Just nu har nya Mint 8 kommit.  Jag tror att det bara är 32-bitarsversionen som släpptes idag.  Men den går att köra på det mesta.  Wink

Det är tydligen så att min signatur både syns och retar...   Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

pingus bild

Men liksom vänta nu här...
"..KDE-versionen av Linux MInt.."  "..MAIN EDITION som är Gnome."
Alltså, man installerar den skrivbordsmiljö/fönsterhanterare man vill, behöver inte byggas special-distros för det. Installera KDE, xfce, enlightenment, icewm... Liksom alla de övriga program man kan vilja ha som inte finns med i en standardinstallation men lätt installeras från paketförråden.

Och ang drivisar, jag bytte aldrig direkt efter installationen. Har testa proprietära tidigare funkade inte bra så vill helst inte använda den. Men alltså, det som valdes åt mig fungerade inte, de ändringar jag gjorde så det funkade sopades bort av Systemet. Det är detta jag avskyr!

"Det är tydligen så att min signatur både syns och retar...   Smile "
Jäpp! Smile Smile Bara MÅSTE hacka när jag nu inte har samma uppfattning som du!
"När du inser att du har samma åsikt som majoriteten, då är det dags att stanna upp o tänka till!" (Okänd)

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

extons bild

En variant: När folk håller med mig får jag alltid en känsla av att jag har fel - Oscar Wilde (tror jag)

LINUX.EXTON.NET

jontes bild

-ett mått på folks intelligens är hur mkt dom håller med en själv!

Citat "okänd" Smile

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

valdermans bild

Nej, nu får du allt lägga ned din jäkla bakåtsträvare! Förstår du inte att din attityd om att du själv ska kunna bestämma över ditt system står ivägen för ledande FOSS-personligheters vision om att besegra Micro$oft genom att göra Linux till en tredje klassens Windowsefterapning?!

Jag tycker du ska acceptera att alla moderna, användarvänliga distributioner (som kommer att bli DE ENDA distributionerna när vi gjort oss av med alla onödiga, antika distributioner för bakåtsträvande ärkenördar) bestämmer hur du använder ditt system, och sluta vara en black om foten i kampen mot Micro$oft!

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Får inte jag bestämma så vill jag inte vara med och leka.

Nä KISS är rätt väg enligt mig.

Men att den raderar xorg.conf vid uppstart måste du kunna stänga av.

Det jag tycker känns fel är att när dom förenklar för nybörjaren så försvårar dom för den som vill ändra själv, ofta med nya konstiga konfigurationer och sattyg som saknar logik.

 

 

tux-svens bild

Jag tror att en del "nördar" känner sig hotade av distar som fixar det mesta per automatik.  Då kan ju kanske kompisen, syrran, morsan eller mormor få igång sitt linuxsystem utan "expertens" magiska hemlighetsfulla fingrar och kommandon. Makten rinner liksom ur händerna....

Men håll ut, det kommer säkert nå't litet som kan krångla lite även i de bästa distar. Då behövs antagligen ett litet pillande ändå. Men makten över att kunna göra en Linux-installation på egen hand, även för den ovane, är i vilket fall ordentligt rubbad för all framtid.

Om man googlar på hur Linux Mint upplevs så återkommer ständigt positiva omdömen, typ "Linux Mint är vad Ubuntu skulle varit från början" osv.

Utvecklingen kommer utan tvivel att gå åt detta hållet.  Ev nördar kan glädja sig åt att allt du kan göra med systemet i Ubuntu kan du göra med systemet i Linux Mint åxå.

Det mesta av Debian-kunskaperna går säkert att återanvända åxå.  Dessutom finns ju Debian-disten kvar, trots att det tillförts ytterligare enkelhet via både Ubuntu och Linux Mint.

"Leo" brukar tycka att jag retas ibland, lite rätt har han nog... kanske.   Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Jag känner inte mig det minsta hotad av "distar som fixar det mesta per automatik", friheten att välja är ju vad det handlar om.

Problemet är snarare att om du inte vill ha den inställningen den vill välja automatiskt eller inte lyckats fixa det automatiskt.

Då uppstår 2 saker antingen så krävs någon väldigt konstig lösning som inte stämmer överens med hur Linux distar är uppbyggda och konfigureras utan en egen lösning som är ologisk.

Eller så blir det ett problem av en sak som är självklar hur det löses i Linux-distar då det görs på detta sätt i resterande 1900 distar.

När jag surfar runt på forum för dessa enklare distar så finner jag att flera verkar råka ut för problem samt att det händer saker efter ett tag som inte borde hända.

Vissa distar kan vid första anblicken verka svårare för att dom kräver en liten handpåläggning men dessa distar vågar jag påstå fungerar både bättre, stabilare och med mindre buggar och oväntade fel.

Jag har nästan lust att citera hur Linus Torvalds när han beskrev gnome eller vafan jag gör det.

"If you think your users are idiots, only idiots will use it."

Men jag tror dock inte att det beror på att användarna är idioter utan att dessa blir för lata och det uppstår ett jätte problem av ingenting när den inte kan utföra allt automagiskt.

Jag ser en stor marknad för dessa enklare distar men jag ser en stark marknad för KISS distar då dessa bara fungerar när dom är installerade.

Jag skrattar ibland åt användare som klagar över att det är svårt eller tar tid att köra en "riktig" Linux-dist och att alla borde köra en enkel dist, framförallt då dom lägger ner så mycket mera tid på att få saker att fungera och forsätta fungera efter att dessa enklare distar är installerade.

Ni vet väl att ni hade sparat väldigt mycket tid med en "riktig" dist Smile

valdermans bild

I>Jag tror att en del "nördar" känner sig hotade av distar som fixar det mesta per automatik.  Då kan ju kanske kompisen, syrran, morsan eller mormor få igång sitt linuxsystem utan "expertens" magiska hemlighetsfulla fingrar och kommandon. Makten rinner liksom ur händerna....

Eh, nej. Ingen tycker om att behöva bli tillfrågad gång på gång om man kan fixa ditten eller datten, problemet är att dessa "självgående" distar är överkomplexa monster av fulhack ovanpå fulhack för att få något som liknar en tafflig Windowskopia, och gud nåde den som vill konfigurera sitt system på ett sätt som strider mot GNOME-maffians "användarvänliga" fixering vid musarm och maximal bloat.

Dessutom visar det sig ju att det överhuvudtaget inte funkar.

>Men håll ut, det kommer säkert nå't litet som kan krångla lite även i de bästa distar.

Jo, för att med vett och vilje sabotera xorg.conf och se till att X inte fungerar (föga förvånande, med tanke på att autokonfigureringen aldrig funkat särskilt bra) är ju verkligen "nåt litet..."

>Om man googlar på hur Linux Mint upplevs så återkommer ständigt positiva omdömen, typ "Linux Mint är vad Ubuntu skulle varit från början" osv.

Inte särskilt oväntat, med tanke på att den genomsnittlige Linuxanvändaren idag är en 14-åring som "hatar Windows" och därför vill ha något som är exakt som Windows men heter nåt annat. Huvudsakligen för att han sett någon använda OMG SPINNAN CUEBZ WOBBLY WINDOWS DERP i skolan. Att Ubuntu, Mint, etc. gör allt Windows gör mycket sämre kan han stå ut med, rent av vänja sig vid, för det är ju inte Micro$oft och han behöver inte utföra det minimum av eget arbete som krävs för att konfigurera någon annan dist.

>Utvecklingen kommer utan tvivel att gå åt detta hållet.

Vilken "utvecklingen?" Att Ubuntu hamnar länge och längre ned i skiten förvånar mig inte det minsta, men jag hoppas du inte antyder att det skulle finnas en enda gemensam utvecklingstimeline för Linux?

>Ev nördar kan glädja sig åt att allt du kan göra med systemet i Ubuntu kan du göra med systemet i Linux Mint åxå.

Fantastiskt, Mint är lika flexibelt som världens minst flexibla dist. Verkligen ett toppbetyg där.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

tux-svens bild

Jag kan tänka mig att en snålis som inte ens kan betala ett bidrag till LP inte vet vad han talar om som vanligt.  Hur många Mint-installationer har denne snackare gjort?  Troligen ingen. Det är bara skitsnack - som vanligt.  Hade filtret funnits kvar hade jag inte sett ditt inlägg ens.  Jag har installerat ganska många Mint,7 vid det här laget och ägarna är MYCKET nöjda.  14 år....det finns vissa som TROR att de bara vet....? Över 45 är är de flesta av dem jag installerat åt i alla fall. 

Jag har under årens lopp haft nöjet att jobba ihop med människor som verkligen har huvudet på skaft.  Dessa personer var ALDRIG stöddiga eller besservissers, utan mycket ödmjuka och använde öronen till att lyssna med. "Desto mer man man kan, desto mer vet man att man inte kan"

Du vet väl varför du har EN mun och TVÅ öron?  Du skall lyssna dubbelt så mycket som du snackar!  Betala in lite till Jonas och LP nu.....  Smile

 

Vilken underbar förmiddag. Solglitter i alla grässtrån och dimslöjor över vallarna.  Åsså en superglad vovve till det, Då känner man sig glad.  Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jeffs bild

Så Antons åsikter är mer värda om han betalar pengar till LP? Ooookej...

------

tux-svens bild

Nä, men han får åtminstånde EN sak mindre emot sig!  Wink

Om man får vara med här och diskutera är det ganska juste och betala också.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

valdermans bild

Spännande, vilka är de andra sakerna jag har emot mig? Det låter på dig som att de skulle vara ganska många.

Du kanske kan tala om för mig varför jag har nån sorts moralisk skyldighet att donera till LP när LP envisas med att bombardera mig med annonser? Om man slipper annonser som donator så donerar jag ju redan - genom att se på annonserna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

leochingkwakes bild

Riktigt lågt sven...

valdermans bild

Innan jag besvarar ditt inlägg vill jag passa på att fästa allas uppmärksamhet på att du överhuvudtaget inte besvarat någonting i mitt inlägg annat än med personangrepp och ounderbyggda anklagelser om det ena och det andra. Starkt jobbat.

>Jag kan tänka mig att en snålis som inte ens kan betala ett bidrag till LP inte vet vad han talar om som vanligt.

>Hade filtret funnits kvar hade jag inte sett ditt inlägg ens.

Jag visste att LP visserligen var en bastuklubb för inbördes egorunkande, men att det gått så långt att man betalar för privilegiet att ha en åsikt och slippa bli filtrerad (om det nu inte är så att du personligen bara filtrerar ut alla som inte håller med dig) hade jag ingen aning om.

Mina pengar går till läkare utan gränser istället, det känns inte riktigt värt att skära ned på det för att kunna donera pengar till ett gäng högröstade, okunniga ubuntards som tror att det viktigaste i livet är att besegra Micro$oft.

>Hur många Mint-installationer har denne snackare gjort? Troligen ingen.

Hur är det relevant? Vi har här någon som just gjort en installation och - hör och häpna - det fungerar inte. Med tanke på mina erfarenheter av att installera Ubuntu (och dessa är betydligt fler än jag skulle önska) förvånar det mig inte det minsta. Att någonting fungerar för dig betyder inte att det fungerar för alla andra, eller ens kan förväntas göra det.

>14 år....det finns vissa som TROR att de bara vet....?

En smart pöjk som du klarar säkert av att skilja bildligt från bokstavligt... eller?

>Dessa personer var ALDRIG stöddiga eller besservissers, utan mycket ödmjuka och använde öronen till att lyssna med. "Desto mer man man kan, desto mer vet man att man inte kan"

Jag vet inte riktigt var jag agerat stöddig besserwisser här. Jag uttryckte min åsikt och ifrågasatte din, måhända utan omsvep och silkesvantar, men är man verkligen en besserwisser bara för att man inte ansluter sig till partilinjen?

>Betala in lite till Jonas och LP nu...

Det var då ett förbannat tiggeri. Kan du ge mig ett enda skäl till att jag ska ta av de pengar som i dagsläget går till läkare utan gränser och Faktum och ge till LP? Om jag nu tyckte att FOSS var viktigare än att folk har mat för dagen och att afrikaner slipper ha nageltrång, AIDS och rektalcancer, varför skulle jag då donera till LP istället för till FSF, Apache, jQuery eller något annat projekt som faktiskt gör någonting?

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Vad betyder egorunkande? Det ordet finns inte i mitt ordförråd.

valdermans bild

Jag talar om för dig hur fantastisk du är, du talar om för mig hur fantastisk jag är, alla blir glada över att få bekräftat att "alla andra" tycker de är hur awesome som helst.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

polters bild

Att tjata om att donera till LP istället för att bemöta argument är barnsligt. Lägg ner.

jeffs bild

Har man inget annat att komma med i diskussionen så får man försöka attackera det man kan.

------

jonasbjorks bild

Blanda inte in mig i det här.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

leochingkwakes bild

Big fail där tux-sven. Det handlar inte om makt utan om frihet. Nu försöker jag inte sprida Linux bland släkt och vänner så situationen är väl annorlunda för mig. Men jag har inget behov av att kunna känna nån makt eller liknande över andra människor. Jag vill ha min frihet och jag unnar andra sin frihet, vad det nu innebär för varje individ när det gäller datorerna.

Jag har för det mesta fullt upp och undviker gärna support så mycket det går. Detta genom att låta folk köra det som dom känner sig bekväma med. Är dom nyfikna på Linux så ser jag givetvis till att det blir minimalt med arbete för mig (och för dom).

Den utveckling som Ubuntu/Mint går mot skiljer sig troligen mot den som lite mer avancerade distar gör. Detta är för det mesta inte nåt problem. Mer än om man vill ha gemensamma standarder bland alla distar. Annars så tycker jag allt att olika distar kan ta olika vägar fram.

Ja, du är en retsticka sven och jag har sagt till fröken...

pingus bild

Varför nöjer jag mig inte med Debian som funkar så bra för mig då? Jo just för att jag vill kunna sprida Linux till andra och för en gröngöling (oavsett ålder..) är inte Debian ett bra val. Jag personligen konfar, installerar mm helst ifrån textläge - men detta sätt att jobba passar inte alla.
Jag letar efter en dist som har bra grafiska verktyg för en ovan datoranvändare, det har bl.a. Mint.

Jag har testat många nu, hittills inte hittat någon riktigt bra:
Mandriva o dess derivat fungerar på de datorer jag testat, har oftast bra kontrollpaneler - men paketförråden är urusla. Går inte installera mycket där utan fixande o trixande, så kan man ju inte ha det.
Mepis har för få grafiska verktyg, Mint funkar inte o låter mig inte konfa grafiken själv när nu auto-config inte funkar.
OpenSuse... Mitt favorit-hat-objekt i Linuxvärlden, verkligen "Windows på Linux"!

Jag tror problemet ligger i dels att man tittar för mycket på Windows och vill efterlikna det (och där är det ju bara utseende som gäller), dels på att när allt ska göras automatiskt blir det helt enkelt för många detaljer att ta hänsyn till. För många varianter, för mycket som kan gå snett när systemet måste ha total kontroll. Och varför i hela friden lägger man in en funktion som raderar användarens egen konfigurering??
Det absurda är ju nu att en av de minst användarvänliga distrona (Debian) installerar all min hårdvara automatiskt och allt fungerar!
Men som sagt, för en "normalanvändare" är grafiska verktyg & kontrollpanel viktiga. Idealet enligt mig vore Debian med Mints kontrollpanel - enbart kontrollpanelen inga extra "systemet-bestömmer"-jox!

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

valdermans bild

QFT

Den dag jag ser en dist som inte gör mer än att autodetecta hårdvara och erbjuda grafiska konfigurationsverktyg som läser och skriver vanliga configfiler, utan att bli en massiv snårskog av korsberoenden och onödig komplexitet, det är dagen då jag börjar rekommendera folk att köra Linux.

Tyvärr lär den dagen aldrig komma, med tanke på att partilinjen gör gällande att Linux slutgiltiga mål är att bli en halvtaskigt fungerande kopia av Windows 2000, komplett med systemregister (gconf,) enorma XML-monster till överkomplicerade configfiler och en halv miljon komponenter som är beroende av varandra.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

larsemils bild

För att föra tillbaka diskussionen till en lite mer saklig nivå så skulle jag - som har provat linux mint, varit riktigt nöjd men sen gått ifrån det - påstå att linux mint inte är den dist som är bäst att pilla med. Jag tror att Linux Mint fungerar bra för de allra flesta, men att det kan vara en dåligt vald dist om det råkar vara så att det inte fungerar. Då kan man få pilla bra mycket mer för att få saker att fungera.

Och så är det tråkigt att det inte fungerade för dig, ett linux mint som fungerar Out of the box är en helt fantastisk upplevelse.

 

/Emil - som inte heller har en grön gubbe, men som tycker att diskussion, kunskapsutbyte och linux är skoj ändå

FoHs bild

Finns det någon dist som är ett bra val om man får pilla? Som är mer pillvänlig? Jag tycker det känns att om någon dist kräver att man "pillar" för att få igång saker så är man ju under skalet på det som faktiskt kännetecknar disten, dvs att det är gemensamt bland distarna (det vi kallar Linux). Eller är exempelvis Mint en dist som "aktivt" förhindrar pillande på något vis?

valdermans bild

Varför kör du Linux om du inte gillar att konfigurera saker själv? Windows och OSX gör båda två betydligt bättre ifrån sig när det gäller att "bara fungera."

Eller är exempelvis Mint en dist som "aktivt" förhindrar pillande på något vis?

Om du läser tråden ser du att Mint uppenbarligen tog bort pingus xorg.conf - det tycker jag känns som ganska pillovänligt.

Även om vi ignorerar den sortens medvetet sabotage så kvarstår faktum att Ubuntu, OpenSUSE, Mint, etc. har en jäkla massa automagiska komponenter som vill sköta om allting åt användaren på egen hand. Det innebär att om man ändrar en configfil nånstans eller stänger av någon av dessa autoconfigdemoner finns det en ganska påtaglig risk att någon annan automagisk komponent kommer att sabotera någonting annat, eftersom de har väldigt gott om korsberoenden och tenderar att förutsätta att alla andra komponenter i systemet finns där.

Om man vill pilla i en sådan dist är man mer eller mindre tvungen att göra sig av med precis allting eftersom varenda del i dessa överkomplexa fulhack är beroende av hälften av de andra delarna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

pingus bild

Windows och OSX gör båda två betydligt bättre ifrån sig när det gäller att "bara fungera."  

Du skrev i ett tidigare inlägg en kommentar med innebörden "...den dagen lär aldrig komma ...  då jag börjar rekommendera folk att köra Linux..."

Jag funderade lite på vad du då rekommenderar, "skaffa ingen dator?" För du kan väl inte mena allvar med att med Windows fungerar allt  bara??
De gånger jag hjälper folk installera något i Windows brukar sluta med ett hysteriskt sammanbrott för min del...
En nyinstallation av Windows är omåttligt jockig eftersom nästan inga drivisar o program följer med, ett evigt letande efter cd-skivor (få nic funkar direkt!) omstarter, nähä fel drivis fast det stod det var rätt...

Så ska man jämföra med Windows vinner Mint faktiskt med hästlängder! Men varför jämföra med den sämsta ?

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

valdermans bild

Jag brukar inte rekommendera någonting alls. Jag berättar vad jag tycker om OSX (buggigt, inflexibelt skräp,) Windows (buggigt, inflexibelt skräp) och Linux (beroende på dist kräver det antingen ett minimum av eget arbete att själv konfigurera för att sedan fungera utmärkt, eller är en betydligt sämre efterapning av tidigare nämnda buggiga, inflexibla system) och lägger mig sedan inte i. De flesta väljer Windows för att de är vana vid det eller OSX för att OOOH SHINY!!!11

GNOME-maffians strävanden att få Linux att bli exakt som Windows leder inte bara till att Linux kommer att förbli hopplöst efter, utan även till att mycket av friheten och konfigurerbarheten som är Linux styrka går förlorad. Bara en sån sak som att byta ut NetworkMassacre till wicd på Ubuntu kan leda till riktigt irriterande problem om man har otur.

Sedan har ju Windows och OSX också den fördelen att de kommer förinstallerade. Visst, att installera dem leder till kramp i hjärnan och oändlig irritation, men någon har redan gjort det jobbet åt dig. Att göra sig av med adwareskräpet de också installerade är betydligt enklare än att riva ut det värsta bloatskräpet ur Ubuntu m. fl.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Varför kör du Linux om du inte gillar att konfigurera saker själv?

Var fick du det ifrån? Smile Jag gav inte uttryck för någon sådan åsikt med mitt inlägg.

Angående xorg.conf och Mint så kan jag naturligtvis inte uttala mig om vad som hände. Däremot så ska man ju fortfarande kunna använda xorg.conf för att konfigurera vissa saker. Med andra ord så har jag svårt att tro att den skrivs över för att "Systemet är kung" eller för att användaren misstros, utan för att det beror på en bugg i systemet.

Annars så svarade du på min fundering.

FoHs bild

Ytterligare ett verktyg för att hantera xorg.conf försvinner. OpenSUSE har bestämt sig för att lägga ned utvecklingen av sax2. De menar att mycket av det jobb som sax2 gör hanteras av X-servern idag, och att det skulle krävas för mycket arbete med att fortsätta utveckla sax2 för att passa in i detta automagiska system. Det är inget populärt beslut från deras sida, men de poängterar att det är öppen källkod och att om gemenskapen faktiskt har ett behov av sax2 så kommer det fortsätta att utvecklas. Läs hela historien här: http://lwn.net/Articles/364717/

Jag förstår dom, det är inte värt att utveckla dessa vertyg än då xorg inte bestämt sig vart dom är på väg.

Det har länge snackats om att xorg ska satsa på bara udev och dumpa hal och tills något sådant är klart så vore det meningslöst att utveckla ett verktyg för inställningar av xorg.

Nu såg jag på phoronix att dom tydligen uppdaterat wikin om detta.

http://www.x.org/wiki/XorgHAL

Men det har ju snackats om det ett bra tag (tror jag läste om det för ca 1år sedan) så jag förstår om dom inte vill satsa på sax2 just nu.

Och det possitiva med ändringen är att xorg.conf är tänkt att sköta användarinställningarna igen.

larsemils bild

jag kör linux för att allt fungerar. både i ubuntu och mint. underbart. mycket mindre pill än när jag kör windows.

vill jag pilla mer och konfigurera mer och hålla på kör jag gentoo. den är pillvänlig tycker jag. det mesta går att göra på det sätt man vill och få saker sker automagiskt.

det trollas friskt på LP. fram och tillbaka. jag tycker inte om det.

FoHs bild

Håller med om jämförelsen med Windows. Linux kräver avsevärt mindre pill, för mig är det mer It Just Works (TM) än vad Windows är.

valdermans bild

Jaså? Köper jag en Windowsdator slår jag på den och börjar använda den.

Köper jag en dator att köra Ubuntu på spenderar jag först avsevärd tid på att hitta en som faktiskt fungerar bra med Linux, dvs. som inte har grafikkrets från VIA eller ett Intel GMA500, inte har WiFi från Broadcom, etc. Sedan måste jag partitionera och installera, och att använda Ubuntus automatiska partitionering är inte att tänka på då den uppenbarligen fortfarande går efter riktlinjen swap = 1,5*RAM.

När jag gjort det återstår att upptäcka att suspend/resume inte fungerar som det ska, eller att det fungerar på sätt och vis fram till nästa gång jag uppdaterar systemet. Sedan inser jag att Ubuntu inte klarar av att läsa minneskortet i min telefon när jag kopplar in den med USB-sladd, utan bara telefonens interna minne - kul! Gud förbjude sedan att jag vill ha alla specialtangenter (om det är en laptop) eller en webcam till att fungera.

Och den där multitouchplattan jag tyckte var så häftig, den inser jag ju nu att den inte fungerar i Linux, och hur ställer jag egentligen in känsligheten? Jag har den redan på lägsta, men den är fortfarande för känslig! Men den integrerade fingeravtrycksläsaren fungerar i alla fall... Om jag känner för att kompilera lite PAM-moduler och skrota runt i en obskyr configfil.

Om jag mot förmodan skulle lösa alla dessa problem får jag som lön för mödan får jag ett system med 20% sämre batteritid än motsvarande burk med Windows, dels eftersom Linux släpar efter när det gäller strömhantering, och dels eftersom Ubuntu med alla sina automagiska demoner idlar runt 200 wakeups per sekund.

--

 

Nästan allt det här går att fixa med lite konfiguration - konfiguration som Ubuntu, Mint, OpenSUSE, etc. försvårar med sina korsberoende automagidemoner eftersom "it just (barely) works" och det därför är "onödigt" och "inte användarvänligt" att konfigurera saker och ting.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

polters bild

Jo det är väl tyvärr sant. Jag kör Linux för att jag har kontrollen att snabbt leta fram en lösning på ett problem, men detta är uppenbart svårare i Ubuntu än i Slackware. Jag slänger troligen ut Ubuntu/Fedora/OpenSUSE whatever från både min och flickvännens dator till helgen, och ersätter med något som följer sitt syfte lite bättre. För Ubuntu och andra liknande distar är väldigt bra i teorin, tyvärr så hjälper det inte mig när UPNP-servern slutar fungera pga någon random dumhet i systemet, just när jag vill titta på en film.

Kristians bild

Så du menar att det är lättare att lösa dessa problem utifrån gentoo/slackware (med ätpinnar och sytråd) jämfört med att få en rejäl "startknuff" och eventuellt behöva fixa några mindre detaljer längs vägen.

Visst kan funktioner "gå sönder" vid uppgraderingar, men det hände mig även när jag körde Arch Linux. Man är sällan ensam om problemen så det mest går att googla kring. Om andra användare här på LP haft lika stora bekymmer som du vad gäller modern funktionalitet hade de nog bytt datorn mot en en räknesticka eller en kulram.

 

 

---------------------------------------

 

valdermans bild

Dessa problem är inte nödvändigtvis lättare att fixa i mer "primitiva" distributioner, däremot har de fördelen att de genom sin enklare uppbyggnad löper betydligt mindre risk att få problem på något annat ställe om du är tvungen att ändra på något för att fixa ett problem. (Favoritexempel: NetworkMassacre.)

Den stora fördelen jag ser med dem är dock att de realiserar den valfrihetspotential som FOSS faktiskt har istället för att som de mer "startklara" distarna erbjuda en svårisärplockad, monolitisk klump av korsberoenden. Man ser ofta snack här på LP om hur fantastiskt det är med valfrihet, men hur många är det egentligen som kör något annat än *buntu/(GNOME|KDE)/Firefox/NetworkManager plus resten av vad som kommer förinstallerat? Att det är krångligt att byta ut komponenter just för att monoliten designats för att jobba med just de komponenterna är knappast ett kontroversiellt påstående.

(Dessutom är det en välsignelse att slippa ha HAL som tafsar på ens X-konfiguration hela tiden.)

 

EDIT: och ditt påstående om att min beskrivning skulle vara överdriven är rent befängt. Det är väldigt lätt att bli hemmablind när det gäller sådant.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Du har just spenderat onödig tid på ett helt irrelevant svar på mitt inlägg Smile Du missade uppenbarligen de två orden "för mig" eftersom du tjatar på med "jag" i ditt inlägg.

För egen del har Broadcom, suspend/resume, mobiltelefoner, specialtangenter och webcam fungerat bra. Även fingeravtrycksläsaren när jag körde Ubuntu 8.04 på min Dell-laptop faktiskt, nu lär det inte fungera sämre. I långa loppet har Linux inneburit avsevärt mycket mindre huvudvärk för mig än vad Windows gör idag. Speciellt den dag det kommer till ominstallation, och med Windows är det inte en fråga om "om" utan om "när". 

Jag är fullt medveten om att andra har små och stora problem med Linux, jag hänger ju här liksom. Men då jag inte uttryckte någon form av universell sanning så är det, som sagt, ganska irrelevant.

valdermans bild

>Alla som påtalar obehagliga sanningar är troll

fix'd

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

tux-svens bild

Du skall känna dig välkommen även utan grön gubbe Emil.  :) 

Jag kunde bara inte låta bli att kasta en sten på den individ som raljerar i särklass mest spydigt och arrogant  här på LP.   Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

valdermans bild

Är du enbart ute efter att trolla, eller har du något att tillföra? Du har fortfarande inte talat om för mig på vilket vis det är drygt och stöddigt att utan omsvep uttrycka en impopulär åsikt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

tux-svens bild

Tux-sven är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och mer än väl genomtänkt.  Punkt.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

valdermans bild

Herregud, not this shit again...

Som jag tidigare påpekat otaliga gånger är det ett modifierat Extoncitat från en gammal tråd här på LP.

Eftersom nu signatur är så SERIOUS BUSINESS så har jag ändrat min signatur, enbart för din skull. Blev det bättre så?

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Marcuss bild

Haha, skön signatur Smile

extons bild

Jag tycker du ska ta tillbaka din gamla signatur. Den var roligare.

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Instämmer, men eftersom signaturer uppenbarligen är SERIOUS BUSINESS är det kanske bäst att ha en folk inte förstår.

Dessutom, i egenskap av Göteborgare och f d japanskastudent har jag nästan en moralisk skyldighet att sprida dåliga ordvitsar omkring mig.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Jag kan inte mer än några ord på japanska men google översättning hjälpte mig.

valdermans bild

Googles översättning missar dock poängen.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jeffs bild

Klicka på "Föreslå en ny översättning" och skapa lite revenue åt Google.

------