Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Stygg Mint, dum Mint, elak Mint! Förstör andra system!

Nu haver jag prövat att installera LinuxMint 10 ett par gånger.
Mint funkar iofs - men andra system på disken förstörs! Jag tror det är vid partitioneringen, när partition ska krympas som det skiter sig. Har råkat ut för detta tidigare, då på dator med Debian Lenny samt Mint9 på dator med WinXP. Denna gång testat på en burk med ClearOS.

* Kör jag installationsprogrammets partitionerare (installera sida vid sida) kommer ett felmeddelande upp ett tag efter att krympningen påbörjats, installationen kraschar.
Vid omstart kommer "gamla" Grub-menyn upp, men installerat system går ej starta,.

* Kör jag GParted först ser allt ut att fungera, nya partitioner skapas som jag vill. Och jag väljer att INTE formatera systempartitionen för ClearOS.
Sedan installerar jag på de skapade partitionerna.

Vid omstart efter installationen finns inte ClearOS med i menyn - (sade någon "Windows-standard"?) - skriver jag in manuellt vid grub-prompten startar ClearOS men kraschar då root-partition inte hittas. Den har samma beteckning som förut (/dev/sda3) och allt ser ut att ligga kvar på den (monterat dess root-partition i Mint)

Slutsats: Jag måste absolut avråda folk från att installera LinuxMint vid sidan av ett befintligt system. Jag kan iofs fixa till det sen - men sk "vanligt folk" kan definitivt inte, och det är faktiskt Mint:s målgrupp.
Varken Mint eller GParted är uppenbarligen att lita på - fiasko 5 ggr av 5 på 3 olika maskiner, det är faktiskt bedrövligt! Och dessutom så kommer alltså inte andra system med i boot-menyn, mummelGRR!
Dessutom lägger Mint som standard in allting i en enda partition i stället för att separera system och användardata! Idiotiskt!
MÅSTE dom ta efter allt det dummaste från Windows??

Och varför i hela friden ska man vid programinstallation ange lösen en gång per program att installera?? Varför inte, som brukligt är, ge lösen när program/paket-hanteraren startas??? Krångel-krångel, grrrr vilka pottsorkar!!

Så, nu hafver jag avreagerat mig lite, åter till arbetet!  Smile
(Arbetet består i att ta fram en användarhandbok för LinuxMint, för första-gången-med-Linux-folk. Publiceras snart!)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Är du helt säker på att allting är som det ska med din partitionstabell? Om det är något mystiskt med ClearOS-partitionen så skulle ju det kunna förklara varför installeraren kraschar vid hantering av den, och att Mint inte hittar den så att den kan lägga till en kärna.

Jag tror inte det är någon generell bugg i Mint, då borde man ha hört mer om det. GParted har haft buggproblem med storleksändringar av diskar, men jag har för mig att det endast gällde NTFS.

tux-svens bild

Det där med att ange sudo-lösenordet för varje program som skall installeras har kritiserats (med all rätt).  Jag tycker åxå att det är lite onödigt, vi får väl se om det blir en ändring eller om vi får vänta till Mint 11.

Det där med att det inte skulle gå att starta andra system efter installationen har jag jag åxå haft vissa problem med... Linux Mint Debian Edition har inte detta bekymmer enär man där istället använder samma grub-version som Debian.

Är du säker på att rätt paritition har angetts för både "root" och "initrd.img" i grub.cfg? Det är just där jag haft problemet i både Mint 9 och 10.

Jag gör alltid en egen partitionering och aldrig nå'n som systemet väljer åt mig.....

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Lasps bild

Linux Mint 10 då den med KDE Har jag lagt in flera gånger tillsammans med andra Os.

Jag kommer iof att försöka skilja på diskar så att de har jämbördiga Os. Men har också testat att ta Kopia på en hel partition och lägga undan den för montering på annan disk, lätt att välja storlek när man då lägger ner det hela igen.

Acronis är ju ett utomordentligt verktyg men har även med framgång kört http://www.disk-image.net/ Men den kanske bara är för Win!