Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux i ett nötskal

Det finns ju vissa saker som är fundamentala för dagens datoranvändare

och en viktig funktion är att kunna besöka sk mainstream sidor.

Att kunna besöka SVT, Nyhetskanalen, CNN, BBC, IDG är självklart (förutom för en liten liten minoritet)

I Hardy har man åstadkommit ett miserabelt myller med lösningar.

.

Grundiden är att en användare ska installera ubuntu-restricted-extras paketet men man måste också installera Medibuntu paket

.

Idet närmaste omöjligt för en nybörjare att förstå, Ubuntuforums moderatorer har kört hårt med det här efter Automatix nedläggning. Många amerikanska användare har problem med det här.

.

Tyvärr har man då "junkat" till olika lösningar förmodligen pga mjukvarureligiösa skäl Gråter. I Ubuntuforums har då den här tråden uppstått för att ta fram bästa lösningen.  Just nu 81 sidor lång.

.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=661833

.

Lösningen stämmer väl med tex Fedora 9 men de har gått fler steg för att lösa Flash.  totem, icetead java samt gnash avinstalleras obönhörligt och ersätts av främst mplayer .

.

Så Novell bossen har nog rätt....Rynkar på näsan Eller klarar man av att ta fram en gemensam bra lösning utan att bry sig över proprietära faror samt   " Vi tillhör gstreamer/totem familjen" skäl som är mycket dåliga motiv.

.

Suck o pust o pina....

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Man KAN inte inkludera stora delar av dessa paket per default. Mediaområdet är ett minfält av patent och ingen vill riskera att spränga av fötterna. Det bör givetvis inte vara onödigt svårt för slutanvändaren att installera sådana komponenter men åandrasidan måste användare förstå varför de inte kommer förinstallerade. Annars kommer ubuntu/fedora/opensuse osv. ses som "kassa" som inte kommer med multimediastöd (som om Windows gjorde det).

Ickefria komponter ger inte de fyra friheterna, vilket ur en PRAKTISK synpunkt är otillräckligt om man vill ha kontroll över sin platform och använda/distribuera/distribuera den hur man vill. Ubuntu kommer med vissa ickefria drivrutiner, men blott när man inte har några andra alternativ.

Vill du köra en dist med ickefria delar "per default" så använd och rekommendera Linux Mint eller någon av extons distar.

 

---------------------------------------

 

pluns bild

Det är inte frågan om att inkludera sluten källkod, vad det är frågan om är att säga till sig själv, " OK, världen är kommersiell" Flört

.

Den nybörjare som kan googla med fler än 1 sökord eller tar sig till hjälpfilen och vidare till Ubuntus wiki hittar ubuntu-restricted-extras samt Medibuntu.

.

Den som däremot tar sig till ett forum kommer säkert att kunna få 100 olika svar som 99 inte funkar. Vidare kommer "talibanerna" att hela tiden köra sitt race oavsett om något funkar eller ej.  Renheten är ju viktigare än funktionen.

.

Konkret här så har ju Fedora valt mplayer men sedan valt swfdec som flashspelare, inte Gnash...Cool

Ubuntu har en myriad med paket för java inkl icedtea, codecs, totem. xine mm mm mm

.

Men visst kan man städa upp i det här via en community som säger åt de RMS trogna att nu MÅSTE vi göra så här.....Flört

------------

Theos song

Kristians bild

Vad tillför medibuntu? Jag har kört Ubuntu lite då och då och så fort jag klickat på en mediafil eller surfat in på en sida med flash så har jag fått en förfrågan om att installera en codec - fungerar det så ska inte användaren behöva lägga till källor manuellt.

GPL är inte bara en finne i röven, det får människor att samarbeta eftersom man vet att det man själv och andra gör gynnar alla inblandade parter.

Du verkar väldigt insatt i diskussionerna som föregår på diverse forum, men varför inte gå med i ETT projekt och
försök styra upp en liten del av den fria kakan. Det hjälper inte att du beklagar dig här på LP kring hur andra tar dåliga beslut eller visar bristande handlingskraft.

 

---------------------------------------

 

dps bild

Naturligtvis har du rätt! Så länge man har denna inställning mot proprietär programvara är Linux chanslöst.

Visst ska man väl uppmuntra GPL, men behöver ju inte gå till överdrift.

.

Har det ändrats nyligen att man även måste installera Medibuntu? Har aldrig behövt installera något annat än ubuntu-restricted-extras.

 

mikaeljs bild


Jag tror starkt på FSF och GNU. Jag gillar dess filosofi och hur saker görs där. Och jag försöker använda GNU produkter så mycket det bara går. Det betyder inte att man vägrar köra proprietär programvara eller att man är emot att lyfta fram det. Jag vill dock att man arbetar mot öppna alternativ och försöker hitta bra ersättningar. Tills att det sker så är det bra om proprietär programvara fungerar.

Det är nog inte så många bland FSF och GNU människorna som kör distributioner som gNewSense. 

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

fedors bild

Detta är helt klart ett stort problem. Trodde att man var överens om hur detta skulle lösas men tydligen inte.
Man gör nog bäst i att rekommendera  Linux mint, ubuntu ultimate  till nybörjare och låta  ubuntu vara en helt ren dist.

pluns bild

Egentligen inte....

Enbart en trovärdighetsfråga för tex bloggare att se till att "ryggen är fri".

Även en trovärdighetsfråga för alla ivrare av Software Freedom.

Hårdrar man det så skulle nog MS sponsra FSF....effektivt stopp mot

lösningar för den stora massan.

Rent konkret så är totem-mozilla ett felval och när jag testar så

är det Mplayer som gäller inkl Adobes Flash.

Vi får väl se om någon har "guts" och rätar ut det här.... tvivlar starkt.

Tomma ord.....

---------------

Theos song

sämts bild

"låta  ubuntu vara en helt ren dist"

Men det är det inte...

gNewSense är en ren dist (så vitt jag vet). Ubuntu har "massor" med proprietära saker i sig, det var själva tanken med det, det skulle vara baserat på debian, men "bara funka". (Om man vill köra ubuntu, men helt rent, så finns gobuntu). 

Anledningen till att ubuntu inte gör som mint är att det som mint gör är olagligt* i vissa länder och ubuntu ska fungera med samma skiva överallt. Att man "behöver" medibuntu är för att somliga saker t.om. är olagligt att sprida över huvud taget i somliga länder, och då har några startat medibuntu för att sprida det ändå.

*) Tex så måste man betala för att sprida en mjukvarudekoder för mp3 i väldigt många länder. Se hur det gick för microsoft där de blev tvungna att betala skadestånd för att de "bara" betalade till fraunhaufer för att de har mp3-stöd och så plötsligt så stämmer ett företag som ingen hört om tidigare ms för att de tycker att de borde fått de pengarna istället.

---

Sievert Ämtholm

Sievert Ämtholm