Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

GTK/QT, egentligen inte ett problem

Kritiken mot att ha två olika, mycket använda toolkits, är att KDE-applikationer inte ser ut att höra hemma i Gnome eller vice versa. Jag skulle vilja vända på detta. Om du kör Ubuntu, en dist som skeppar med Gnome, så är det egentligen bara de program som är gjorda med GTK som verkligen är gjorda för din distribution, ditt operativsystem. Att vi sedan kan köra QT-applikationer i Gnome är mer en bonus. På samma sätt som att många säger att vi ska använda "Linux" som begrepp lite mindre, och koncentrera oss på fri mjukvara och de respektive distributionerna av sådan, så säger jag att att vi helt ska vända på begreppen om GTK/QT. Jag skulle vilja jämställa det med att köra Windows-applikationer genom Wine.

Åsikter?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pbs bild

Är det här inte ganska mycket av en temafråga? T.ex. i KDE i opensuse används ett GTK-tema som väldigt mycket efterliknar Qt-temat Plastic (default i KDE 3.5). När en nybörjare öppnar Firefox i KDE tror jag inte att hon märker någon egentlig skillnad mellan programmen.
 
Klyftan blir ännu smalare om man jämför ett Qt-program utan KDE-bindningar (t.ex. Scribus) med t.ex. OpenOffice.
 
Sen finns ju ännu Tcl/Tk (som t.ex. AMSN använder) m.fl.
 
Tror inte att toolkiten egentligen spelar så stor roll, speciellt inte med rätta teman. Värre är det sen med KDE- och GNOME-bindningarna som gör det väldigt besvärligt att t.ex. använda Kopete i GNOME.

elwiss bild

Det här är nog individuellt. Jag som börjat köra mac på gamla dagar är lite mesig med homogena desktops, för mig är det viktigt med snygga och prydliga program. De flesta som testar linux kommer nog ifrån windows dock, och där vet vi alla hur eländigt det ser ut på den punkten så där betvivlar jag att det upplevs som ett problem.

Som nämnts också så verkar det finnas en del teman att välja på för att minimera skillnaderna utseendemässigt, ett steg på vägen.

polters bild

Ursäkta, jag råkade skicka mitt svar som privat meddelande till dig. Smile

elwiss bild

Det gör inget för jag svarade till dig *pilutta*

Resten av forumet kommer aldrig att delges dessa vederhäftade sanningar...