Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Virtualbox, virt-manager och Mugshot

Idag har jag pysslat med en del dator-relaterat. Jag bestämde mig för att ladda ner den halvt proprietära versionen av Virtualbox, helt enkelt för att bygg-instruktionerna för Virtualbox OSE var rätt skrämmande. Jag ger mig nog på det imorgon. Jag tryckte in en gammal Windows XP-skiva jag hade liggandes, och... inget hände! "Jaha" tänkte jag.. för jag vet ju att det fungerade under version 1.5. Nåja, vidare till QEMU, som jag alltid har tyckt rätt väl om. Jag kände inte för att jobba med det från terminalen, så jag jagade rätt på några grafiska gränssnitt., men inget av dom verkade fungera, vilket kan bero på att de inte var sådär väldigt uppdaterade.

Då kom jag att tänka på virt-manager, som jag enkelt laddade ner från Fedoras förråd, och.. vilken potential som vilar här! Det kändes lite icke-intuitivt, men man kom in i det så småningom. Här lyckades jag installera en del av XP, men sen började den fråga efter skivan. Kan vara media-fel. Men oj! Jag hoppas någon bygger in stöd för Virtualbox i virt-manager också. Det hade varit smidigt. Överlag så är virt-manager en riktigt trevlig upplevelse, även om jag ser potential till vidare utveckling av funktioner.

Mugshot är en annan grej jag har lekt med idag. Mugshot funkar som en plattform som samlar ihop allt du har utspritt på Last.fm, Facebook, Bloggar, MySpace, Digg, osv. Om jag inte har fel för mig så är det Red Hat som ligger bakom, och det fanns RPM-paket för Fedora att hämta. Man kan sedan lägga ut en lite flash-grej som annonserar din senaste aktivitet. Rätt trevligt, men de hade säkert kunna göra mer med det. Man behöver för övrigt inte installera något på datorn om man inte vill.

 

Imorgon ska jag ge mig i kast med WxPython eller kanske PyGTK, vilket förhoppningsvis ska resultera i ett litet program för att konfigurera xorg.conf. Mest för min egen inlärnings skull.

Det var nog allt.

Gokväll!