Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Världens mest proprietära pryl är här!

Nu är den här, den underbara iPhone 3G som är så stängd som något kan vara. Underbart trendiga teknologi.

Sorry, men det stör mig att Apple anser sig ha rätten att godkänna/underkänna applikationer. Det är emot hela principen om öppenhet. Prylen som sådan ser väl rätt ok ut på pappret. Har inte kännt på en ännu, och kommer nog inte göra det heller. Den intresserar inte mig.

Den dagen någon installerar OpenMoko på den och säljer den i andrahand så kan jag tänka mig att använda den. Det hade faktiskt varit ganska spännande.

 

Nåja, på tal om iPhone så är ju en av de bästa sakerna med den dess multitouch-gränssnitt, och nu har väl MPX (Multi-pointer X) kommit in i X.org också så snart får vi nog se lite schyssta implementationer av "multi touch" även på Linux.

På tal om telefoner i allmänhet så ser jag fram emot att skaffa mig en ny telefon ganska snart. Jag vill ha en som är lite proffsigare än föregående telefoner jag har ägt. Funderar starkt på Nokia e61i eller efterföljaren e71, men även Neo FreeRunner är aktuell. Mejlhantering och RSS-flöden är något jag efterfrågar bra funktioner för på nästa telefon.

 

Nåja.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Visst är trusted computing härligt Smile

---------------------------------------

 

polters bild

Ironin i uttrycket "Trusted Computing" är skön. Märks att de som kom på det hade lite humor. Smile

jonasbjorks bild

Har du grunder för ditt påstående om att alla program skall kontrolleras av Apple? Jag kikar på http://www.apple.com/pr/library/2008/06/09iphone_sdk.html och det verkar inte alls stämma överens med vad du skriver. På http://developer.apple.com/iphone/program/ kan man läsa lite mer om hur man utvecklar för den. Jag tycker inte det är konstigt att det inte går att köra Linux på den, vilka andra telefoner på marknaden kan du göra det på? Min SE K610i fungerar det inte att köra Linux på, inte heller på min gamla SE P910i eller Z1010i för den delen..

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

distens bild

OpenMokos OS har installerats på andra telefoner. Kolla in:

http://www.openmoko.org/wiki/Openmoko-supported_hardware

Dock är det lite osäkert hur bra det fungerar på de olika modellerna.

dholms bild

Du måste installera applikationerna via App Store om du inte gjort en jailbreak på din mobil. För att få din applikation publicerad där så skall den godkännas av Apple först. Vill du sälja applikationen så tar Apple 30%, vilket jag tycker känns lite väl saftigt.

En kollega köade och skaffade mobilen inatt och jag måste säga att den är väldigt häftig. Samtidigt så föredrar jag öppenheten hos FreeRunner vad gäller applikationsutveckling även om Apple's SDK har ovanligt få begränsningar i vad man kan göra.

-- Risen from the ashes of previous iterations

polters bild

Är det inte så att man inte kan komma åt mediaspelarfunktioner alls i iPhone? Och visst, det är ju begränsningarna som stör mig och inte telefonen som sådan.

polters bild

Var skrev jag att jag tyckte man skulle kunna köra Linux på den? Jag tänker inte svara på det första, då dholm redan har gjort så. Det jag tycker är fel att är Apple aktivt lägger sig i vad man gör med telefonen när man har köpt den. Jag må vara lite av en idealist på detta viset, men efter att jag har betalat för en telefon, eller annan pryl, så tycker jag faktiskt att tillverkaren ska ge blanka fan i vad jag gör med den. Att t.ex. förbjuda visst innehåll i appliaktioner (pornografi) är också något jag inte tycker är ok, då det inte är något annat än censur.

abergmans bild

Jag har lovat mig själv att jag ska köpa en Neo Freerunner den 15e.. Ska du vara med?

-----------

www.abergman.se - Webtjänster för privatpersoner, småföretag och föreningar.

 

 

distens bild

kommer det att släppas nya telefoner då? jag köper en isf! Glad Är det från deras sida man beställer då?

Lasps bild

Vilken tur att vi lever i en fri värld, där vi kan välja vilka prylar vi vill ha.

Jag tillhör de som har haft en iPhone under en tid, och jag tycker att den är enkel, intuitiv och jag stör mig inte på programvarorna.

Jag har haft SE P telefoner och ingen har varit så enkel och snabb som iPhone. Men jag tror att det kommer att bli ett bra hopp i teknikvärlden när fler får upp ögonen för vad som kan göras och som accepteras av människor.

polters bild

Jag vill göra det klart att det inte är teknologin i telefonen jag klagar på, och inte heller deras användarsgränssnitt eller något liknande, utan helt enkelt Apples syn på användarnas frihet att använda prylen som de vill.