Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En vecka med Windows

Jag har, tillsammans med min kära flickvän, spenderat en vecka (nåja, nästan i alla fall) hos mina morföräldrar i Ullared (ja, man kan faktiskt bo där). Under denna tid har jag roat mig själv med att rensa deras gamla dator som är utrustad med det charmiga, men ack så irriterande, operativsystemet Windows ME. Att rensa Windows-datorer är inget nytt, men det blir svårare när det är ett operativsystem som är så pass gammalt, då många av de annars så självklara valen (AVG Free och Zone Alarm) inte stödjer ens plattform. Jag hade dock tur med Avast som verkar fungera hur bra som helst, och jag hittade en brandvägg vid namn XFilter. Andra saker som inte fungerade var Real Alternative och Quicktime Alternative, samt lite andra sådana grejer. VLC Mediaplayer har inget officiellt stöd för ME, så jag körde på Mediaplayer Classic (var nog en äldre version också).

 

Inte nog med att jag har bekantat mig med Win ME. Nej, jag har även försökt sätta upp nätverk hos min morbror, som har en bärbar med Vista, och en stationär med XP. Det verkar hur som helst som att hans ADSL-modem är något av en plåga att konfigurera. Jag har lekt en hel del med Routrar och DSL-modem under de senaste åren men detta ville bara inte fungera. Det var hela grejen med att få den att vilja agera trådlös accesspunkt som visade sig klurig. Förbered er nu, för nu ska jag klaga på Vista.

Men, först måste jag säga att jag verkligen gillar Vistas utseende, snyggt! Tyvärr så fann jag Vista överdrivet, ja.. bloatat, helt enkelt. Det känns lite som att Microsoft har försökt att lägga in "vägledande" tips överallt, vilket gör att miljön känns förvirrande. Det finns tusentals alternativ, men många av dom leder mig ändå bara till samma ställe. En grov simplifiering av gränssnittet behövs. Banan runt i Vista såg ofta ut något liknande "Du har inte anslutet till något nätverk, vill du göra det?-> Det finns inget nätverk, öppna nätverks- och internetdelningspanelen? -> Du har inte anslutet till något nätverk, vill du göra det?..."

Ja ni fattar. Det är vid sådana tillfällen så man verkligen inser varför terminalen fortfarande håller så bra vid felsökning. Helt enkelt, om det grafisk är förvirrande, så får man raka svar.

 

Imorgon ska jag hem till min egen dator som är utrustad med Fedora 9, och jag längtar såååå.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kimjohanssons bild

Man kunde köpa sig en snygg fedora för 50kr inne på Ge-Kå's... Har en nu Smile

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.

fredrikperssons bild

Windows ME är ju det bästa MS någonsing gjort, det var anledningen till att mina föräldrar en gång i tiden gick över till Linux Wink

//Fredrik Persson

 

//Fredrik Persson

pbs bild

Samma här. Wink