Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

HP 530 Laptop

Nu blev det så till slut att jag och flickvännen skaffade oss vars en HP 530, som har varit omskriven för att den inte kostade mer än ungefär 3000 kronor och kom helt utan operativsystem. Vi köpte våra datorer från Inet.se, och leveransen var snabb.

På Inet stod det att datorn fungerade utmärkt med Ubuntu, något jag inte kan säga emot då jag inte använder den distributionen i dagsläget.

Nu ligger det Fedora 9 på båda datorerna, och det har väl fungerat sådär. Det var rätt mycket jobb för att få det att fungera ordentligt. För det första så var det en del jobb att få igång ndiswrapper i fedora, helt enkelt för att Livna (tredjeparts programvaruförråd för Fedora/CentOS) inte hade släppt en kernel-modul för Fedoras senaste kärna. Och Fedora rensar bort alla den gamla kärnan när de släpper ny, så jag kunde inte uppgradera till den näst senaste, vilket gjorde att jag fick ladda ner kärnan från en hemsida (officiell Fedora sida dock). En annan sak som irriterade mig var att på vissa ställen i operativsystemet så angavs 1024x768 som den aktuella upplösningen, vilket jag senare fick reda på var felaktigt. Den var redan korrekt inställd på 1280x800. Irriterande, men skönt att det var rätt hur som helst.

Jag måste erkänna att jag inte är helt nöjd med hur ndiswrapper fungerar, men tydligen tillhör den kretsuppsättningen jag har i denna laptopen de som går att fixa med b43-fwcutter, vilket jag ska ge mig på när jag har tid, lust, och ork till det.

Fedora har för övrigt just nu problem med sina speglar. Jag har inte riktigt koll på vad det hela gäller, men det är något fel på deras build-system tror jag, vilket gör att uppdateringar inte finns att få just nu. Trist.

 

Det lutar åt att jag migrerar flickvännen till Ubuntu, snarast möjligt då jag tror att det passar henne bättre än den ganska experimentella (men ändå väldigt stabila) distributionen som är Fedora. Jag har en USB-sticka på 512 Mb som jag tror jag ska försöka klämma in en liten Ubuntu-dist på.

 

Men om ni behöver en laptop och vill ge så lite pengar som möjligt för den, så vill jag ändå rekommendera HP 530. Den är för övrigt en ganska snygg pryl. Inte så mycket av den där typiska HP-silver-plasten som brukar förekomma på deras modeller.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

DustinHome har bara Vista-versionen kvar Smile Tror den börjar bli lite svår att få tag på, åtminstone på de stora sidorna.

Ubuntu bör ha out-of-the-box-support för WiFi:n. Tror jag funnits ganska länge för 3945ABG?

polters bild

Nu är det så att det finns två versioner av denna laptop, och många butiker verkar dessutom skylta med fel. Den versionen jag har har Broadcom-kretsar istället för Intel. Det funkar dock med ndiswrapper, och tydligen ska det funka med b43-fwcutter.. Ska slänga in Ubuntu eller Linux Mint på flickvännen dator sen får vi se om det fixas automatiskt.

FoHs bild

Aha, det visste jag inte. Det är ju lite läskigt faktiskt. Har du nån aning om hur man kan se skillnad på dom, utan att behöva starta och köra lspci eller något? Står det något på kartongen?

Kristians bild

Be att få starta datorn i butiken, sen kikar du bara under Windows maskinvara Smile

---------------------------------------

 

FoHs bild

Jo, det skulle man ju kunna göra, men de HP 530 som är intressanta är ju de som säljs utan operativsystem för ca 3000 kr över nätet Smile