Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Gnome Shell i Ubuntu 9.10

 Idag uppgraderade jag från Ubuntu 9.04 till 9.10. Jag installerade efter detta Gnome-shell. Gnome Shell är ersättaren till Metacity (till viss del i alla fall) och panelerna. 

 

Jag har tillhört skeptikerna när det kommer till "Shell", men i själva verket är detta ett mycket intressant upplägg. Jag bifogar en skärmdump på hur det ser ut i min dator nu. Kort sagt har du en panel i ovankant på skärmen. här finns fem saker: "Aktiviter"-meyn, en ikon som visar vilket fönster som är aktivt, en klocka (med kalender), notifikationsfältet, och en meny som har ditt namn.

 

Aktiviter-menyn (härefter "aktivitetsmenyn"): Här hittar du ett sidofält med följande menyer:  

Sök: Här söker du efter program och filer. 

Program: Här hittar din gnome-meny

Platser: Här öppnar du Nautilus (filhanteraren) genom snabblänkar

Senaste dokument: Här hittar du de senast använda filerna

När du klickar på aktivtetsmenyn visas alla dina öppna arbetsytor i thumbnail-stil. Du kan här dra och släppa öppna program mellan arbetsytor på ett enkelt och smidigt sätt. Du kan också klicka på minustecknet på en arbetsyta för att stänga denna. Klickar du på plus-tecknet nere till höger så skapas en ny arbetsyta. Snabbt och lätt.

 

Hur hantering av öppna fönster kommer att fungera i framtidens Gnome vet jag inte, men det verkar klart handikappat av att det inte finns en lista av fönster i varje arbetsyta. Det du ser är nuvarande aktivt fönster, vilket är bra, men det räcker inte. 

Kalendern är välplacerad mitt i panelen, men den är inte speciellt användbar. Du kan se veckodag och tid, men du kan inte öppna Evolution-kalendern genom denna, eller någon annan kalender för den delen.

Notifikationsfältet är samma gamla som alltid funnits där. 

Menyn som bär mitt namn, "Johan" har följande menyposter:

Kontoinformation: Här hittar du inställningarna för din anvndarprofil. Du kan mata in namn, msn, jabber, telefonnummer osv. Det är samma gamla profilinformation man har kunnat lägga till tidigare.

Sidopanel: Här dyker ett döljbart fält på en rad upp. Jag har ingen aning om vad detta är till för.

Systeminställningar: Här hittar du gnome-control-center. Det startar väldigt snabbt i Ubuntu 9.10 (som alla andra program också verkar göra. Jag är imponerad). Det är ett bra koncept.

"Lås", "logga ut" "stäng av": Dessa kräver nog ingen förklaring.

 

Överlag är jag inte längre så skeptisk över gnome-shells utveckling men det finns fortfarande vissa saker som jag undrar över.

Det verkar inte finnas några planer på att stödja applets. 

Kalendern är i stort sett oanvändbar.

Att kunna ha översikt över öppna fönster är ett måste.

Sidomenyn? Que?

Edit: Jag upptäckte en kul grej med alt-tab-växlaren:

Denna visar nu alla program, och om programmet har mer än ett fönster öppet, så grupperas dessa. Du kommer sedan åt enskilda fönster genom att klicka på "ner"-tangenten medan du håller alt-tab. I like it!