Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux, ett sätt att ge upp!

Jag har insett att Linux är det som fått mig att inse mina begränsningar mest i mitt liv. Inget har fått mig att kasta in handduken så ofta som Linux. Senast idag när jag ville ha min linuxdator att göra skitjobbet att styra belysningen i huset, hålla koll på temperaturer i min omgivning från väderstationen och mitt mitt 1wire-nät och rapportera detta på min webserver (Apache i Linux) som står i källaren. Just nu står en XP-dator och en w2k-dator och sköter detta med alla fel Windows gör. Dessa win-datorer kan helt enkelt bara låta bli att skicka data från 1wire-nätet och väderstationen. Hur kul kan det vara? Jag vill ha statistik på hur mitt hus sköter sig. Min väderstation kan inte alltid rapportera om väderläget för tillfället eller skicka statistik till servern. dessa XP/w2k-datorer har förstört tre HDD på fyra år. Vet inte om det är normalt men det är inte roligt att samla ihop resterna och komma igång igen. Massor av data går förlorade.

Dagens objekt som kraschade var tdtool som ska styra min Tellstick, en latjo pryl som styr belysningen i huset. Ruskigt klurig sak, test du som inte gjort det än, men undvik Windowsdatorer vad du gör! De är totalt opålitliga!! Tro mig! Egentligen skulle jag installera HomeAutomation som tydligen styr både Tellstick (via tdtool .. uh!) och 1wire-nät, kanske kan det mera? Verkar vara en helbra sak. Tråkigt men så är mitt linuxliv.

Jag inser förstås att Linux lever och utvecklas av folk som vet vad de gör, och varför. Men så finns sådana som jag, de som insett det storslagna med Linux men inte hänger med i terminologin, arbetssättet och framförallt verktygen som används, av olika skäl. Inget är givet för oss. Vi kan hamna offside vid installation av program. Hittills har det oftast varit gcc som krävs, något t.o.m. jag använt. Nu brukar jag inte ge upp för gott, för nyfiken. Mitt sätt att lära mig på det svåra sättet. Men ibland känns det tungt.

Ska bara avinstallera PHP5-cgi, PHP5-mysql, mysql-server 5.0, cmake, qmake och en massa annan grejs som behövdes i ämnet. Har tappat räkningen.

 

Sedan ska jag ta en öl, greppa guran och förlora mig i en Linux-blues. Kan inte misslyckas där..... hoppas jag.

Ja, just det! Det är snart Mönsterås Bluesfestival! Dyk upp, lyssna på god musik och träffa trevligt folk! Kolla på nätet!

 Detta var ett dystert inlägg, eller hur? Varför har jag Linux kvar i källaren då? Enkelt, mina linuxmaskiner har aldrig krånglat under de 14 år jag kört linux i olika distar. På dessa  år har jag bytt HDD två ggr, och då står de i arbete 24timmar/dygn. Jag får aldrig fråga; "Vill du starta om datorn?" Jag startar om processen helt enkelt och den som ev besökt servern har inte märkt ett skit. Varför byta ett vinnande koncept? Linux är så otroligt bra på det man får den att göra! Tror inte jag haft en enda krasch i Linux.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

valdermans bild

Jag hängde inte med riktig; vilka system misslyckas med vad? Lät som om allting går fel hela tiden med både Windows och Linux?

Jag instämmer i alla fall med din slutsats; Linux funkar perfekt sp länge man vet vad man gör, annars kan det bli lite lurigt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

ekirs bild

Lösing: Kör Ubuntu och ägna dig enbart åt att surfa i FIrefox Smile. Gör du inget svårare än så så är jag rätt säker på att du inte kommer att misslyckas.

Dettsamma gäller vell även Windows att det finns lättare och svårare saker man kan ägna sig åt? De svåra sakerna är oftast mindre svåra i Linux än i Windows, eftersomm man måste skriva sina egna program i t.ex. C i windows, istället för att kunna shellscripta saker Smile.

ein.anderssons bild

 powershell och cygwin är väl två utmärkta miljöer om du vill scripta windows.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig