Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nil bios!!

Jag sätter mig vid datorn som vanligt, trycker på startknappen och väntar. Tittar lite slött hur den läser in bios, väntar, väntar... men vad nu? Inläsningen har stannat med bara lite grand kvar att hämta. Hm, bootar om, kanske det hjälper? Nä, inläsningen stannar igen. Fan! Vad gör jag nu? Tur att det inte är linuxdatorn, men den stannar jag ju förstås aldrig. Köper en ny medan jag funderar, en eMachines. Så upptäcker jag att nu har jag "skitit i det blå skåpet". Kan inte använda firewirekortet till digitala videokameran. Ett problem har blivit två. Bäst att sluta tänka så det inte blir fler. Synd att inte kunna använda datorn utan bios. Hur fixar man detta? Var ligger bios egentligen? Datorn är ju gammal, kanske fem år.

Fungerar firewirekortet i Debian? Nej nej, inte tänka mer, det slutar alltid illa verka det som. HDDn har jag tagit ur och stoppat in i ett kabinett så inget har gått förlorat,kan bara inte föra över video från kameran.

Suck!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Det är inte batteriet som spökar?  Att det är slut alltså.  Stämmer ganska väl med 5 år...   (Det där lilla platta runda menar jag)

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

snoopys bild

Ja, tanken fanns där en kort stund. Såg batteriet när jag stoppade i firewirekortet. Tror det är ett CR2320 eller så. Inte kan det vara så enkelt? Jag trodde man bytt batteri mot kondensator, men man kan ju ha fel. Får göra en swap i gryningen... eller kanske lite senare, när jag tänker efter.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

tux-svens bild

Jag vill minnas att det hände för mig för några år sedan. Alla inställningar som man gjort i BIOS försvinner till nästa uppstart om det inte finns batteri. Absolut värt att testa tycker jag. Smile

Klockan brukar åxå visa fel när detta uppstår.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Min erfarenhet säger mig att datorn inte vägrar starta bara för att batteriet tagit slut, utan det märks enbart med att inställningarna resetas i BIOS och att datum/tid är fel. Om datorn startar på de vanliga inställningarna (vilket det oftast gör) så brukar det inte bli något problem förutom datum/tid.

Tror på Laltinells förslag. Troligtvis någon enhet/komponent som strular.

snoopys bild

Jag gjorde just det första förslaget, bytte ut 2032-cellen som visade låg spänning. Med nytt batteri startade jag datorn och den läste nu in hela rasket. Fick felmeddelande om att floppyn saknas. Håller med där, den finns inte alls. Men som du säger så är alla tidigare inställningar borta, men den är igång igen. Så nu har jag en x-tra dator. Vad gör jag med den då? Tror det löser sig med tiden. Jag har ju redan webserver, ftpserver, väderstation, blockering av säljarsamtal till fasta telefonen, 1wire-nät.... men det finns säkert mycket annat att syssla med. Så slapp jag fundera vidare på firewire-kortet, jag kan ju överföra video från kameran trots allt.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

LAltinells bild

 Dra ur ALLA(!) externa enheter. Alltså enbart ström, (en) skärm, tangentbord, mus. Inga usb-hubbar eller annat jox. Inte någon mobil eller kamera som laddas via datorn. Kort och gott nada! Testa att starta!

 

Vad säger bios-skärmen dig? Kommer det något meddelande överhuvudtaget?