Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux/win7 -64?

23:e december 2010 blev jag tvungen att köpa ny (win)dator eftersom min gamla Dell kastat in handduken. Nya datorn hade win7 -64 installerat. Det har gått en tid nu och något mer svårarbetat system finns inte. Varje dag är en kamp, men jag har inte råd att slänga datorn på sophögen. Jag vill gärna installera Linux på datorn. Kan jag lägga till Linux och ändå ha kvar win7 och de filer jag har på disken? Jag har sett på olika ställe att det förekommer, men i vilken ording installeras dessa system? Har det betydelse alls hur de installeras?

Det har visat sig att denna bärbara grej inte passar mina behov alls. Hur för man över film från min DV-kamera t.ex.? I den havererade atorn hade jag ett Firewire-kort. Det GÅR inte att pilla in i den nya.

Jag har en Debian som server som snurrar dygnet runt utan problem. Så vill jag ha det i den bärbara burken.

Förslag är välkomna.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Du kan ändra storlek på partitionen med GParted exempelvis. Det behåller alla filer (men du bör självklart ta backup i alla fall). Sedan installerar du valfri Linuxdistribution på det lediga utrymmet. Windows är ju redan installerat, och det är väl i den ordningen som man bör fixa det hela.

Angående Firewire så borde det väl finnas någon USB-adapter av något slag?

snoopys bild

Ok, ska kolla hur det går till med installation av Linux. Men att ta backup blir en tung uppgift.

Vad gäller Firewire så kommer jag kanske lindrigare undan om jag använder linuxdatorn istället. Borde väl inte vara omöjligt att plugga in ett firewirekort?

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

Visst kan du stoppa in ett firewirekort men du har inte ett minneskort som du kan flytta informationen med?

Har kameran endast stöd för firewire eller har den andra stöd med tex usb?

Angående installationen så beror allt lite på vad du är ute efter.

Om du t.ex har en Återställningspartition och du vill behålla återställningsfunktionen som den är orginal så kan du inte installera grub eller lilo till mbr.

Så för att minska oväntade problem så bör du kontrollera hur du ska göra för att bibehålla önskad funktion innan du installerar.

snoopys bild

Kameran har Firewire för video och USB för stillbilder. Jag gjorde ett försök att att installera programvaran till att redigera film med, Uled som följde med. Den fungerade inte helt OK så jag försökte installera om med XP-kompabilitet. Fungerade inte heller. Jag testade med redan överförda filer på DVD, jag inbillar mig att DVD är bättre lagringsmedia än band.

En anledning till att jag tröttnat på Win7 64bit är just kompabilitetsproblem med program jag redan har. Jag kan säkert köpa program för dyra pengar som passar Win7 men så mycket filmar jag inte. Vidare så tycks Win7 tro sig  "veta" vad jag vill, sökvägen till mappar är olika beroende på var jag kommer in i filsystemet. Dessutom heter mapparna olika också beroende på var jag letar ifrån. Numera flyttar jag filer till en särskild plats när jag ska skicka dem vidare med t.ex. ftp, annars httar jag dem inte. Det är en massa strul hela tiden som jag inte sett på annat håll. XP-datorn som kraschade var enkel och bra, lika enkel att använda som Debian jag har i källaren.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

FoHs bild

Har du gömt Linuxdatorn i källaren? Skandal! Wink

snoopys bild

Gömt? Nej nej, jag skyddar den mot illvilliga windowsnördar. Så får jag ju en anledning att smyga ner och "vara mig själv en stund" ! Smile Så står den ju alltid igång, Suset från fläkten och HDD:n kan väcka husets björn.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

FoHs bild

Haha, helt rätt! Laughing out loud