Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ljud i en linuxdator???

Jag tror att ha en linuxburk som ljudkälla är nog det mest komplicerade man kan ta sig för. Hittills har det alltid varit slumpen som gjort att jag lyckats klämma fram några toner ur linuxburken. Där slår Gates produkter linux med hästlängder utan tvekan.

När jag körde Debian Etch log lyckan mot mig som mest. Jag kunde lyssna på radio via nätet, spela mp3-musik och använda Tuxguitar utan strul. När jag bytte till Lenny fick jag lirka ett bra tag för att få ljud ur burken. Efter bytet till Squeeze försvann möljigheten att lyssna på min favoritstation KanonFM 98,6 via nätet. Tuxguitar har aldrig funkat i Squeeze och att lyssna på mp3 har blivit en kamp på liv och död. Linux är inte användarvänligt hur gärna man än vill. Man ska vara nörd eller så för att förstå fikonspråket runt linux. Det finns ju massor som säger att det bara är jag som är gnällig eftersom "det är så enkelt att förstå" hur man gör. Men det är inte enkelt med linux. Mansidorna är enormt kortfattade och ibland t.o.m. avsedd för annan äldre version av programmet man försöker att förstå. Att jag står ut!!

Att byta dist är meningslöst, samma brist på info gäller alla, möjligtvis kan det vara lite enklare om man köper support genom någon sorts "enterprise-dist" typ Red Hat.

Jag får starta min gamla XP när jag blir sugen på radio, mp3 eller Tuxguitar, men det tar tid att starta datorn och den klarar inte att stå på dygnet runt.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

atas bild

Jag kan inte påstå att jag tycker ljudet i linux krånglar numera nu när pulseaudio i stort inte krånglar längre. Kör man alsa  utan soundserver så kan väll dock ljudet låsas upp av vissa program. Men som sagt med pulse eller jack tycker jag allt verkar funka ganska smort numera.

Angående tuxguitar så gissar jag (har ingen koll på tuxguitar) att du måste installera en midiserver och midi fonter för att kunna spela noter och tabbar. Duger enkla standardfonter så finns de säkert i din repository. Bra midifonter tar ganska mycket hårddiskutrymme och är kanske inte installerade som standard om du använder en livecdinstallation där utrymmet är begränsat. Dessutom är det väll ganska få som använder midi numera.

Jag känner inte igen dina problem.

Du kanske borde förklara vad som inte fungerar och hur det strular?

Vilket ljudkort du har.

Det var åratal sedan jag sist hade ljudbekymmer i någon dist, med undantag för dom strul som pulseaudio medfört men jag kör utan pulseaudio i min huvuddist.

krippas bild

Jag håller med dig, ljud i Linux har alltid varit ett rent h-vete, ren j-vla katastrof, nästan alltid problem med det. Måste jåla med "sudo-alsamixer-spara-detta-jag-ställer-in-kommando", man kan tro att Linuxutvecklare har ljud som prio 100000000.

Men va fan, jag älskar Linux, samt att det är gratis, så man kan ju å andra sidan inte klaga heller...

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

snoopys bild

Visst gillar jag linux, känns fint att veta att datorn alltid fungerar och gör det den ska, när jag lyckas övertala den till det. Hittills är det just ljudet jag misslyckas med lite då-och-då. Inte helt oviktigt för mig.  Jag har tagit bort allt som har med ljud att göra och sparat Rhythmbox och jag kan nu lyssna på mp3-filer. Skönt!! Men Tuxguitar är värre. Jag installerade tuxguitar med alla tillbehör som finns i programpaketen. Inte en ton blev det.

Att lyssna på radio via nätet inte funkar beror väl på att man sänder med hjälp av Quicktime eftersom deras sysop gillar Mac, hur nu det går till .....? Tidigare funkade Quicktime med Firefox. Man har ju dribblat med Firefox och Iceweasel lite väl mycket tycker jag. Jag har för mig att Tuxguitar har fungerat i tidigare versioner av Debian, minnet är bra men oerhört kort... uh!

 

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

atas bild

Har du tagit bort all programvara som har med ljudet att göra är det inte så konstigt att tuxguitar inte fungerar då det behöver en midiserver.

Jag har nu provat tuxguitar. Jag behövde som jag nämde i förra inlägget en midiserver. Jag valde Timidity, därefter behöde jag installera fonter, jag valde fluidr3 men nu kan nog välja de fonter som din distribution packeterar.

Nu kan du testa om din timidity installation fungerar genom att testa den med en valfri midifil "timidity foo.midi" byt ut fo mot din fil. Fungerar det kan du gå vidare.

Därefter ska du köra timidity som en daemon. Detta beror ju på vilken distribution du kör. Jag kör arch och där lägger jag till timidity++ i deamon "rc.conf" typ DAEMONS=(..timidity..). Jag antar att ubuntu gör detta automatiskt men jag har inte testat. Istället för att starta ett daemon automatiskt kan du tillfälligt starta en timidityserver med kommandot timidity -iA

Nu ska tuxguitar fungera men om du vill se hur det fungerar kan du skriva "aconnect -o" då du kommer se de adresser din midiserver har. Denna adressen kan du eventuellt behöva välja i tuxguitar för att den ska connecta med servern.

andys bild

Här är en till som håller med.

Får ofta ställa in ljudkortet manuellt på en del burkar då det ej kommer något ljud.

brukar vara några rader conf, men sen funkar det år efter år.

 

Man ska vara kritisk med linux negativa delar, det är så det utvecklas och förbättras Smile

snoopys bild

Jag tror det blev lite missuppfattning, spelar mindre roll. Jag tog bort allt för att börja om från på nytt. Men du slog huvudet på spiken med midiservern. Tuxguitar-filerna säger inget om att jag måste ha en midiserver, men det insåg jag när jag kollade inställningarna. Men att komma så långt att man installerat midiserver när man inte annars använder en sådan är ett stort steg. Inget är givet i linuxvärlden. Letar jag i pakethanteraren så måste jag veta vad midiservern heter. Annars blir det nil installation. Önskar att man söker på funktion istället för namn. Ibland kan det fungera ändå, men inte ofta. Jag har slutat deppa och hämtat server och gör nya försök .... snart.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

snoopys bild

Ok, Tuxguitar fungerar, osäker på hur det gick till. Ska nog inte peta mer i saken. Jag är glad att jag kan använda programmet. Jag kan också lyssna på mp3-filer. Men svårt är det att veta vad som ska till för att komma hela vägen.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

mr007xs bild

Ljud har jag inte haft problem med på länge men nåt som strulat för mig är Debian på min Thinkpad. Den har inget stöd för mitt nätverkskort. Så om jag installerar Debian på den så får jag skippa nätverksdelen under installationen. Hämta hem nödvändiga filer via en annan dator och föra över via USB. Sen installera och konfigurera nätverket. Så problem finns helt klart med Linux fortfarande även om det mesta fungerar bra för dom flesta...

gnuakes bild

 har krachat datorn tre gånger då jag försökt få ljudet att funka. Nu installerar jag pulseaudio volymkontroll samt alsa-mixer och hokus pokus går det att få ljud, (har två ljudkort och har hittat alsa firmware i programhanteraren). Sveriges radio funkar bäst i Chromium, både att lästa artiklar och att lyssna.

atas bild

Det där är ju svårt att lösa. Saknas drivrutiner för nätverkskortet så måste de ju fixas separat (om du inte har något alternativt sätt att komma åt nätverket). Dock brukar du kunna installera dem redan under installationen istället för efteråt om du vill (men du måste ju ladda ner dem separat)

Samma problem finns ju även i Windows.