Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

gooooogle tills helvetet kallnar?

När/var/hur jag än surfar så drabbas jag av goooogle i form av partner-googleadservices.com och google-analytics.com  pagead2.googlesyndicate.com m.m. Jag använder inte ens Gooooogle för att surfa. Jag vet inte vad dessa Google-grejor pysslar med men min brandvägg gillar det inte. Jag använder  APF som brandvägg, tycker jag har "bättre koll" då. Kan utesluta ip-nummer vid behov på bättre sätt än Guarddog jag använde tidigare. Stänger jag av APF så blir trafiken snabbare men det måste ju bero på aktiviteter som borde kollas av brandvägg? APF är inte särskillt tight inställt.

Kanske är jag paranoid men nätet är farligt inbillar jag mig när jag tittar i loggen, och då är jag bara en liten oansenlig server i stora läskiga världen.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Det är väl helt enkelt Google-tjänster som företagen (sidorna du besöker) använder för att visa annonser och spara statistik?

gothicgirl68s bild

hej jag har hört att man inte behöver ha brandvägg eller virus program när man har linux säger någon" sk kunnig" till mig...

Nu undrar jag om det är någon där ute som är riktigt kunnig som kan berätta för mig hur det verkligen ligger till....

skulle vara evigt tacksam!Laughing out loud

 

ein.anderssons bild

 Brandvägg behövs bara om du har något att skydda.

Skulle vilja säga att en normal linux installation inte behöver en brandvägg, men så är nog inte verkligheten idag med distros som ubuntu som har både skrivarserver och andra konstiga tjänster igång som standard.

Så valet står mellan att stänga av allt som inte behövs eller gömma det bakom en brandvägg.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

snoopys bild

Brandvägg är ett måste även i linux. Kolla i loggarna så ser du vad "folk" försöker göra. Virus verkar inte finnas så mycket av.

Min brandvägg har inga restriktioner ut från datorn men försöker begränsa ful trafik inåt. Google anses alltså som "ful"  i brandväggens sätt att se på saken. Google vill alltså pilla på saker i min dator som inte anses vara ok.Det är inte få aplikationer heller som syns i verksamhetsfältet, de flesta tycks ha med annonser eller någon sorts analys att göra.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

kyllings bild

Jag kan inte se någon fördel att köra APF för en så kallat standardanvändare utan någon form av server. Annars är den här guiden inte helt fel för den som vill testa APF: http://davidwinter.me/articles/2011/06/05/install-apf-on-ubuntu-11-04/

Om du tycker annorlunda så skriv gärna varför du tycker att APF är lämplig för en vanlig/standardandvändare i hemmiljö.

Det bör räcka med ufw och Gufw, ( GUI ) för att ge ett fullgott skydd för användaren. Annars bör vi inte rekommendera någon novis att använda Ubuntu, Linux Mint med flera distrubtioner. 
 

gothicgirl68s bild

hej!!

fick bara tips om APF...

kan ingenting om de brandväggar du nämner nedan heller....

och hur gör jag när jag installerar dem och hur gör jag om det inte blir några ikoner på skrivbordet eller i någon meny??

hur hittar jag åt dem sedan i terminalen...

tusen tack för svar...//kram

FoHs bild

Vad du måste förstå är att inte alla program ger någon ikon eller meny. De som inte gör de är oftast inte grafiska program, dvs de konfigureras med kommandon i terminalen eller på något annat sätt. Länken i föregående inlägg beskriver hur du ställer in APF, dvs vad du ska skriva i terminalen.

Edit: Ufw har inte heller något grafiskt användargränssnitt som standard, det är detta du installerar med gufw. Gufw återfinns sedan bland övriga systeminställningar (var dessa finns i Mint 11 vet jag inte).

Edit2: Som tumregel när du installerar något som du sedan vill köra från terminal är att skriva några bokstäver från namnet och sedan trycka på TAB. Då kan du få några uppslag på vad det kan tänkas ha för kommando.

snoopys bild

Jag har en webserver i datorn plus en server för mp3-filer där barnen och jag lägger nya skivor. Jag har temperaturserver åt en site som registrerar temp i hela landet. Så är jag nyfiken på hur denna brandvägg skiljer sig från andra. Använde Guarddog tidigare med tyckte att den släppte genom lite mycket trafik. Därför provar jag APF. Nästa steg blir att testa mod_security för Apache2. Verkar vara knepigt i Debian.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

kyllings bild

I ditt fall är det motiverat. Men jag såg att en nybörjare började skriva om APF i forumet "gothicgirl68" om inte minnet sviker mig. Om jag förstod saken rätt var "gothicgirl68" nybörjare/standardanvändare. Det är lite överkurs för en nybörjare att trixa med APF, helt onödigt/omständligt arbete. Rätta mig om jag har fel.

gothicgirl68s bild

hej!

 jag är nybörjare på linux, men jag använder denna dator som företagsdator, så jag behöver ha en så avancerad brandvägg som möjligt...

---men har inte fått svar på min fråga än...

Om jag har laddat ner APF redan och behöver söka åt den i " terminalen" vilka kommandon och hur söker jag fram den??

tacksam för hjälp att få fram iconen till APF och få igång datorn....

snoopys bild

Sorry, är inte tillräckligt ofta på forumet. Ska försöka svara efter förmåga ändå.

Jag vet ju inte vilken distribution du kör, men installerar du efter  instruktionerna så kommer du rätt. APF är fix o färdig med regler och allt. Men man ska nog kolla om/när det kommer nya regler. Tror inte man ska eller behöver fixa så mycket med APF. Man kan lägga till IP-nummer som gör underliga saker i deny_hosts.rules, syns i loggen. Hjälp får man genom att skriva apf -h i terminalen. Inte mycket hjälp men bättre än inget.

I Debian finns filerna i /etc/apf-firewall. Hämtade den på nätet eftersom Debians egen verkad lite trasig.

APF har ingen ikon alls, detta är något som sköter sig själv, behöver inte tittas till. Men har man ingen server av något slag så räcker det väl med Guarddog som jag använde tidigare. Den har GUI som du kan fixa med men är inte helt okomplicerad att handskas med. Testa den, tycker den är OK. Finns ju andra också, bara att välja.

Vet inte om jag rätat ut något frågetecken.....

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

snoopys bild

Alldeles riktigt. Skulle inte göra någon nytta, tvärtom kan jag tro. Men något bör man nog ha,

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...