Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Hur svårt kan det vara?

Trots, eller kanske på grund av knepigheterna med att lirka linux dit jag vill så gillar jag fixandet och letandet efter lösningar. Men det finns en gräns som jag tror att jag nått. En jobbarkompis berättade om Virtualbox och det ville jag prova. Jag försökte och lyckades ganska bra med att köra WinXP med Debian som värd. Men när det kom till att använda serieportarna gick det snett, eller för att var korrekt, helt fel. Det visar sig vara ortoligt svårt. Alla "experter" på nätet kom med sina snusförnuftiga råd, det som står i manualen alltså. De har inte testat själva. Det kan jag påstå utan att skämmas. Men så kom någon med förslaget att använda SOCAT. Lät ju fint tills jag skrev "man socat" och hela sidan fylldes med text jag fattade noll av.

Det konstiga är att USB-portarna hanterar Virtualbox hur smidigt som helst. Jag kunde givetvis köpa ett knippe USB/serieadaptrar, men va f-n. Det är ju fusk!! Så nu ligger projektet i träda. Det sägs att VMWare ska vara bra, men det kostar och det är en annan gräns för mig. Hobbyn ska inte kosta skjortan.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pingus bild

Har ingen direkt lösning, vill bara förtydliga några detaljer:

1) Problemet med serieportar beror alltså på VirtualBox, inte på Linux.
Jag kör VB både på några linuxar och på en Win7. Enda skillnaden jag kunnat märka är att VB är lite stabilare på Linux.
Serieportar har jag aldrig testat, kanske skulle göra det?
2) Det finns gratis-verisoner av VMWare.
VMWare-player har jag kört lite, funkade.
Sedan finns en ESXi som ska vara fri, har aldrig testat den dock.
3) man-pages är jättebra - men man måste kunna en hel del om Linux & kommandoprompt, inget för gröngölingar (vet inte vilken kategori du är).
 

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

snoopys bild

Jag är nyfiket blåbär som snappar lite ibland. Ofta lyckas jag i mina experiment. Man-sidorna har gett mig mycket nyttigt men jag är för okunnig i kommandon från terminal.

Nu har jag installerat VMware player och kollat lite. För att kunna använda serieportar i linuxvärden måste jag tydligen ta mig till konfigurationseditorn och hitta porten jag vill använda. I enna editor finns inget i närheten av serieportar.

Synd att jag inte kommer runt detta med serieportarna, men de tillbehör jag vill ansluta är så omoderna att de har serieanslutning. Virtuella maskiner är en kul grej annars.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

FoHs bild

 Vet inte vad denna "konfigurationseditor" syftar på, men ja, du behöver ju veta var den fysiska porten befinner sig i Linux (vilken enhetsfil /dev/ttyX det är) för att koppla den till den virtuella maskinens som sedan skickar det vidare till gästsystemet. Så var det även i manualen för Virtualbox.

Om porten inte stödjs ordentligt i värdsystemet (Debian) så får du ju helt säkert problem med att koppla den till Win XP-gästen. Lite svårt att kolla om portarna fungerar som de ska under Linux om du inte har mjukvaran för det kanske.

Inställningarna verkar nog så enkla, personligen hade jag testat med /dev/ttyS0 och Host Device som inställning för COM-porten i Virtualbox. 

snoopys bild

Jag sitter och kollar Debians programpaket och hittade ser2net som ska koppla nätverkskommunikation med serieportarna. Har jag fel om jag tror att värden och gästen använder tcp sinsemellan? Kanske skulle det fungera? Kan inte vara fel att prova....

Enligt manualenså ser det ju lätt ut att ansluta serieportar men min erfarenhet säger annat rent allmänt när det gäller linux. Kanske för att jag vet för lite om systemet.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

FoHs bild

Visst kanske de använder TCP (jag tvivlar på det), men om du på egen hand "konverterar" serieporten till TCP så kringgår du ju Virtualbox egen lösning, och vad säger att det skulle gå bättre? Du vet ju ingenting om hur Virtualbox kommunikationsprotokoll ser ut i det fallet.

Vet du ens vilken av enhetsfilerna som du ska använda? Om inte är det ju det första du ska ta reda på istället för att hitta massa andra program.

snoopys bild

Hämtade version 4.1.22 och gästtillägg och allt fungerar utmärkt. Jag gjorde antagligen något  fel någonstans med förra installationen. Inte alls omöjligt....

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...