Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

dd, hur funkar det egentligen?

Jag kollade lite på nätet om hur jag ska kunna ta backup på min hdd. Jag har en liten misstanke att datorn rasar snart. DD verkar vara ett bra alternativ för att clona hdd eller skapa en img som sedan kan packas upp.

Men så ser jag ett par rader som säger att detta kan bara ske om nästa hdd har samma arkitektur, vilket jag tolkar som samma storlek/fabrikat m.m. En exat likadan disk alltså. Om så är fallet är det meningslöst, den gamla hdd finns knappt att köpa längre till vettigt pris, så gammal är den.

Jag hoppas att någon förklarar för mig att detta är fel , ev. hur jag ska göra annars.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Du kan göra göra en kopia av disken till en ny större hårddisk med dd.

Frågan är snarare varför du vill använda dd?

Ett enkelt sätt att förklara kopiering av en hårddisk med dd är att du klonar partitionen istället för att kopiera filerna.

Istället för att läsa filerna i filsystemet så kopierar du byte för byte från hårddisken istället.

Töntvarning: Lite saker du kan göra med dd http://www.linuxquestions.org/linux/answers/Applications_GUI_Multimedia/...

Om hårdisken fortfarande fungerar så kan du kopiera informationen istället med cp eller rsync.

Ett tips är att montera hårdisken du vill kopiera från (källan) endast ro (read only) annars kan du lätt göra fel och förlora informationen.

snoopys bild

Ok.

Tack för info. DD är väl något jag sett bland allt annat. Jag var mest fundersam på att det sades att det måste vara samma sorts diskar, både gamla och nya. Så är det alltså inte.  Disken är väl inte kass än med fläkten krånglar, processorn varm och allt känns trögt. Vill ha sparat allt om/när olyckan är framme. Har webserver m.m. där. Letar efter annan dator.

Såg något som heter Clonezilla som sägs vara liknande Norton Ghost. Vet inte om grafiskt gränssnitt gör saken bättre.

Jag har en extern disk som ledigt skulle rymma den gamla diskens innehåll. Skulle jag kunna skapa en partition där och kopiera datorns innehåll dit? Borde väl gå?

 

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

FoHs bild

Det kan du absolut göra. Jag rekommenderar Clonezilla. Det har ett textbaserat gränssnitt, så det är inte grafiskt. Däremot så slipper du ju mata in olika kommandon utan kan istället välja dig fram i textbaserade menyer. Tycker hjälptexten är bra. Det finns skärmbilder på hemsidan.

Ladda ned LiveCD-versionen härifrån: http://clonezilla.org/

Själv gillar jag Parted Magic, men den kostar några dollar numera. SystemRescueCD finns också. Dessa två är LiveCDs med en samling av program som kan hjälpa till för att rädda filer. SystemRescueCD innehåller inte Clonezilla, däremot finns PhotoRec och TestDisk på den som kanske kan vara av nytta (speciellt PhotoRec). Men börja med Clonezilla!

snoopys bild

Låter bra med live-CD. Har haft nytta av sådan tidigare.

Jag testar Clonezilla och ser vad det ger. Många förslag blev det  ju så man bockar och tackar för det. smiley

Så får jag se vad de andra kan senare.

 

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...