Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Firewire i debian?

Min gamla XP-dators hårdvara har fått ta över linuxdatorns jobb och fått debian wheezy installerat. det viktigaste XP-datorn gjorde var att föra över filmer från min DV-kamera med hjälp av ett interface-kort som fortfarande sitter kvar i lådan.

Men att hitta mjukvara i linux som gör samma sak verkar vara svårt. Jag hittar bara firewire i mp3-sammanhang, inte videoöverföring. Som det är nu kan jag inte föra över film och redigera den alls.

Någon som har ett förslag?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Alla kameror jag använt har fungerat med digikam, förutom en som behövde lite små fix men då skickade jag en patch så det löstes i projektet.

Vad är det för interface-kort?

Lite mer information om hårdvara mm hade varit bra.

snoopys bild

Kortet heter Firewire 400 PCI 1394A från Sunix och jag köpte det hos Clas O för länge sedan. Av någon anledning har jag två kort, båda från CO. Det andra har modellnummer BL-1394-1A men det säger väl bara att det är ett firewire-kort. Jag brukar spara askarna till de tillbehör jag köper. Hittar bara en ask av dessa, det förstnämnda.

Säger det något?

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

Hittar den inte det kortet?

Vilket pci:id har den? Tycker det stödet borde finnas direkt i kerneln, kerneln har haft stöd för firewire sedan tidigt 2000-tal.

Saknas stöd för enheten eller uppstår problemet först när du ansluter enheten?

Har du rätt gruppbehöerighet? Vet att vissa distar kräver gruppen video.

http://www.youtube.com/watch?v=aow6pyRejjA

snoopys bild

lspci visar ingen firewire alls.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

FoHs bild

Finns väl en viss möjlighet att Debian inte skickar med nödvändig kod, om kortet skulle kräva något som är stängt (firmware)? Sen har det väl en ganska gammal kärnversion också.

Jag skulle testa med en LiveCD av en nyare distribution och se vad som händer då. Edit: Är väl inte alla program som stödjer DV heller? OpenShot och Kino kanske fixar det, samt dvgrab?

snoopys bild

Jag installerade Kino men paketet var inte komplett. Jag fick en lista på vad som inte installeras. Minns inte exakta texten men det gick ut på att vissa delar inte var fri programvara. det slog mig att jag kanske kan köra Wine (?) och installera Uled Videostudio som kom med kameran? Skulle drivrutinerna fungera även om det inte är ett äkta win-system?

Kameran är en gammal JVC. Min nya Nikon med HD-filmning som "bisyssla" är enklare att hantera. Stoppa SDHC-kortet i datorn så är man igång. Men ändå....

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

FoHs bild

Om Debian klagar på att vissa paket inte är fri programvara så kanske du bör testa en annan distribution som inte är lika konservativ på den punkten. Men nu är dock Kino väldigt gammalt, och utvecklas inte längre aktivt.

Har mina tvivel på att det skulle funka genom Wine. Jag skulle som sagt ha testat med en LiveCD/USB med en annan distribution.

Kollade vilka paket som är beroende av dvgrab i Ubuntu 13.10, och då finns LiVES och Kdenlive som alternativt:

http://en.wikipedia.org/wiki/LiVES

http://en.wikipedia.org/wiki/Kdenlive