Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

USB-port till com-port???

Jag behöver råd ang serieportarna i Wine.

Som radioamatör valde jag Debian eftersom det finns mycket amatörradio i denna dist. Tyvärr finns inte det program jag just tänkte dra igång, UIView. Alltså installerade jag i Wine och allt startade som tänkt. Men så ska ju UIView snacka med radion via modemet som finns på ttyUSB0 vilket inte finns i setup i UIView. Jag vet att Windows ersätter USB-portarna med com-nummer men hur gör jag i linux? Min sista Win-dator försvann nyligen så det är inget alternativ längre.

Kan jag "fejka" ttyS2 t.ex.?

EDIT:

Jag bytte modemets port till /dev/ttyS0 men samma problem finns ju kvar. UIViews com1 ska översättas till /dev/ttyS0.

 

EDIT:

ln -s /dev/ttyS0 ~/.wine/dosdevices/com1

Dessa rader hittade jag på nätet och lade i en fil med namnet com1 i ~ /.wine/dosdevices-foldern. Ingen skillnad! Då tänker jag som så; "Vill du starta om datorn" känner man ju igen från Win. Ska detta förfölja mig här också?

Wine startas ju om varje gång jag gör nya desperata försök  att testa. Processen ligger nere dessemellan.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Maarkuss bild

Om du hade modemet på ttyUSB0 innan du bytte den till ttyS0, har du testat att byta tillbaka till ttyUSB0 och länka om com1? Mest för att utesluta eventuella problem med ttyS0, fast du kanske redan vet att den fungerar?

snoopys bild

Jag har testat med minicom på ttyS0 och det fungerar utmärkt precis som ttyUSB0 fungerade innan jag bytte. Jag bytte bara för att minska risken att USB/seriell-omvandlaren skulle spela roll. Det där med handskakning m.m.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

FoHs bild

"Dessa rader hittade jag på nätet och lade i en fil med namnet com1 i ~ /.wine/dosdevices-foldern"

Fast du ska ju inte skapa en textfil som heter com1 med det kommandot, och lägga den i foldern... Det gör väl ingenting? Du ska ju köra kommandot i terminalen så att den symboliska länken com1 skapas i dosdevices-foldern, och sedan antar jag att den symboliska länken ska hittas när du kör Wine.

https://www.winehq.org/docs/wineusr-guide/misc-things-to-configure

snoopys bild

Du har naturligtvis rätt fast resultatet ser likadant ut i mina ögon. Skillnaden är att det fungerar nu.

Jag tackar för rättelsen! smiley

EDIT:

Aldrig får man vara glad. Det visar sig också att internetanslutningen inte funkar. Programmet jag vill ha igång  ska kunna lämnat/hämta stationsdata via en server. Tänkte först att det kanske var brandväggen så jag öppnade port 14579 som APRS-sererna använder. Ähh! Inte gick det. För test installerade jag Firefox för windows men det gick inte så bra.

Wine är tydligen inte så kompetenat som jag trodde. Finns det andra alternativ?

Kanske skulle jag säga att jag i Debian Squeeze testade Oracles Virtualbox som gav mig tillgång till serieportar och internet, men det kändes väldigt trögt att använda.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

FoHs bild

Aldrig haft problem med internet under Wine, så jag är osäker på vad som kan vara galet då. Du har Internet Explorer med i Wine som du kan testa med annars. Ligger under Program Files\Internet Explorer

snoopys bild

Jo, Explorer fungerar men jag undrar om det är samma version som övriga Windowsvarianter av Explorer? Jag testade ju att installera Firefox som jag annars använder men den startade aldrig. Minns inte felmeddelandet nu.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

FoHs bild

Nej, det är inte Microsofts Internet Explorer utan en Wine-utvecklad. Men den borde ju duga till att avgöra huruvida internet funkar i din Wine-miljö öht. Om så är fallet är det ju något med det specifika programmet som är galet, eller att servrarna du testar mot felar. Eller?

snoopys bild

Senast jag körde programmet var i XP och det fungerade OK. Medan jag grubblar på problemet, om jag alls ska förtsätta med det, så läste jag in ett liknande program för linux fast med mycket sämre grafik som fungerar med serieportar och internet.

Får kanske nöja mig med det.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...