Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Svårt läsa text, tereminalfönster blir blått!!!

Jag installerade win7 i en dator där jag tidigare haft debian 6. Så tröttnade jag på win7 och installerade debian7. Allt gick bra tills skrivbordet kom fram efter installationen. Texten på skärmen var näst intill oläslig, för liten. Jag gick till programmenyn och allt såg läsligt och fint ut. Så öppnade jag inställningarna för grafiken som blev oläslig. Jag försökte med ett terminalfönster för att se om jag den vägen kunde påverka inställningarna. Det fönstret blev ett blått fält med svart sorgkant och blått utanför detta, hela skärmen. Ingen text att se alls.

Trodde något gått fel vid installationen, gjorde om med samma resultat. Vid boot ser jag efter en stund att texten som scrollar förbi ändras till "halvsudd" så att säga (knepigt att beskriva hur det ser ut). Kan man stega installationen så man hinner se vad som sker/ställs in?

Installerade debian6 iställen och allt var ok.

Jag har debian7 i annan dator där allt är ok.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Du kan inte ta en skärmdump?

Vilket grafikkort och vilken drivrutin (version) använder du?

snoopys bild

Det är svårt med skärmdump eftersom jag inte riktigt ser vad jag gör. Bokstäverna är genombrutna på något sätt. När jag vet vad det står så kan jag ana det, inte annars. Det konstiga är att jag ser när texten ändras vid boot. Då ändras inte alla bokstäverna heller, kanske 3 av 10 i ett ord och de konstiga bokstäverna står alltid tillsammans. Dessutom är text och ikoner riktigt bra när jag går till sidan med programmen jag kan använda. Texten blir lite större dessutom, kanske det gör skillnaden egentligen.

Grafikkortet är Nvidia Geforce FX 5200, ett gammalt PCI-kort, men hela datorn är i samma stuk. Drivrutinen väljer väl installationen gissar jag.

Hållr mig gärna till Squeeze men stödet för Squeeze upphör väl snart.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

Använder du Nouveau eller Nvidias stängda drivrutin?

Vilken version av drivrutinen använder du?

Du kan inte ta en bild med en kamera t.ex mobilen?

FoHs bild

Eftersom det är en ren installation så borde det väl inte vara Nvidias (kan inte tänka mig att Debian installerar den automatiskt, gör ju inte ens Ubuntu).

Personligen skulle jag testa med någon basic vesa-drivare. Kan man inte skicka med nån parameter vid boot som talar om vad man vill använda?

Grafiska defekter är inte ovanliga med Nouveau och då är rekomendationen att installera Nvidias drivrutin istället.

http://www.phoronix.com/vr.php?view=19754

FoHs bild

Jättebra förslag. Återstår bara att beskriva hur han ska fixa det när han knappt kan läsa vad som står på skärmen Wink Därav mitt förslag att börja med att åsidosätta nouveau. Boota in i recovery/singelanvändarläget borde fixa det, då körs nog vesa eller något liknande.

Boota en live dist och montera och chroot till det installerade systemet sen är det bara att installera från commandoraden.