Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Stefan: Xubuntu och Linux Mint funkar bra på skrivbordet

Hej

 

Tycker att linuxportalen känns bra sedan uppdateringen gjordes, det är trevligt att gå in här och läsa litet om tankar runt linux och annat.

 

Jag sitter hemma vid skrivbordet och arbetar en del på eftermiddags- och kvällstid pga universitetsstudier och uppskattar därför när skrivbordsdatorn fungerar Wink Jag har haft ett trevligt operativsystem kallat MS Windows XP installerat på den under några månader som enda operativsystem. Nyligen så ville datorskrället ej ställa upp längre, det gick knappt att jobba med datorn alls pga att allting helt plötsligt gick väldigt långsamt. Jag provade omstart, att stänga ned några processer i aktivitetshanteraren och installerade efter en stund ett nytt antivirusprogram på den och hoppades att det skulle kunna vara en hjälp, och startade därefter om datorn igen. Då inträffade det märkliga att windows bara startades upp halvvägs eller nåt, ikonerna på skrivbordet visades ej och muspekaren tycktes vara limmad på samma ställe på skärmen. Jag provade att starta om ytterligare en gång, men nej, samma problem igen.

 

Efter detta strul så laddade jag ned en Linux Mint XFCE-iso-fil ( http://www.linuxmint.com/download.php ) via en annan dator och brände till cd, installerade därefter Linux Mint XFCE på skrivbordsdatorn. Tycker att Linux Mint XFCE funkade nästan för bra direkt efter att grundinstallationen gjorts. Jag vet inte om det beror på slumpen, att jag råkade ha rätt hårdvara den här gången eller om det går lika smidigt på alla datorer. Om jag hade gjort en nyinstallation av Windows XP så hade jag haft fullt upp hela kvällen med att sitta och fippla med mängder av cd-skivor för att få igång det allra mest grundläggande såsom moderkortsgrafik, ljud, BB-Internet, skrivare, kontorsapplikationer, brandväggsprogram mm. I Linux Mint XFCE funkade allt redan från start.

 

Jag har goda erfarenheter av linux på skrivbordet sedan tidigare. Körde för ca ett år sedan Xubuntu på skrivbordsdatorn, har dessförinnan kört några andra linuxdistributioner i ett par års tid. Xubuntu är enligt mitt tycke mycket bra till hemmakontoret. Linux Mint XFCE är väldigt likt den version av Xubuntu jag tidigare hade: lika på ytan - samma skrivbordshanterare, lika lätt att lägga till applikationer och stort applikationsurval via installationsprogrammet Synaptic. Ska försöka komma på nån nackdel med linux på skrivbordet också: ....skrivarstrul. Jag hade en canonskrivare en gång i tiden som inte trivdes ihop med den linuxdistribution jag då hade. Var det därmed fel på linux eller var det skrivaren som var konstig? Jag vet inte. Jag tycker att en del skrivartillverkare krånglar till det och ibland gör litet konstiga produkter som är specialanpassade till Windows, har svårt att förstå varför. Nu har jag en skrivare av fabrikatet Samsung, den funkar iaf bra i linux verkar det som.

 

Tycker generellt att linux är otroligt stabilt, det verkar som att linux är helt immunt mot virus, men jag kanske bara har haft tur? Eller så ligger det nåt litet elakt dolt virus och lurar i min linuxdator utan att jag vet om det Wink Jag har inte upplevt att muspekaren fastnat på skärmen i linux iaf som jag yrade om i början på denna blogg.

 

Ha det gott

/Stefan